Aktualno
BESPLATAN LJETNI SPORTSKI PROGRAM
Sportski ljetni praznici uz sudjelovanje 84 škole
objavljeno: 27. lipnja 2022.

Sportski su praznici besplatan ljetni sportski program koji se u 2022. godini provodi na 84 lokacije u Republici Hrvatskoj. Projekt se provodi uz punu podršku Ministarstva turizma i sporta u suradnji sa županijskim školskim sportskim savezima i Školskim sportskim savezom Grada Zagreba.

Pilot-projekt proveden je 2021. godine kao odgovor na epidemiološku situaciju u RH i svijetu koja je uvelike ograničila mogućnost rekreacije i bavljenja sportom za djecu. Shvaćajući koliko je za djecu ključno da se redovito i sustavno bave sportom, Hrvatski školski sportski savez htio je stvoriti prostor i uvjete za ljetne sportske aktivnosti te okupiti kineziologe hrvatskih škola u stvaranje programa i provođenju tih aktivnosti.

S preko 11 000 djece, koja su sudjelovala u 2021. godini i 138 voditelja programa, projekt je uspješno zaživio i nastavlja se u 2022. godini kad će sudjelovati 84 škole i 168 voditelja.

„Sportskim praznicima želimo ukazati na problem nekretanja djece, ali i ponuditi rješenje. Program je lani pokrenut kao pilot-projekt i pokazao se izuzetno uspješnim jer je na 70 lokacija diljem RH vježbalo preko 11 000 učenika. Ove godine očekujemo još veći interes i cilj nam je uključiti još više djece na 84 lokacije.

Vrlo je važno naglasiti da ovim programom nastojimo povezati nekoliko komponenti kojima bismo ponudili ugodu djeci, a to su: vježbanje, kretanje, boravak na otvorenom, zdravu prehranu i nešto što osobno smatram vrlo važnim – socijalizacija. Djeca će svakodnevno provesti četiri sata u igri sa svojim vršnjacima uz prisustvo jednog ili dvaju kineziologa.

Osobno sam izuzetno ponosan na ovaj program i na Hrvatski školski sportski savez koji ga je pokrenuo, ali i na Ministarstvo turizma i sporta, koje je program Sportskih praznika prepoznalo kao bitnim, i osigurao nam sredstva za njegovu provedbu.

Nadam se da će ga prepoznati i lokalne zajednice i iz vlastitih sredstava financirati nastavak programa i produžiti njegovo trajanje kao što je to bilo i lani u nekoliko gradova. Svim učenicima, roditeljima, ravnateljima i voditeljima programa želim puno zabave i lijepih trenutaka u našim Sportskim praznicima“, pojasnio je dr. sc. Ivan Dujić, glavni tajnik HŠSS-a.

……. ……. …….

CILJ I SVRHA PROJEKTA

Cilj je projekta uključivanje što većeg broja djece u organizirani oblik tjelesne aktivnosti.  Sudjelovanje u programu, koji bi se provodio na otvorenom prostoru poštujući epidemiološke mjere te pod stručnim vodstvom kineziologa, omogućit će učenicima dodatno kvalitetno programirano vrijeme i nakon završetka redovite nastave.

CILJANA SKUPINA

Sadržaj je programa namijenjen učenicima osnovnih škola, dakle od prvog do osmog razreda, a 2022. godine dostupan je i u pet srednjih škola.

Ove godine u programu sudjeluje preko 85 škola na 84 lokacije iz svih županija u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza i županijskih školskih sportskih saveza pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta. Projekt se održava tijekom četiriju tjedana na odabranim lokacijama te je potpuno besplatan za sve sudionike. Za djecu su organizirane sportske aktivnosti u odabiru voditelja, sportske radionice i mala natjecanja, majice te obrok i voda svaki dan.

Program od 2021. godine organizira Hrvatski školski sportski savez uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta, a projekt se provodi uz koordinatore županijskih školskih sportskih saveza te 164 voditelja aktivnosti u odabranim školama. Voditelji osmišljavaju program i aktivnosti te ih provode s djecom, a ona uključuju: nogomet, rukomet, odbojku, košarku, atletiku, štafete, bicikliranje, judo i hrvanje, sportski ples i ritmičku gimnastiku, badminton i stolni tenis,  a u nekim školama i planinarenje, penjanje i veslanje.

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA

Projekt se provodi u svim županijama Republike Hrvatske i Gradu Zagrebu.

Program se provodi od 27. lipnja do 22. srpnja 2022. godine na 84 lokacije koje možete pronaći OVDJE. Po 40 djece tjedno može se prijaviti za jednu od grupa na ovim lokacija te četiri školska sata unutar tjedan dana provesti na radionicama u sklopu programa.

CIJENA ZA KORISNIKE

Program je za sve učenike u potpunosti besplatan. Svaki će učenik, koji pristupi programu, dobiti majicu, a svakog je dana za učenike organiziran obrok i voda.

KAKO SE PRIJAVITI?

Sve informacije o prijavi i programu pronađite na službenim stranicama Hrvatskog školskog sportskog saveza i programa Sportski praznici OVDJE.

Roditelji, koji žele svoju djecu upisati u program, trebaju istražiti slobodne termine na najbližoj lokaciji te kontaktirati voditelja programa. Sve su informacije za roditelje i zainteresiranu djecu dostupne na portalu Sportski praznici koji sadrži popis svih lokacija, opis programa te upute za prijavu. Pronađite ga OVDJE.