Pljesak molim
INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA SLATINA
Genijalci iz Slatine: Dok su čekali autobus ili vlak, napravili „pametnu klupu”
objavljeno: 30. travnja 2018.

Tako zbore genijalci i zato dobro upamtite ova imena. Jurica Šafar, Mate Dorčak i Davor Kristić učenici su 1. razreda Industrijsko-obrtničke škole Slatine (Jurica i Mate mehaničari su poljoprivredne mehanizacije, a Davor je automehaničar). Njih trojica su, uz nastavnika Vedrana Runju, izgradili „pametnu klupu” i rasvjetni stup. Sve to, osim nekih sitnica, napravili su isključivo od otpadnoga nastavnog materijala, koji je već upotrijebljen u nastavnom procesu. Ta hibridna klupa i rasvjetni stup s integriranim USB-ulazom za punjenje mobitela odnosno tableta i sličnih uređaja, „pametna klupa”, ima mogućnost punjenja mobilnih i sličnih uređaja. Potpuno je samostalna, a Jurica, Mate i Davor ugradili su i svjetiljku kako po noći ne bi bili u mraku.

Na predstavljanje njihova izuma došao je i Sandeep Kumar, veleposlanik Indije u RH, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predsjednik Županijske skupštine VPŽ-a Miran Janečić, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić sa suradnicima, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ-a Vesna Šerepac… Sve nazočne pritom je pozdravio ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac, zahvalivši svima koji su sudjelovali u ovom projektu, posebno pohvalivši Juricu, Matu i Davora, nagovijestivši da ovaj tercet genijalaca sprema još jedan zanimljiv projekt.

OD ČEGA SE SASTOJI OVA „PAMETNA KLUPA”?

  • klupa s ukupno dva metra prostora za sjedenje napravljena je isključivo od otpadnoga nastavnog materija (materijal je već upotrijebljen u nastavnom procesu)
  • srednji rasvjetni stup također je rađen isključivo od otpadnog materijala
  • LED-svjetlo u središnjem dijelu stupa ugrađeno je od neiskorištene LED-trake iz elektroodjela
  • prozirni pleksiglas za svjetlo stupa također je ostatak nastavnog materijala
  • četiri USB-vodootporna ulaza s integriranom redukcijom napona s 12V na 5.2V, dva svjetleća inox vodootporna prekidača, automatski prekidači svjetla s integriranim luksmetrom (donacija privatnih poduzetnika Servis Kenjarić Slatina i Pckids – obrt za informatičke usluge Slatina)
  • solarni panel od 20W, solarni regulator (10A), solarna baterija 55Ah, 12V ugrađeni su iz HEP-ove donacije iz projekta profesora Ranka Čučkovića „Instalateri misle zeleno”
  • temeljni lak i premaz donacija su trgovine Vodo-metal Slatina.

Svrha je ovog mini-projekta bila zainteresirati učenike da na školskoj praksi sami mogu izraditi nešto sebi korisno i zabavno te su time povećali kvalitetu svoje praktične nastave i nazočnost na nastavi. Učenici su, osim zadanoga u nastavnom planu, naučili nešto o ergonomiji, tehnološkom slijedu izrade, praktičnom i poduzetničkom razmišljanju te rješavanju problema. Nastavne cjeline koje su obuhvatili jesu: ručna i strojna obrada odvajanjem čestica, zavarivanje, lemljenje, lijepljenje, zakivanje, vijčani spojevi te zaštita od korozije. [ IZ DRUGIH MEDIJA | vpz.hr  ]