Aktualno
NAJČITATELJICA 2021. GODINE
Monika Prgomet je čitala više od dvije knjige tjedno!
objavljeno: 26. svibnja 2022.

Najčitateljica za 2021. godinu je Monika Prgomet, dvanaestogodišnjakinja iz  Knjižnice Kajfešov brijeg koja je lani pročitala 157 knjiga. 

Najčitateljicom Knjižnica grada Zagreba 2021. godine proglašena je dvanaestogodišnja Monika Prgomet, članica Knjižnice Kajfešov brijeg.Ona je lani pročitala i posudila ukupno 157 knjiga, što znači da je čitala više od dvije knjige tjedno. Voli čitati nakon škole, prije spavanja, vikendima i praznicima, a najdraže knjige su joj: knjige iz serijala o djevojčici Ivy Pocket (Caleb Krisp), knjige pisca David Walliamsa: Najgori nastavnici na svijetu, Najgora djeca na svijetu, Najgori roditelji na svijetu; knjige iz serijala Pet prijatelja i Sedam tajanstvenih (Enid Blyton) i mnoge druge. Osim čitanja omiljenih detektivskih i pustolovnih romana „s malo fantastike“, u slobodno vrijeme trenira badminton, pleše u folklornoj grupi, vozi bicikl, druži se s prijateljicama.

Kao pobjednici među 40 finalista, Moniki su uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga Knjižnica grada Zagreba do 18. godine, komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Školska knjiga, Borboleta, Ibis grafika, Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Katarina Zrinska, te Microline.

Ovim projektom već godinama nastojimo kod populacije tinejdžerske dobi poticati zanimanje za knjigu, istaknula je pomoćnica ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Ismena Meić. Dodala je kako popularizaciji čitanja pridonose i nove usluga poput posudbe e- knjige za djecu i mlade koju Knjižnice grada Zagreba nude putem aplikacije Zaki Book. U 2021. godini ostvareno je više od 1000 posudbi tih naslova, otkrila je Meić.

Izbor Najčitatelja godine organizira se već dvadeset i jednu godinu zaredom i do sada je dvadeset i jedno dijete ponijelo tu titulu, a jedne godine proglašena su čak dva Najčitatelja.