Jučer-danas-sutra
POČINJE "ZUMASTI" TJEDAN DOBRE DJEČJE KNJIGE 2021.
Važno je ostati s dobrim pričama i u nevolji
objavljeno: 16. travnja 2021.

Program Tjedna dobre dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka (19. 4. – 25. 4.) ove će godine biti izrazito virtualan, ali većina gostiju bit će na čvrstom terenu – u nedavno otvorenoj Dječjoj kući! U programu s obiljem materijala za klikanje, gledanje, mjutanje i smijanje sudjeluje i Željka Horvat Vukelja, poznata književnica koja će djeci čitati iz izdanja ŠKOLSKE KNJIGE: slikovnica Atlas pustolovina – Sva čuda svijeta i Osjećajte se kao kod kuće.

„Od nastanka 2012. godine Tjedan dobre dječje knjige postao je središnja i prepoznatljiva gradska manifestacija slavlja čitanja od najmanje dobi. Svake godine bio je i produkcijski sve zreliji, a kada mu je slijedio svojevrsni vrhunac 2020. godine u obliku cijelog mjeseca posvećenog dječjoj knjizi pogodio ga je dobro znani ‘prijatelj’ iz svijeta virusa”, napominju organizatori.

Ipak, u Gradskoj knjižnici Rijeka nisu pokolebani te je i ove godine pripremljena prava čitateljska kreativna fešta koja po prvi puta Tjedan dobre dječje knjige smješta u novu Dječju kuću, barem kad je riječ o autorima koji će se javljati uz pomoć virtualnih tehnologija.

Atlas pustolovina – Sva čuda svijeta zbirka je nevjerojatnih prirodnih pojava i zadivljujućih građevina sa svih strana svijeta.

„Epidemiološke mjere i stanje u Primorsko-goranskoj županiji, trenutno najstrože u Hrvatskoj, usmjerili su Tjedan dobre dječje knjige prema online svijetu. Iako nije riječ o tipu iskustva koje volimo, ovime se promiče nastavak stvaranja: ilustriranja, autorskog pisanja, objavljivanja, tiskanja, prevođenja… Baš svi oni koji čine lanac života knjige, pa i one dječje, trebaju podršku. Čitatelji zaslužuju što neposredniji i otvoreniji susret s kreativcima koji stvaraju knjige.

U knjizi Osjećajte se kao kod kuće mladi se čitatelji upoznaju s deset izvanrednih vrsta domova.

Zato je i ovakav Tjedan dobre dječje knjige izrazito važan. Pokazat će da kreativno stvaranje treba i dalje podržavati, da predaje nema i da samo jednim malim klikom ulaska na susret s kakvim autorom pokazujemo kako smo skloni onom ljepšem svijetu kojeg svi želimo u trenutku kada nas uporni ‘prijatelj’ napusti”, ističu u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Ovo je i prvi Tjedan dobre dječje knjige koji se odvija kao manifestacija fizičke Dječje kuće u koju će kroz tjedan i navratiti veći dio sudionika ne bi li svoje megabajte razgovora o dječjoj knjizi poslali u svijet.

Detaljni program možete naći OVDJE

Priča s autoricom: Željka Horvat-Vukelja

čitanje knjiga i razgovor s autoricom

namijenjeno: predškolci + roditelji, mlađi školarci

vrijeme održavanja: srijeda 21. 4. u 12

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Željka Horvat Vukelja legenda je hrvatskog svijeta dječje knjige, a Tjednu dobre dječje knjige pridružit će se čitanjem iz najnovijih izdanja Školske knjige Osjećajte se kao kod kuće  [napisala i ilustrirala Signe Torp]  i Atlas pustolovina – Sva čuda svijeta [napisao Ben Handicott, ilustrirala Lucy Letherland). 

U knjizi Osjećajte se kao kod kuće mladi se čitatelji upoznaju s deset izvanrednih vrsta domova. Otkrijte kako je živjeti pod zemljom ili plutati na kanalu. Otvorite produžene stranice u knjizi da biste vidjeli je li posjedovanje stotina soba u dvorcu toliko uzbudljivo koliko zvuči ili je vjetrenjača više vaš stil. Bilo koja vrsta kuće može biti dom. Od Kambodže do Vanatua, od Nizozemske do Mongolije, putujte svijetom i otkrijte deset najposebnijih i najneobičnijih domova u kojima ljudi žive i danas.

Atlas pustolovina – Sva čuda svijeta zbirka je nevjerojatnih prirodnih pojava i zadivljujućih građevina sa svih strana svijeta. Ovaj bogato ilustrirani put najvećim svjetskim čudima oslobodit će pustolovni duh i prirodnu znatiželju čitatelja svih uzrasta. Istražite svjetska čuda na svim kontinentima i doživite izazove koji će nadahnuti putnike svih dobi. Pogledajte svijet iskosa s kosog tornja u Pisi, usudite se zakoračiti u Zabranjeni grad, prošećite Kineskim zidom, zastanite u pijesku ispred Velike piramide u Gizi ili zaplivajte Velikom plavom rupom. Ova vam knjiga donosi veličanstvene pustolovine iz najudaljenijih kutaka svijeta i otkrića do kojih možete doći iz vlastitog doma.

Susret je osigurala Školska knjiga. 

…………………………………….

Tjedan dobre dječje knjige 2021.

Tjedan dobre dječje knjige 2021. organizira Gradska knjižnica Rijeka uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije.

Partneri na projektu su knjižnice Primorsko-goranske županije: Gradska knjižnica Crikvenica, Narodna knjižnica ˝Ivan Žagar˝ Čabar, Gradska knjižnica Bakar, Narodna knjižnica i čitaonica “Viktor Car Emin” Opatija, Gradska knjižnica Kostrena, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj, Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski, Gradska knjižnica i čitaonica Frane Petrića i Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora. 

Ovogodišnji Tjedan dobre dječje knjige podržala je doprinosom programu izdavačka kuća Školska knjiga (susret sa Željkom Horvat-Vukelja), a edukaciju o dječjoj književnosti na Wikipediji podržava Wikimedia Foundation. 

Gradska knjižnica Rijeka Tjedan dobre dječje knjige realizira pod kapom nacionalnog programa Godine čitanja 2021. 

…………………………………….