Iz školskog svijeta
VUKOVAR
Prvo planinarenje djece vrtića „Mitnica”
objavljeno: 25. svibnja 2018.

Svrha je projekta navikavati djecu na boravak na otvorenome, bez obzira na vremenske uvjete.
Početkom pedagoške godine početa je i suradnja s planinarskim društvom „Ravnica” iz Vukovara, a nastavili smo ga s novoosnovanim Hrvatskim planinarskim društvom „Vučedol” iz Vukovara. U suradnji s osnivačem spomenutog društva Igorom Mihelićem, 22. svibnja planinarili smo na najviši vrh županije, Lisku na Fruškoj gori. Vrh Liska (297 m) nalazi se na zapadnom dijelu Fruške gore iznad Iloka i najviši je vrh Vukovarsko-srijemske županije. Vrh je u neposrednoj blizini državne granice između Hrvatske i Srbije, pa smo tijekom planinarenja imali sigurnosnu, policijsku pratnju.
Simbolički, djeca iz vrtića Vukovar I obilježila su prvi uspon društva „Vučedol” svojim prvim planinarskim usponom. Početkom pedagoške godine dobili smo teorijske spoznaje o planinarenju, kretanju u šumi, planinarskoj opremi i slično, a sad su djeca imali prilike i praktično upoznati crveno-bijeli krug na drvetu kao trajni podsjetnik na planinarenje i osjetiti kako je to biti planinar.
Djeca su pokazala veliko uzbuđenje već na pripremama, a ono nije popuštalo ni tijekom samog uspona. Nije bilo lako, na putu su nam se često našle i prepreke koje smo uspješno svladali, bilo je potrebno pratiti putokaze i pokazati iznimnu spretnost u šumskom usponu. Cijeli se trud isplati kad stignete na vrh.
Iako su se djeca iscrpljena vratila kući, svjedoče nam da im je prvo planinarenje zaista bilo posebno, a vjerujemo da će ostati i zapamćeno iskustvo.
Zahvaljujemo predsjedniku društva Igoru Miheliću i nadamo se će novoosnovano planinarsko društvo „Vučedol” doživjeti mnogo uspona i da će se suradnja nastaviti. [ IZ DRUGIH IZVORA | vukovar.hr   ]