Savjeti stručnjaka
ŠEST JE NAČINA
Kako djecu naučiti pravilno držati olovku
objavljeno: 10. listopada 2018.

Objasnit ćemo vam na najjednostavniji način kako pravilno držati olovku. Najbolje je dijete učiti držati olovku kroz igru tako da proces učenja potakne njegov interes.

1) UZ POMOĆ SALVETE

Potrebni su vam samo olovka i salveta.

Salvetu presavijemo nekoliko puta i stisnemo ju malim prstom i prstenjakom, a ostali prsti ostaju ispruženi.

Potom preostalim prstima uzimamo olovku i, gle čuda, već smo svladali tehniku!

2) ANALOGIJA SA STRELICOM

Mnogi od nas barem su jednom u životu igrali pikado, u kojem strelicom trebate pogoditi metu. Da bi strelica poletjela prema meti, obvezatno ju morate držati s tri prsta. Kada dijete uzme u ruku olovku, podsjetite ga da ju drži poput strelice.

3) „SAMOUKA” OLOVKA

Ovo je izum koji se stavlja na olovku. Zahvaljujući njemu, jednostavno je nemoguće nepravilno držati olovku. Osim toga, dostupni su u različitim bojama, oblicima i uzorcima, a prilagođeni su i dešnjacima i ljevacima.

Usput rečeno, za djecu koja su tek naučila držati žlicu u rukama postoji posebna „žlica učiteljica” pomoću koje dijete može naučiti pravilno držati pribor za jelo u ruci.

4) OLOVKA S UDUBINAMA ZA PRSTE

Kemijska olovka sastoji se od tri dijela – tijelo je načinjeno od mekog materijala, a težina i duljina su smanjeni. Na olovci se također nalaze udubine za prste odgovarajuće veličine. Sve to osigurava pravilan položaj olovke u djetetovoj ruci, a jarke boje i veseli dizajn potiču pozitivan stav prema učenju.

 

5) METODA PINCETNOGA HVATA

Kako biste to postigli, primite olovku za vrh i postavite okomito na stol.

Pustite prste da klize prema dolje dok je olovka u uspravnom položaju.

Sad ostaje samo prilagoditi nagib djetetove ruke.

Preporučujemo da prvo djetetu pokažete vlastitim primjerom, a zatim ga zamolite da ponovi postupak.

6)    IGRA „LAKU NOĆ, OLOVKO!”

Ova je metoda namijenjena za najmanje pisare. Predložite djetetu da stavi olovku na spavanje u svoju ruku. Polažemo olovku u krevetić na srednji prst, pod glavu jastuk – kažiprst i na kraju pokrivač – palac.

Glavni je zadatak odrasle osobe u ovom stadiju učenja redovito pratiti ispravnost djetetova hvata pribora za pisanje. I za vrijeme crtanja morate inzistirati na pravilnom položaju prstiju.

Treba napomenuti da djeca prilikom crtanja obično vrlo snažno stišću olovku. Prsti se znoje i ruka se brzo umara. U tom je slučaju dobro izvoditi vježbe za opuštanje. Neka djetetu bude zanimljivo učiti crtati. Darujte mu zanimljivu bojanku ili predložite da nacrta omiljeni lik iz crtanoga filma.

Najvažnije je ipak zapamtiti da je u predškolskoj dobi najvažnija aktivnost igra. To znači da rezultat ovisi o tome kakve ćete djetetu zadatke zadavati, čak i kako ste pritom raspoloženi.

  • Naučite dijete pravilno držati olovku do polaska u školu, tako ćete biti sigurni da će se vaša sveznalica lakoćom nositi s učenjem pisanja slova.

………………

NAPOMENA

  • Uaua – ukrajinska internetska enciklopedija o obitelji i odgoju.
  • Izvor: uaua.info