Zanimljivosti
OŠ GORNJE VRAPČE
Mala škola u velikim projektima
objavljeno: 24. travnja 2018.

… i time omogućila nove avanture i putovanja za gotovo 30 posto učenika predmetne nastave.

  Bright green lands projekt je ekološkoga karaktera koji promiče zaštitu okoliša te potiče učenike na očuvanje prirode. Kroz taj projekt učenici će upoznati prirodne ljepote zemalja partnera, a ujedno će upoznati nekoliko strukovnih zanimanja, što im može olakšati odabir daljnjeg školovanja.

  Molecular gastronomy projekt je koji približava učenicima važnost STEM područja u svakodnevnom životu, potiče očuvanje tradicionalne gastronomije te pruža sasvim novu dimenziju pripreme tradicionalnih jela na molekularan način.

  Motivation at School Through ICT’s and Innovative Educational Methods projekt je osmišljen kako bi povećao motiviranost učenika korištenjem IKT-a i inovativnih metoda u poučavanju. Na taj način povećat će se interes učenika za daljnje školovanje.

Partneri u projektima su škole iz Belgije, Estonije, Irske, Italije, Poljske, Portugala i Španjolske. Naš tim Erasmus+ čine učiteljice Ivana BOROŠA, Ana BUDOJEVIĆ, Tanja CVETKO, Marina SEIFERT i Martina ŠTEFANOVIĆ.

Učenicima su najveća motivacija putovanja i upoznavanje novih prijatelja diljem Europe, no projekt Erasmus+ podrazumijeva mnogo više od toga.

Učitelji trebaju biti pravi menadžeri koji kreiraju raspored svih aktivnosti i putovanja, osmišljavaju zanimljive aktivnosti pomoću kojih će s učenicima realizirati projekte, surađuju s lokalnom i širom zajednicom te kao tim međusobno surađuju.

Jedan je od najvažnijih zadataka projekata diseminacija na svim razinama, što podrazumijeva informiranje javnosti, a posebno obrazovnih ustanova o projektu održavanjem predavanja, radionica te objavama u svim vrstama medija.

Projektne aktivnosti održavaju se kroz izvannastavnu aktivnost (Erasmus klub), ali se i implementiraju u redovitu i izbornu nastavu od prvog do osmog razreda. Neke od aktivnosti koje smo proveli izrada su loga u Inkscapeu, priprema tradicionalnoga poljskog jela na molekularan način (sferifikacija, želefikacija, kuhanje suhim ledom, izrada pjene…), izrada prezentacija i videozapisa, kreativne radionice povodom obilježavanja Dana šuma, sadnja drveta, recikliranje papira, sudjelovanje na stručnom predavanju o zaštiti biljnih i životinjskih vrsta, izrada višejezičnog leksikona o biljkama, radionice osmišljavanja inovativnih uređaja te izrada materija korištenjem internetskih alata (Kahoot, Stopmotion, Powtoon, Slidedog, Animaker, Wix, Netboard, Padlet, Scratch…)

Dosad su učenici posjetili Belgiju, Poljsku i Portugal, a naša škola bila je domaćin projekta Motivation at School Through ICT’s and Innovative Educational Methods u veljači ove godine. Sljedeće je putovanje u Poljsku krajem svibnja.

Rad na projektima iziskuje mnogo truda i vremena, no velika motiviranost učenika te njihov napredak u komunikaciji, školskom uspjehu, samostalnosti i samopouzdanju pokazatelji su da se taj trud svakako isplati.

……………………..

Ivana Boroša, Ana Budojević, Tanja Cvetko, Marina Seifert i Martina Štefanović