Učitelji stvaraju
LIKOVNI MI VOLIMO [76.]
Pčele i skakavci: likovna kultura u posljednjem tjednu nastave na daljinu
objavljeno: 28. svibnja 2020.

U posljednjem tjednu online nastave proučavali smo dva motiva na likovnoj kulturi: pčele i skakavce. Cilj nam je bio približiti se pčeli kao što to čine znanstvenici u laboratorijima.

Proučavali smo svaki detalj koji se nalazi na tijelu pčele: kakve dlačice ima, kakva su joj krila, kakav joj je oblik tijela (po tomu smo ju naučili razlikovati od ose ili bumbara), kakva su joj ticala, oči, oblik glave itd. Kada smo isti motiv odlučili prikazati na papiru, trebali smo ju povećati kako bi se svi ovi detalji na njezinu tijelu mogli uočiti (pčela je uživo jako mala i teško je uočiti sve te detalje ako bismo ju prikazivali u stvarnoj veličini na papiru).

Ovo su naše pčele i e- knjiga radova ✿ PČELE

Posvetili smo se i proučavanju još jedne životinje – skakavca. I jednu i drugu životinju djeca su često mogla vidjeti u svojoj neposrednoj okolini, ali tada nisu posvećivala mnogo pozornosti na detalje u izgledu tih životinja, a likovna je kultura idealna prilika za to.

U izgradnji tijela skakavca naglasak smo stavili na veličinu njegova tijela te ga „izgradili“ različitim crtama (crtama po toku i karakteru). Za razliku od pčele, ovdje se nismo koristili bojama jer je cilj bio prikazati teksturu njegova tijela i njegova staništa pomoću crta.

Ovo su naši skakavci i e- knjiga radova ✿ SKAKAVAC

Možda postavljeni radovi nisu toliko detaljno izrađeni jer je učenicima počela jako nedostajati škola, njihova učionica i učiteljica koja ih pričama uvodi u likovni problem. Unatoč objašnjenima, snimljenim videosnimkama objašnjenja izrade rada, učenici će uvijek trebati svoju učiteljicu uživo, kao i ona njih, jer razredno ozračje i ljepotu komunikacije učitelj-učenik ne može zamijeniti nijedna tehnologija.

■  Radovi učenika 3. b OŠ Sveta Nedelja nastali pod mentorstvom učiteljice Sandre Vuk ■  Radovi učenika 3. b OŠ Sveta Nedelja, nastali pod mentorstvom učiteljice Sandre VUK Fotogalerija   ■ Stranica za likovnu kulturu  ■ Svi radovi i pripreme Likovni mi volimo