Školstvo u medijima
ŠTO UČITELJI ŽELE
12 načina na koje možete podići učiteljski moral!
objavljeno: 23. travnja 2018.

Većinu učitelja upravo male stvari guraju naprijed. Ravnatelji, administratori, školski savjetnici i roditelji trebaju raditi zajedno žele li stvoriti pozitivno školsko ozračje tako da obrate pozornost na blagostanje učitelja i da imaju na umu nevjerojatan stres pod kojim se oni nalaze.

Što učitelji ZAISTA žele:

1) VRIJEME!

U životu učitelja kao da nikad nema dovoljno sati u danu. Poštujte učiteljevo vrijeme i sve što možete riješite emailom, umjesto da zakazujete sastanke. Njihovo vrijeme za planiranje je gotovo sveto. U savršenom bi svijetu bilo manje sastanaka, procjena i papirologije.

 2) PRIZNANJE

Prepoznajte učitelje koji ulažu dodatan trud ili osmislite mapu koja će putovati od učitelja do učitelja i u koju će svi upisivati pozitivne poruke jedni drugima. Organizirajte program „Učitelj tjedna”, u kojem ćete nagraditi učitelje koje su izabrali njihovi kolege zbog ulaganja dodatnog truda. Proslavite rođendane svoga školskog osoblja. Odrasli nikad nisu prestari da bi primili čestitku ili rukom pisanu poruku.

3) SLATKIŠE

Povremeno stavite slatkiš ili malu poslasticu u poštanski sandučić učitelja. Još jedan zabavan način da podijelite slatkiše jest da napunite kolica slatkišima i gurate ih školom u nasumično odabrane dane.

4) KOMPLIMENTE

Baš poput učenika, učitelji također cijene kada ih netko primijeti zbog dodatnog truda. Neka vam uđe u naviku da kažete nešto pozitivno učiteljima osobno ili porukom koju možete ostaviti na njihovu stolu.

5) ZAHVALNICE UČENIKA

Organizirajte vrijeme tijekom kojeg učenici mogu izraditi čestitke u znak zahvalne svojim učiteljima. Pokažite im kako sastaviti ljubazno pismo. Neka se učenici prisjete svih dobrih stvari koje učitelji rade za njih.

6) SMIJATI SE

Zalijepite smiješne plakate u zbornici ili igrajte neku igru tijekom sastanka osoblja koja će sve nasmijati. Nemojte biti ozbiljni cijelo vrijeme. Priznajte vlastite pogreške i smijte im se s drugim učiteljima.

7) DRUŽITI SE

Osigurajte vrijeme za okupljanje školskog osoblja izvan škole ili organizirajte ručak za sve. Igrajte igre koje pokreću razgovore, izazivaju smijeh i smanjuju stres.

8) DAN ZA TRAPERICE

Dopustite školskom osoblju da se ponekad odjenu kako žele. Učitelji imaju mnogo posla i mora im biti udobno da bi dali najbolje od sebe.

9) POVJERENJE

Vjerujte učiteljima da će obaviti svoj posao. Mikroupravljanje može povrijediti osjećaje. Ovo su profesionalci koji su naporno radili kako bi stekli svoje diplome. Oni sigurno ne rade ovaj posao zbog novca. Imajte više povjerenja u njih.

10) PODSJETITE IH DA SE BRINU O SEBI

Nastavite ih podsjećati na zabavne načine da se moraju brinuti za sebe. Profesionalno sagorijevanje stvarni je problem. Možete organizirati tjedan brige o sebi u školi i pronaći lokalna poduzeća koja će biti voljna podijeliti kupone za razne zdravstvene usluge. Jedne su od omiljenih u našoj školi besplatne masaže kod lokalnoga kiropraktičara.

11) ODMOR OD UČIONICE

Katkad uskočite i zamijenite kolegu. Je li previše tražiti od nekoga da vas zamijeni kako biste obavili neku privatnu stvar ili barem otišli na wc kad trebate?

12) BITI CIJENJENI

Zatražite povratne informacije od učitelja o nadolazećim školskim događajima i školskim politikama. Uključite predstavnike učitelja u neke administrativne sastanke. Napravite kutiju u koju osoblje može ubacivati anonimne prijedloge.

…………………….

NAPOMENA

  • Teachers Pay Teachers zajednica je koja se sastoji od milijuna učitelja koji s drugima žele podijeliti svoj rad, mišljenje i inspiraciju.
  • Izvor: blog.teacherspayteachers.com