Jučer-danas-sutra
TREBA ZNATI
Što djecu motivira za učenje?
objavljeno: 24. ožujka 2015.

Ipak, istina je da svako dijete utjelovljuje različitu kombinaciju tih stilova učenja kao i drugih karakteristika svoje osobnosti koje njegov stil učenja čini posve jedinstvenim.

Stilovi učenja objašnjavaju kako dijete usvaja znanje.

Vizualni tipovi vole vidjeti edukacijski materijal pred sobom, a obično vole i učenje na računalu.

Kinestetički tipovi moraju dodirnuti i osjetiti ono o čemu uče, stoga vole izgrađivati modele.

Zvučni tipovi najbolje usvajaju znanje kada slušaju informacije koje im se prezentiraju.

Osim preferiranog načina na koji voli učiti, svako dijete ima i razlog ili motivaciju zbog kojih uči.

Važno je uzeti u obzir ne samo način na koji dijete uči, nego i ono što ga motivira na učenje.

Neka djeca nauče ono što im je prezentirano zbog toga što osjećaju neku vrstu obaveze da naprave ono što im je zadano. Toj djeci nije važan način na koji je materijal predstavljen. Ponekad se takvu djecu naziva „uslužnim tipom“. Ona ne trebaju vanjske nagrade da bi učila, osim ako odobravanje neke odrasle osobe ne smatramo nagradom.

Postoji i tip djece koja trebaju neku konkretniju vrstu nagrade. Neki su atletičari primjer toga. Obavljaju svoje školske zadatke zato što im se tada dopušta da sudjeluju u sportu koji su odabrali.

Neke stvari djeca smatraju nagradama, a svakom djetetu važna je neka drugačija nagrada. Neka djeca motivirana su unutarnjim nagradama. Uče zato što im to pruža zadovoljstvo, ili jednostavno imaju potrebu znati više o nekoj temi, ili žele naučiti više od druge djece da bi na neki način postali stručnjaci za određenu temu.

Postoje i djeca koja uče iz užitka koji im pruža akumuliranje znanja; u tom je slučaju znanje samo po sebi nagrada.

Drugu djecu pak motivira čin dovršenja ili ispunjenja određenog zadatka. Na primjer, svako poglavlje neke knjige djetetu je zadatak koji treba obaviti. Kada završi poglavlje, odradilo je dio posla i spremno je krenuti sa sljedećim poglavljem da bi ga završilo. Tom tipu djeteta nagrada je obavljanje zadatka, a ne nužno usvojeno znanje.

Ocjene su još jedna važna nagrada. Primanje pohvale zbog dobrih ocjena ili stjecanje pozornosti može samo po sebi biti nagrada i motivacija.

Važno je otkriti što motivira vaše dijete.

Vanjske nagrade, unutarnje nagrade, priznanja, pohvale, povlastice ili jednostavno užitak u učenju mogu biti važni motivacijski faktori. Jednom kada kod svog djeteta otkrijete pravu kombinaciju motivirajućih nagrada, bolje ćete razumjeti što ga inspirira da uči.

U kombinaciji sa stilovima učenja, stilovi motivacije mogu vam pomoći pri prenošenju znanja na vaše dijete uz najmanje prepreka.

Izvor:

http://www.edarticle.com/articles/27922/what-motivates-children-to-learn-.php