Savjeti stručnjaka
SEDAM JUTARNJIH RUTINA ZA UČITELJICE I UČITELJE
U novi dan najprije uvedite sebe
objavljeno: 27. srpnja 2021.

… a tek zatim sve ostale i sve ostalo. Prvi koraci, fizički i mentalni, određuju korake koji slijede. Zato nemojte ni mislima ni tijelom skakati iz kreveta u ono što vam se ne sviđa ili što vam donosi nelagodu, pretjerani napor ili nemir; najprije si priuštite nešto što je potrebno i dobrobitno upravo vama.

Dovoljno je nekoliko minuta, a za nešto od onoga što predlaže tekst u nastavku, dovoljno je i trideset sekundi. A upravo tih trideset ili šezdest tako često preskočimo srljajući nepripremljeni u ono što nas ionako čeka.

Da ponovimo i ovdje: Pobrinite se za sebe. Nitko to ne može učiniti umjesto vas. Osim toga, odnoseći se na kvalitetan način prema sebi, čovjek se oslobađa potrebe ikomu dijeliti upute „kako bi trebalo biti“. Jer te su „upute“ vidljive u svakom pokretu, raspoloženju, koraku, ukratko – u djelu i djelovanju; istina, i u propustu, za koji možda zna samo onaj tko ga čini, ali i propust se nezaustavljivo odražava na svaki korak, pokret i raspoloženje. I zato – nemojte propustiti sebe.

U novi dan na najljepši mogući način najprije uvedite – sebe, da biste zatim mogli uživati i u svima drugima kada susreti s njima dođu na red.

Slijedi članak objavljen na mrežnom portalu WeAreTeachers. Tekst je dorađen i prilagođen, a poveznica na izvornik nalazi se u Napomeni na kraju članka. Govori o jednostavnim i primjenjivim jutarnjim rutinama koje vam život mogu obogatiti i usmjeriti prema nečemu što već dugo želite, ali nikako da smislite kako

Učiteljski dan rano počinje. Nema mnogo vremena za lagana uhodavanja. No, ako imate samo nekoliko minuta na raspolaganju, postoje jednostavni načini da ustanete na pravu nogu. Ako u tome što činite osjećate ispunjenost, svrhovitost i sklad, značit će i dobrobit.

Slijedi sedam rutina koje možete birati, kombinirati i prilagoditi svojim potrebama.

 1.) Imate li deset minuta? – Pokrenite tijelo.

S obzirom na to da učitelji čvrsto stoje na svojim nogama, već ste krenuli koračati. No počinjući dan s ponešto osviještenoga gibanja, obnovit ćete svoju snagu i svježinu. Joga i vježbe istezanja idealne su za učiteljice i učitelje jer njihovim prakticiranjem usmjeravate pozornost na sebe i svoje tijelo, ujedno smirujete um i dobivate sveukupan poticaj za novi dan. Ako se pak želite dobro oznojiti, postoje različiti kratki treninzi u obliku videozapisa, kakav je primjerice ovaj, a i ovdje možete naći korisne savjete (na engleskom, novi članak).

 2.) Imate li osam minuta? – Ispišite to iz sebe.

Oslobađanje srca i uma odmah u prvim jutarnjim koracima određuje kako će se razviti vaš dan. Pisanje dnevnika ne znači da morate mnogo toga zapisati, a još manje da to mora biti savršeno napisano (primjerice, gramatički i pravopisno točno!).  Pri jutarnjem pisanju zaboravite na „moram“ i „treba tako“. To su trenutci kada oslobađate ono prvo što je u vama. To mogu biti i jako vrijedni zapisi, ali nemojte ići za tim. Pišite kako vam dolazi; ako želite da vam to bude podsjetnik za novi dan, primjerice da ne zaboravite podignuti onaj kaput iz kemijske čistionice, pišite u obliku natuknica odnosno podsjetnika; ako imate potrebu pronicati u dubine ljubavi ili svemira, možete i o tome. Smijete pritom nešto i nacrtati, može biti i cijela umna mapa, pa i Van Goghovi Suncokreti, ako vas ruka i osjećaj vode u tome smjeru. Nije bitan rezultat, nego put vođen vašim unutarnjim potrebama za izražavanjem.

Ako vas jutarnje pisanje itekako privlači a ne znate kako biste krenuli, evo male pomoći koju  preporučuje Laurie Wagner u „Divljem pisanju“: Pročitajte pjesmu i zatim nasumce izaberite jedan stih. Počnite svoj jutarnji zapis tim stihom i zatim pustite da vas odvede kamo god mu drago; ako ponovno izgubite nit a imate osjećaj da još niste rekli sve što je vama potrebno, ponovite nasumičan izbor jednoga stiha, ili pročitajte još jednu pjesmu. Te će vam pjesme sasvim sigurno obilježiti dan; ako ne vjerujete, mogli biste i provjeriti.

