Jučer-danas-sutra
ZAHVALNA SAM ŠTO MOGU BITI NJIHOVA UČITELJICA
Pravi razlog zbog kojeg biste trebali čitati dječje knjige
objavljeno: 18. svibnja 2018.

…a svojom otvorenošću, mudrošću i smislom za humor unijeli su dašak veselja u učionicu.

Naši su gosti upitali učenike: „Što mislite, zašto je važno da vaša učiteljica, gospođica Ripp, čita dječje knjige?”  S nestrpljenjem sam iščekivala njihove odgovore.

Mislila sam da će reći da je to važno zbog toga što im mogu preporučiti odlične knjige. Oni su upravo to i učinili.

Mislila sam da će reći da je to važno zbog toga što postoji mnogo odličnih knjiga koje mogu izabrati. Oni su upravo to i učinili.

Mislila sam da će reći da je to važno zato što na taj način lakše pronalaze nove knjige. Oni su upravo to i učinili.

MEĐUTIM, ONO ŠTO NISAM OČEKIVALA BILO JE SLJEDEĆE.

  • To je važno zbog toga što pokazuje da joj je stalo do njezina posla.
  • To je važno zbog toga što pokazuje da mari za čitanje.
  • To je važno zbog toga što pokazuje da joj je stalo do nas.

Iako znamo da je čitanje dječjih knjiga važno iz mnogo razloga, ovaj je posljednji bio važniji od svih.

To što ja ulažem svoje vrijeme da bih pročitala neku knjigu i donijela je sa sobom na sat pokazuje mojim učenicima da mi je stalo do njih, djece koja čitaju i za koju je čitanje važno iskustvo u njihovu razvoju. Činjenica da sam voljna posvetiti svoje vrijeme izvan učionice nečemu što će mojim učenicima biti važno pokazuje im da ljubav prema ovom poslu nisu samo isprazne riječi.

Doista sam zahvalna što mogu biti njihova učiteljica.

Toliko se brinemo o tome znaju li naši učenici da nam je stalo do njih i koliko su nam važni. Shvaćali li oni to ili ne, mi osmišljavamo načine na koje bismo im pokazali koliko ih cijenimo i zbog kojih katkad jednostavno zaboravljamo na male stvari, poput toga da brigu pokazujemo malim stvarima. A to katkad može biti baš u obliku pročitane knjige i rasprave o njoj.

Stoga ću, za svaku knjigu koju kupim svojim novcem, nastaviti govoriti učenicima da volim svoj posao, da volim biti njihova učiteljica, da je čitanje važno i da je svaka knjiga koju pročitam zapravo način na koji ih podsjećam koliko mi je stalo do njih.

………………….

NAPOMENA

  • Pernille RIPP učiteljica je sedmog razreda, autorica i osnivačica pokreta „Global Read Aloud” [ www.theglobalreadaloud.com ], inicijative koja promiče pismenost i koja je povezala više od dva milijuna učenika od 2010. uporabom tehnologije. Ripp je također autorica popularne knjige „Passionate Learners: Giving Our Classrooms Back to Our Students” te redovito objavljuje na svome blogu.
  • Izvor: pernillesripp.com
  • Photo by Michał Grosicki on Unsplash