Školstvo u medijima
RANKO RAJOVIĆ, AUTOR NTC (NIKOLA TESLA CENTAR) SUSTAVA UČENJA ZA VEČERNJI LIST:
Neke su igre štetne za razvoj djeteta, to roditelji moraju znati
objavljeno: 23. svibnja 2018.

… povremeno i na fakultetima, seminare za odgojitelje, nastavnike i roditelje. U razgovoru za Večernji list, još jednom progovara da su neke igre štetne za razvoj djeteta, a to roditelji moraju znati.

Vjerojatno znate da je u Hrvatskoj vječna tema reforma obrazovanja koja se banalizira pitanjima koje knjige uvrstiti u lektiru. Što bi, po vašem mišljenju, trebalo biti ključno u reformi?

Treba promijeniti metode učenja koje moraju biti u skladu s fiziologijom. Ako pogledate danas popis deset najtraženijih zanimanja na svijetu, osam njih nije ni postojalo prije deset godina. Djecu moramo pripremati za budućnost i učiti ih da misle, a ne da uče napamet. Plan i program određuje Ministarstvo obrazovanja i o tome ne bih govorio, ali za mene je reforma promjena metodologije učenja. Neka se uvedu predmeti koji su važni. Zalažem se za vraćanje domaćinstva. Japan, jedna od najboljih država u svijetu po obrazovanju, ima predmet rukotvorine. To je za mene reforma, dajte ono važno što razvija dijete, sport svaki dan, likovni… Mozak se razvija u pokretu. Možda je to najbolje objasniti kroz zakon biologije. Biljke, živa bića koja se ne kreću, nemaju neurone, a ona koja se kreću ih imaju. Najkompleksniji živčani sustav ima čovjek, i po toj analogiji mi smo živa bića za kretanje. Posao djeteta je kretanje. I školski odmor trebao bi trajati po 15 minuta, da djeca stignu otići u dvorište i igrati se. Naravno, bez mobitela. [ IZ DRUGIH MEDIJA | vecernji.hr  ]Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.