Školstvo u medijima
SADA POSTOJE I DOKAZI
Učenici mogu nešto i naučiti iz videoigara?
objavljeno: 10. svibnja 2018.

Pri pisanju ovakvih tekstova obično nije od ključne važnosti poduprijeti argumente dokazima – osobno mišljenje je uglavnom dovoljno da bi se pokrenula rasprava.

Međutim, ovaj je tekst drukčiji. Nakon pisanja o satu glazbenog odgoja kao savršenog primjera učenja sviranja gitare kroz videoigru, pronašao sam i dokaz.

Audrey SHIDA, 13-godišnja djevojčica, dokazala je da je moguće naučiti svirati gitaru uz pomoć videoigre Rocksmith. Ne samo da je naučila osnove, nego je postala toliko dobra da je već imala nekoliko nastupa.

Ovdje je možete pogledati na YouTubeu.

Nedavno sam imao prilike razgovarati s Audrey i želio bih s vama podijeliti neke zanimljive informacije i njezinu priču o učenju uz pomoć videoigre:

  • Je li tvoj otac kupio igru Rocksmith za sebe ili je to bio poklon tebi?

Čekao je kad će igra izaći i kupio ju je za sebe. Kad ju je dobio, pomislio je da bi bilo zabavno da i ja igram s njim.

  • Jesi li bila zainteresirana za sviranje gitare prije nego što si počela igrati Rocksmith?

Ne, nikad nisam razmišljala o tome.

  • Na koji ti je način Rocksmith pomogao da naučiš svirati gitaru?

Vrlo je lako igrati svaki dan. Nisam morala ići nekamo na lekcije iz gitare i mogla sam igrati kraće ili dulje – koliko god sam željela. Volim opciju „Riffrepeater” zbog toga što mi omogućuje da radim na težim dijelovima. Također volim što ima toliko mnogo različitih pjesama koje mogu izabrati.

  • Što ti je najdraže kad je u pitanju sviranja gitare?

Mislim da zaista možete izraziti mnogo emocija svirajući gitaru. Neke pjesme možete svirati brzo i živahno, a neke sporo i nježno. Volim svirati sve vrste glazbe.

  • Što bi željela raditi za desetak godina?

Želim biti na pozornici sa svojom sestrom, Kate, koja ima osam godina. Mnogo se zabavljamo zajedno.

  • Koji je tvoj savjet za djecu koja žele naučiti svirati gitaru?

Na početku je teško, ali budete li ustrajni, s vremenom će postati lakše i zabavnije. Mislim da je dobro pokušati svirati svaki dan. S vremenom sviranje postaje sve lakše.

  • Imaš li glazbeni u školi?

U osnovnoj smo školi imali sat glazbenoga, na kojem smo svirali i pjevali.

  • Jesi li pokazala svom učitelju glazbenoga što možeš na gitari?

Imala sam prilike podijeliti ono što sam naučila sa svojim kolegama i učiteljima, i to na priredbi za kraj školske godine. Bilo je zabavno, jer većina mojih učitelja i prijatelja nije znala da znam svirati gitaru. Zaista sam se osjećala kao rock-zvijezda!

  • Što je tvoj učitelj rekao za videoigru Rockstar uz čiju si pomoć naučila svirati gitaru?

Moj je učitelj rekao da sada shvaća što sam postigla koristeći se Rocksmithom te da i on želi nabaviti igru.

Rocksmith je samo jedan primjer videoigre koja bi mogla biti dio nastavnog programa. Zamislite samo kako bi se naši učenici osjećali kada bi doživjeli uspjeh poput Audrey. Također, uzmite u obzir proces učenja koji moraju proći da bi postigli tu razinu uspjeha. Istraživanja su pokazala da mozak mora biti aktivno uključen da bi svladao niz glazbenih vještina. Ako tome dodamo i element videoigre, smatram da to zaista može biti kombinacija za uspjeh. Nemojmo više čekati da bismo se služili alatima 21. stoljeća koji su nam na raspolaganju. Počnimo odmah!

………………

NAPOMENA

  • Huffington Post američki je portal i blog koji nudi vijesti, satiru i izvorni sadržaj te obuhvaća politiku, poslovni svijet, zabavu, tehnologiju, popularne medije, kulturu, zdrav život itd.
  • Izvor: huffingtonpost.com