Školska knjiga za vas
NAGRADE NA PRAVE ADRESE
Završni ciklus projekta „Otkrij tajnu za budućnost sjajnu“
objavljeno: 1. lipnja 2021.

Uoči kraja još jedne izazovne, uzbudljive i neobične nastavne godine završen je i treći, posljednji ciklus cjelogodišnjeg projekta Školske knjige „Otkrij tajnu za budućnost sjajnuˮ. Projektne teme potaknule su na sudjelovanje gotovo 400 osnovnih škola, a u drugom i trećem ciklusu doprle su i do srednjih škola te škola za učenike s različitim posebnim potrebama.

Maštovitost, inovativnost i kreativnost projektnih prijava nadmašile su sva prethodna očekivanja te je odabir nagrađenih projekata u završnom ciklusu iznimno težak posao koji je napokon, prema prethodno definiranim kriterijima, priveden kraju.

Među nagrađenima su projekti škola iz cijele zemlje, a posebnim nagradama nagrađeni su pojedini projekti koji su iznimka zahvaljujući svojoj sveobuhvatnosti, inovacijama i regionalnom utjecaju.

ŠTITI VODU ZA GLOBALNU SLOBODU

1️⃣ Prvu nagradu projektne teme „Štiti vodu za globalnu sloboduˮ osvojila je mala područna škola Jasenak sa samo četvero učenika koja je svojim primjerom pokazala duboko razumijevanje problema pristupa pitkoj vodi, ali i iskrenu humanost prema afričkim prijateljima kojima je voda još nedostupnija. PŠ Jasenak pripada OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Ogulina, a projekt je vodila razredna učiteljica Zrinka Samardžić.

2️⃣ Drugu nagradu osvojila je ekoskupina OŠ 22. lipnja iz Siska pod vodstvom učiteljice Emine Sobodić.

3️⃣ Trećenagrađeni projekt vodile su učiteljice Kristina Dolinar i Dubravka Sakoman iz OŠ Draganići.

NEKA TI EDUKACIJA BUDE INSPIRACIJA

Četiri su škole nagrađene unutar druge projektne teme „Nek ti edukacija bude inspiracijaˮ, i to:

1️⃣ Prvonagrađena OŠ Tučepi, mala škola koja je pionirski zakoračila u digitalno učenje i poučavanje s naglaskom na potrebe učenika, sve zahvaljujući inovativnosti i nepresušnoj energiji učiteljice Marlene Bogdanović.

2️⃣ Statistika 6.b razreda drugonagrađeni je projekt OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Rokovci-Andrijaševci i voditeljice Anice Imrek.

3️⃣ Treću nagradu osvojila je OŠ Sveta Nedelja s projektom „Sjenica – učionica na otvorenomˮ s voditeljicom Sandrom Vuk.

4️⃣ Četvrtu nagradu osvojili su učenici OŠ Braće Radić iz Koprivnice s učiteljicom Sanjom Pakasin.

ISPIŠI STRANICE KOJE POMIČU GRANICE

Unutar treće teme „Ispiši stranice koje pomiču graniceˮ nagrađene su četiri škole.

1️⃣ Prvu nagradu osvojila je OŠ Antuna Gustava Matoša iz Čačinaca s projektom „Čačinačka Šuma Striborovaˮa projekt je vodila učiteljica Tatjana Maršić.

2️⃣ Gorbonučka – legenda o Kloštru Podravskom drugonagrađeni je projekt učenika PŠ Prugovac, dijela OŠ Kloštar Podravski, pod vodstvom učiteljice Martine Fuk.

3️⃣ Treća i četvrta nagrada odlaze na riječko područje, i to u Osnovnu školu Sveti Matej, Viškovo, kao trećenagrađenu s projektom „Sveznajuća knjigaˮ 6.c, koji vodi učiteljica Danijela Bartolović Antić.

4️⃣ Četvrtom nagradom nagrađen je projekt učenika i učiteljice Hermine Miošić iz OŠ Jelenje-Dražice: Videoslikovnica Zavičaj u slici i riječiˮ.

Skupne nagrade osvojili su, i to bez rangiranja:

🔴 OŠ „Hugo Badalićˮ, Slavonski Brod, s projektom „Čit(AJMO) naglas! Ordinacija doktora Knjiškog Moljcaˮ koji vodi dr. sc. Tanja Štević.

🔴 Osnovna škola Vladimira Nazora, Daruvar, s projektom „Grga Čvarak – audiovizualna slikovnicaˮ koji su vodile stručna suradnica Irena Ivković i učiteljica Ankica Ježabek.

🔴 Osnovna škola Pećine, Rijeka – Odjel i Prva dječja knjižnica za djecu oštećena vida s projektom „Priroda na mom dlanuˮ uz vođenje stručnih suradnica Javorke Milković i Tanje Šupe te učiteljice 3. razreda OŠ Pećine Divne Bjelanović.

Posebnom nagradom nagrađene su dvije škole:

🔵 OŠ Hinka Juhna, Podgorač-PŠ Budimci, s učiteljicom Patricijom Hercog za projekt „Putujuća mačka Catyˮ zbog regionalnog značenja te međunarodne i interkontinentalne suradnje i diseminacije i

🔵 Elektrotehnička škola, Zagreb, za projekt mrežnih stranica Hrvatski izumitelji koji vodi nastavnica Andrea Bednjanec.

Svima zasluženo nagrađenima Školska knjiga još jednom čestita, a onima koji ovaj put nisu dobili nagradu poručujemo da nas s novom nastavnom godinom očekuje novi, izazovni i, vjerujemo, poticajni projekt kao prilika za nastavak dobre suradnje između škola i izdavačke kuće koja je točno tu gdje i treba biti: uvijek uz vas!