Školska knjiga za vas
PROMOTORI ZAGREBAČKE I KARLOVAČKE ŽUPANIJE:
Važno je da učitelji znaju da na nas mogu računati
objavljeno: 12. svibnja 2020.

Tanja BOČKAJ iz Školske knjige već je 14 godina u nakladničkom poslu, a zadnjih deset radi kao regionalni voditelj tima promotora za Zagrebačku i Karlovačku županiju. Kako kaže, velik dio njihovog posla odvija se na terenu, bez klasičnog radnog vremena. No, za nju nema boljeg posla od ovog, kaže Bočkaj.

Promotori i učitelji su jedan tim

Tim promotora za Zagrebačku i Karlovačku županiju, osim Bočkaj, čini još šestoro ljudi. Njen tim broji pet članova: Ino TOMIČIĆ zadužen je za Karlovačku, a Toni MARELIĆ, Nina KRAMER, Dubravka SAZDEVSKI, Josipa PENIĆ i Maja PAVLINIĆ za Zagrebačku županiju. I svi su odreda iznimno marljivi i timski igrači. Kolege su nešto duže u Školskoj knjizi, pa mlađim kolegicama pomažu svojim iskustvom, a one njima novim idejama.

“Školska knjiga njeguje kulturu timskog rada, kako među nama, tako i s nastavnicima i učiteljima. Ključni aspekt je izgraditi kvalitetan odnos i povjerenje. Važno nam je da nam nastavnici vjeruju i da znaju da na nas mogu računati”, objašnjava Bočkaj.

Inače su promotori gotovo svakodnevno u zbornicama škola diljem spomenutih županija, no kako je pandemija koronavirusa onemogućila kretanje, susrete su prebacili u online sferu. Komuniciraju mailom, telefonom, u WhatsApp i Viber grupama, preko Facebooka… Svi kanali su otvoreni kako bi učitelji i nastavnici nesmetano mogli nastaviti obavljati svoj posao.

Podrška traje cijelu godinu

“Korona nas nije zaustavila da dajemo podršku nastavnicima i učiteljima. Brinemo se da su im dostupni svi materijali za rad na daljinu, što je u ovim trenutcima ključno. Nudimo im različite dodatne digitalne materijale poput kvizova, prezentacija, videa, a naša e-sfera se pokazala kao kraljica platformi”, kaže Bočkaj i dodaje da na taj način učitelji i nastavnici ne gube dragocjeno vrijeme na pripremu materijala nego se mogu posvetiti kreativnosti i bitnim stvarima, odgojem i obrazovanjem djece.

Istovremeno, djeca dobivaju svo gradivo prezentirano na zanimljiv način. Svibanj je mjesec kada nastavnici biraju udžbenike za novu školsku godinu, no posao promotora zapravo traje cijelu godinu, svaku godinu. Ako nastavnik ima nastavu u jutarnjim satima, promotor mu je na raspolaganju za sva pitanja popodne, navečer… I obratno, kako bi sve potrebne materijale dobili na vrijeme.

Za ovaj posao morate voljeti ljude

“Kad ste godinama na terenu i više puta tjedno se čujete ili vidite s nekime, to više nije isključivo poslovni odnos. S vremenom naučite o ljudima imaju li djecu, kućne ljubimce, zajedno gledate fotografije s ljetovanja… Kroz izvršavanje svojih zadataka stječemo njihovo povjerenje i dajemo sve od sebe da ga održimo. Takva filozofija njeguje se na razini cijele kuće, što Školska knjiga obeća, to i izvrši”, kaže Bočkaj.

Zato je jako ponosna na svoj tim u kojem svaki član može računati na podršku ostalih. Neki vode i 28 škola, ali nikad u tome nisu sami. “Sve se stigne timskim radom. Jednostavno morate voljeti ovaj posao i ljude. Za nas nema veće sreće nego kada pomognemo nastavniku riješiti neki problem”, zaključuje Bočkaj.