 3.) Imate šest minuta? – Taman za zajutrak.

Za učitelje je zajutrak uistinu ključan obrok u danu. Moj tipičan objed bile bi na brzinu gutane žlice jogurta dok stojim pred kopirkom. Katkad mi je uspjelo da pojedem kakvu energetsku pločicu. Stoga, kvalitetan odabir hrane za zajutrak značio je za mene veliku promjenu u snazi i svježini tijekom dana. Predlažem frape (smoothie) po vašem ukusu. A svakako i zdrav i ukusan zajutrak od zobi ostavljene preko noći. O tome pročitajte ovdje (na engleskom) ili iskušajte ovaj recept za prekonoćni zobeni doručak (na hrvatskom).  

 4.) Imate četiri minute? – Zapišite tri prvosti.

Izvadite svoj kalendar ili otvorite planer i odlučite koje su tri stvari o kojima u danu koji je pred vama nema pregovora.

Što tijekom radnoga dana u školi mora biti napravljeno kao prioritet?

Zapišite te tri stvari kojima dajete prednost i postići ćete osjećaj da potpuno raspolažete svim svojim dnevnim obvezama. Jer i raspolažete.

 5.) Imate dvije minute? – Uredite krevet.

Ako želite krenuti u dan s osjećajem uspjeha i ispunjenosti, napravite krevet. To vam ne uzima mnogo vremena, a stvaranje reda u nekoliko pokreta donosi osjećaj mira i sigurnosti. Zapravo, kada je Gretchen Rubin, stručnjakinja za ljudsku sreću, provodila istraživanja pišući svoju knjigu, ustanovila je da je spremanje postelje jedna od navika koje redovito donose visok osjećaj sreće.

 6.) Imate li minutu? – Osjetite zahvalnost.

Prije negoli skočite iz postelje i krenete za svim i svačim što vas taj dan čeka, zastanite na minutu i osjetite na čemu ste zahvalni. Mogu to biti potpune sitnice: vruća kava, učenikova šala koja vas je nasmijala ili otkazana sjednica. Priuštite si osjećaj  zahvalnosti i za velike stvari: zdravlje, obitelj, učenike.

 7.) Imate trideset sekundi? – Popijte vode.

Kada se probudimo, tijelo nam nije primilo tekućinu satima. Popijte čašu vode kako biste osjetili svježinu i snagu za dan pred vama. Može i tople vode, s limunom i medom. Ili prstohvatom đumbira. Pokušajte preskočiti kavu do nekog kasnijeg trenutka u danu. Naravno, lakše je reći nego napraviti…

Stoga, uživajte u svojoj kavi, ili čaju, ili soku od naranče, ili što god je vaša jutarnja potreba i užitak. A zatim – sretno poučavanje!

Prije kraja, još i ovo:

Stvarati obrasce jutarnjega ponašanja ne znači da je svako jutro onakvo kakvim ste ga očekivali. Može se dogoditi da zaspete, ili se probudite s prehladom, ili su djeca iz nekog razloga bila budna svu noć. Iz toga razloga popis je napravljen prema vremenu koje vam je na raspolaganju, a vi možete izabrati nešto od toga, ili i više toga, prema vlastitim potrebama i sklonostima.

Bez obzira na to bili to ovdje ponuđeni izbori, ili neki samo vaši, bitno je jedno: dopustite si barem mali odmak od onoga što vas ionako čeka; uđite u jutro i u novi dan po svom i za sebe jer – ne zaboravite – nitko se ne može napiti iz prazne čaše. Zato s užitkom najprije rastegnite tijelo, ispijte svoj jutarnji napitak, ispišite svoju dušu na papir, osjetite zahvalnost… Već time ste potpuno spremni za sve izazove dana.

Stoga – sretno i smjelo u novi dan.

■ NAPOMENA ■ izabrala, pripremila i napisala: Snježana Mostarkić ■ autorica američkoga teksta: Julie Mason, urednica pri portalu WeAreTeachers ■ tekst je razrađen i u dijelovima prilagođen, a poveznica na izvornik nalazi se na kraju ove napomene■ SAD: WeAreTeachers – mrežna zajednica učitelja i poučavatelja sa svrhom pružanja poticaja i pomoći dijeljenjem ideja vezanih uz obrazovanje i poučavanje ■ izvornik: www.weareteachers.com  ■