Aktualno
NE BISMO TREBALI IZNEVJERITI SVOJ PROLJETNI ODMOR
Kako bi bilo da se tijekom proljetne stanke uistinu isključite i odmorite?
objavljeno: 31. ožujka 2022.

Ako radite u obrazovanju i pred vama je proljetni odmor, učitelj i autor Trevor Muir pripremio je članak i videozapis u kojima vas poziva da se ovaj put uistinu – odmorite. Njegova razmišljanja mogu poslužiti i onima koji se ne uspijevaju opustiti ni vikendima te tijekom kraćih prekida nastave i posla.

Članak Teachers: What if You Actually Took Spring Break Off? objavljen je na mrežnim stranicama Trevor Muir.

Radite u obrazovanju? Da?

Pa, to bi značilo ili da proljetna stanka uskoro dolazi, ili da je u tijeku upravo sada. Bez obzira na to kada odmor počinje, želim da napravite nešto stvarno jednostavno.

Želim da uzmete svoj mobilni telefon i uključite opciju: Ne ometaj. I možda bi bilo dobro zadržati ju uključenom cijeli tjedan.

Možda biste i svoju elektroničku poštu mogli postaviti na automatsko slanje odgovora.

No, čekaj malo, što ako koji roditelj napiše sms ili e-poruku? Uobičajeno očekuju da im smjesta odgovorim.

Jednostavno će morati pričekati dok vaš odmor ne završi.

A što ako primim obavijesti s Bloomza, Reminda, Class Dojoa ili koje druge aplikacije?

I one će morati pričekati da odmor završi.

A ako moj ravnatelj ima pitanje za mene o učenikovoj ocjeni ili o mojoj evaluaciji koja se uskoro bliži ili o čemu drugom za što misli da je i tijekom odmora žurno?

Jednostavno će morati pričekati da završi vaš odmor.

No, što ako učenik ima pitanje o zadatcima koje smo otpočeli i na kojima nastoji raditi tijekom proljetne stanke?

Ponajprije, to je dobar učenik, ali morat će pričekati da vam odmor završi.

Jer riječ je o ovome: sve to može pričekati dok odmor ne bude gotov. I zove se odmor ili stanka jer se podrazumijeva da zastanete, da se stvori jedan usjek između vašega posla i života. To vam je potrebno. Znam da katkad roditelji, uprava škole i učenici mogu očekivati da im budete na raspolaganju cijelo vrijeme, i navečer, i vikendima, i tijekom odmora, no to ne znači da uistinu morate i biti.

Potrebno vam je vrijeme kada ćete biti izvan dosega, isključeni, nedostupni – kada ćete moći obnoviti baterije kako biste mogli učinkovito sudjelovati u budućim komunikacijama i biti ponovno ondje za one koji vas trebaju.

Vi niste ljudsko radće, vi ste ljudsko biće – i potrebno vam je vrijeme u kojem ćete jednostavno biti, ne raditi, ne komunicirati cijelo vrijeme.

U redu, neću provjeravati poštu i poruke tijekom odmora, no moram se prihvatiti svih onih učeničkih radova koje valja ispraviti i planova koje treba pripremiti za ostatak godine.

Nije moguće napajati iz prazne čaše

E pa ni to ne preporučujem! Mislim, i ja dođem u napast da radim. Uvijek je toliko toga i nikad nema dovoljno vremena. I možda tjedan odmora izgleda kao pravo vrijeme da se sve to dovede u red, no i vaš mozak treba odmor. Vaše tijelo treba odmor. Zbog toga za vas i za učenike i postoji taj odmor. Nije moguće napajati iz prazne čaše.

I ako cjelokupnu proljetnu stanku provedete pogrbljeni nad računalom, misleći o poslu, ocjenjujući, planirajući i pripremajući, vi samo dajete, a ne primate. Izlijevate a da pritom vama ništa ne dotječe.

U redu, ako postoji ocjenjivanje ili planiranje koje mora biti žurno obavljeno, odvojite za to manji dio vremena, primjerice jedan sat dnevno kako biste odradili taj dio tijekom odmora.

No, namjestite alarm na taj jedan sat te isključite računalo kada se oglasi zvuk alarma, pa i tada kada niste još priveli kraju sve što ste zamislili obaviti.

I zatim se udubite u knjigu koja nema nikakve veze s obrazovanjem. Idite u šetnju ili na planinarenje, igrajte se s djecom, pogledajte emisiju na Netflixu, slušajte glazbu, upustite se u pustolovinu, radite nešto što nikakve veze nema sa školom i nemojte se ni sekunde osjećati krivim zbog toga.

Stoga, poslužite se opcijom NE OMETAJ na telefonu, utišajte večernje e-poruke, i skinite svoj učiteljski ogrtač na neko vrijeme. Ono što ćete pritom otkriti jest to da će taj odmor, to govorenje ne komunikaciji vezanoj uz posao tijekom odmora, učiniti da ćete biti boljom učiteljicom ili učiteljem kada se vratite natrag na posao.

Književnica Annie Lamott je rekla: „Sve će bolje raditi isključiš li se na nekoliko minuta. Pa i ti!“ Sviđa mi se ta misao.

Zato, bilo da je riječ o proljetnoj stanci, vikendu ili čak ovoj večeri – nadam se da se možete isključiti i odmoriti.

■ NAPOMENA ■ izabrala i pripremila: Snježana MostarkićTrevor Muir, učitelj i autor knjiga iz područja obrazovanja među kojima su The Collaborative Classroom i The Epic Classroom ■ SAD: Trevor Muir – mrežne stranice autora i učitelja Trevora Muira ■ izvornik: trevormuir.com  ■