Iz stranih medija
PISMO ZAHVALE UČITELJICI REHABILITATORICI
Hvala vam što ste vjerovali u našu djecu
objavljeno: 20. rujna 2022.

„Moji sinovi imaju ADHD kao i određene poteškoće u učenju te je učiteljica rehabilitatorica s njima provela dvije vrtićke godine te još dvije godine, do drugoga razreda. Ona je entuzijastična, ljubazna i prepuna ljubavi, i nedostajat će nam neizrecivo. Želim joj uputiti ove riječi kako bi znala kako se osjećamo i što osjećamo prema njoj.“

Riječi su to zahvalne majke koja s obitelji seli u novu sredinu te ostavlja, kako piše, slatku malu školu u kojoj su se osjećali kao u vlastitu domu. Na čemu je sve zahvalna učiteljici svojih sinova koja je imala veliku ulogu u njihovu životu i odrastanju, možete pročitati u nastavku.

Članak An Open Letter to My Sons’ Special Education Teacher objavljen je na portalu WeAreTeachers.

Moji su blizanci proveli posljednji tjedan u školi koju su pohađali četiri godine. Odselili smo se u novi okrug te smo se zbog toga morali pozdraviti sa slatkom malom školom u kojoj smo se osjećali kao u vlastitu domu od dana kada je moje prvo dijete počelo ići u dječji vrtić.

Promjena je dvojaka – uzbudljiva i slatko-gorka. Teško je pronaći riječi kojima bismo izrazili zahvalnost izvanrednim ljudima koji nam toliko mnogo znače: od ravnatelja, tajnicâ, sjajnih učitelja i učitelja-amatera, sve do domara koji bi se sa svakim djetetom pozdravio „daj pet“ dok bi učenici odlagali svoje pladnjeve za ručak.

No, osoba kojoj dugujemo najdublju zahvalnost jest učiteljica rehabilitatorica dvojice mojih sinova. Moji dečki imaju ADHD kao i određene poteškoće u učenju te je učiteljica rehabilitatorica s njima provela dvije vrtićke godine te još dvije, do drugoga razreda. Ona je entuzijastična, ljubazna i prepuna ljubavi, i nedostajat će nam neizrecivo.

Želim joj uputiti ove riječi kako bi znala kako se osjećamo i što osjećamo prema njoj.

Hvala za svaki sastanak na temu individualiziranih nastavnih programa

Kada se samo sjetim… proveli smo sate i sate sjedeći oko stola za sastanke. Smijali bismo se, katkad i plakali, te neumorno radili sastavljajući plan kojim smo željeli pomoći da ta dvojica dječaka uspiju.

Bili ste njihova junakinja i odvjetnica onoliko koliko sam i sama bila te ne mogu zamisliti da kroz sve to u budućnosti moram prolaziti bez vas. Svjesna sam da su učitelji preplavljeni osjećajem blagog užasa kada pomisle na sastanak na temu individualiziranih i prilagođenih programa, no vi ste na takvim sastancima uvijek imali afirmativan i ohrabrujući pristup te bih svaki put sa sastanka odlazila s osjećajem neizmjernoga ponosa na ono što su moja djeca postigla te ispunjena nadom u pogledu njihove budućnosti.

Smatram da ste zapravo superjunakinja

Dvadeset minuta pisanja domaće zadaće često me dovedu u situaciju da poželim pobjeći od kuće i pridružiti se kakvoj putujućoj trupi, a vama je takav CIJELI DAN!

Ne samo da se bavite odugovlačenjem i cmoljenjem moje djece, nego je pred vama cijeli razredni odjel djece koja čine isto. Pa opet, vi nastavljate dalje s osmijehom na licu.

Ne znam gdje pronalazite pričuve strpljenja niti kako uspijevate sačuvati tu neodoljivu živahnost, no uistinu vam se divim. Ako u svojem ormaru nemate plašt i tijaru superjunakinje, istinski ih zaslužujete.

Hvala vam što ste vjerovali u moju djecu

Iskreno, katkad ste u njih vjerovali više od mene! Znali ste da su sposobni postići više te biste napravili plan učenja, ili sustav poticaja, ili mnoge druge stvari kako biste im pomogli ostvariti ono što doista mogu. I, moram priznati, bilo je trenutaka kada bih pomislila: „On to ne može! Nećete uspjeti!“

Međutim, bila sam u krivu, a vi u pravu. I neizmjerno mi je drago što sam vam vjerovala.

Nisam sigurna da ikad spavate                      

Dobivala bih vaše e-poruke u devet navečer; ili u deset i trideset, u subotnje jutro. Molim vas, imajte na umu da sam uočila vrijeme kada ste ih slali i da ne znam izraziti koliko sam vam zahvalna. Činjenica da vlastito vrijeme trošite kako biste razmislili koliko su uspješan tjedan imali moji sinovi, ili da biste osjećali zabrinutost zbog muka kroz koje prolaze, pokazuje stupanj skrbnosti i posvećenosti koji ne bih nikad očekivala, ali ga cijenim više no što to mogu izreći.

Hvala vam za ljubav

Poznato mi je da je učiteljima stalo do njihovih učenika, no vjerujem da je veza koju smo u proteklim godinama uspostavili uistinu posebna.

Pokazivali ste nam iz tjedna u tjedan – svakom mapom radova obogaćenom vašim poticajnim zapažanjima, svakom porukom i telefonskim pozivom, svakim zaustavljanjem na hodniku kako biste s nama podijelili upravo doživljenu anegdotu – da ih volite. Stoga vjerujem da ste imali veliku ulogu u svemu što su ostvarili u protekle četiri godine. Naučili ste ih čitati, poučavali matematici, no, više od toga, naučili ste ih što znači imati samopouzdanja i vjere u sebe.

Znam da će u njihovu životu biti još mnogo izvanrednih učitelja, ali nikada nitko neće biti to što ste im bili vi.

…………………………………

Kao roditelji, jeste li uputili slično pismo zahvalnosti učiteljima svoje djece? Kao učitelji, jeste li ih primili?

Svoja iskustva možete podijeliti u komentarima uz objavljen članak na stranici Školskoga portala na Facebooku.

■ NAPOMENA ■ izabrala i pripremila: Snježana MostarkićCameron Mikulak – bivša učiteljica, majka, dizajnerica interijera i autorica ■ tekst je mjestimice prilagođen, a poveznica na izvornik nalazi se na kraju ove napomene ■ SAD: WeAreTeachers – portal koji se bavi temama iz školstva i obrazovanja ■ izvornik: www.weareteachers.com