Iz školskog svijeta
SUHOPOLJE: SVJETLANA DUPAN IZ INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE U SLATINI ODRŽALA NADAHNUTO PREDAVANJE
Žene svijeta
objavljeno: 9. svibnja 2018.

U radni vrijeme, prof. Dupan je knjižnjičarka slatinske Industrijsko-obrtničke škole, a u slobodno vrijeme velika zaljubljenica u putovanja i avanturistica. Njezina bogata putovnica zabilježila je putovanja u neke od najudaljenijih dijelova svijeta. Posjetila je, osim uobičajenih europskih odredišta, Indiju, Boliviju, Peru, Čile, Etiopiju, Maleziju, Kanadu, Indoneziju, Egipat, Papuu Novu Gvineju, Ugandu, Australiju… i družila se s lokalnim stanovništvom u ruralnim, pustinjskim i šumskim sredinama. Sa svojih je putovanja donijela bogatu fotodokumentaciju iz koje su nastala ova iznimno zanimljiva izlaganja.

Prvo u nizu predstavljeno suhopoljskoj publici bilo je pod nazivom ŽENE SVIJETA u čast nadolazećega Majčinog dana. Publici su predstavljene žene iz različitih dijelova svijeta. Zanimljivo ju je bilo slušati o pravima i dužnostima žena, načinim odijevanja i ophođenja prema ženama; o običajima i velikim kulturnim i društvenim razlikama u različitim sredinama. Pričala je o načinu života žena u afričkim plemenima, ali i kod australskih Aboridžina. Posebno su šarolike i živopisne svakodnevne nošnje žena u Peruu i Boliviji, a objasnila je i što je to „Vještičja tržnica” te kako se izrađuje pogača od bananina brašna. Publika je imala prilike uživati i u detaljnim objašnjenjima različitih vrsta „inicijacija” afričkih djevojaka, načinima na koje se rade frizure, ali i posebnoj motiviranosti i cjeloživotnom obrazovanju plesačica na Baliju.

U fantastičnim fotografijama i izlaganju uživali su učitelji iz Suhopolja, Gradine i Špišić Bukovice, umirovljenici, studenti, ali i djeca predškolske i školske dobi.

  • Marija HODAK, predstavnica suhopoljske turističke zajednice, ocijenila je izlaganje iznimno zanimljivim, ali i edukativnim i za malene i za velike.
  • Marija ANDROIĆ, umirovljenica, oduševljeno je komentirala da sljedeći put dovodi i sve svoje prijateljice, jer je bilo jako zabavno i zanimljivo.
  • Lara GANIĆ, učenica 4. b razreda OŠ Suhopolje, pitala je prof. Dupan na koji način odabire odredišta za svoja putovanja i kako je uspjela zapamtiti tako mnogo detalja iz toliko svjetskih zemalja.

„Kad se nešto toliko voli, kao što ja volim putovanja i upoznavanje drugih kultura i ljudi, onda sva sjećanja ostaju zabilježena u srcu, a fotografije ih samo ožive i omoguće i drugim ljudima da u njima uživaju” – odgovorila je ova skromna i vedra knjižničarka Industrijsko-obrtničke škole u Slatini.

………….

Natalija Kožić Lukačević