Zanimljivosti
U SKLOPU PROJEKTA „BITI BOLJI – BE BETTER”
Učenici iz Osijeka, Valpova i D. Miholjca posjetili tvrtku Zlatna nit
objavljeno: 8. lipnja 2018.

…  u Hrvatskoj i održali više od 95 aktivnosti u kojima je sudjelovalo oko 13 tisuća mladih. U jednu od novih aktivnosti pod nazivom „Vratimo zaboravljene igre” uključili su se učenici Osnovne škole Tin Ujević iz Osijeka, koji su na taj način naučili igre koje su kao djeca igrali njihovi roditelji, a profesorica Tihana Karml Kanaet predložila je i osmislila pravila za različite igre, poput Gumi-gumi, Školica, Lopovi i žandari, Preskakanje konopca, Pikulanje, Pokvareni telefon, Lanac probijanac, Kalodont…

Kao nagradu mladima koji su sudjelovali u ovom projektu danas je za oko 45 učenika petog razreda OŠ Tin Ujević iz Osijeka te srednjih škola iz Osijeka, Valpova i Donjeg Miholjca organiziran posjet Slatini, gdje im je domaćin bila tvrtka Zlatna nit d.o.o. vlasnika Zlatka i Ljiljane Rabik, koji su višegodišnji suradnici časopisa Poduzetnik.
Uz domaćine, učenike i njihove voditelje dočekali su zamjenica gradonačelnika Slatine Sanja Mrzljak Jovanić, predsjednik Gradskog vijeća Slatine Dario Vrbaslija, direktorica slatinske Turističke zajednice Vanja Lazić, ravnateljica GRAS-a Teodora Fišer, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac i ravnatelj Srednje škole Marka Marulića Darko Špoljarić.

Dobrodošlicu je poželio Zlatko Rabik, koji je potom gostima pokazao pogone za proizvodnju obuće i odjeće, a održao je i dva predavanja o poduzetništvu za učenike, gdje im je ispričao kako je njihov obiteljski san postao uspješan posao.
S učenicima je podijelio poduzetničku i životnu priču te im kazao kako nije lako donijeti odluke i izabrati svoje životno zvanje i zanimanje.
„Želja nam je potaknuti učenike da vide da i u proizvodnim zvanjima ima zanimljivih područja, da će netko sebe vidjeti kao stvaratelja. Ne mora biti radnik za strojem, ali može stvarati – crtati, posjećivati sajmove, učiti strane jezike, surađivati sa svjetskim dobavljačima… Svaka je industrijska grana na svoj način zanimljiva i može dati konkretne životne sadržaje” – rekao je Rabik te upozorio i na probleme s kojima se susreću, između ostaloga s pronalaskom osposobljene radne snage.
Budući da tvrtka kontinuirano zapošljava radnike koji su nerijetko iz različitih usmjerenja, a ne tekstilnog, tom su problemu doskočili primjenom kratkoročne mjere kroz internu prekvalifikaciju, a u suradnji s HZZ-om, gdje je već po drugi put djelatnicama različitih usmjerenja omogućena prekvalifikacija kako bi pronašli svoju budućnost i osigurali egzistenciju u poduzeću Zlatna nit.
„Gledajući dugoročno, želja nam je u suradnji s Industrijsko-obrtničkom školom Slatina dogovoriti upis 10 – 15 učenika koji će izabrati zanimanje obućar. Jako bi nam dobro došao i jedan stipendist u suradnji s Gradom Slatinom koji bi završio Tekstilno-tehnološki fakultet u Varaždinu, gdje se školuju kadrovi za kožu i obuću, dizajneri i kreatori, koji bi tamo stekao prekvalifikacije i došao do stručne spreme te nastavio svoju karijeru u poduzeću Zlatna nit” – zaključio je Rabik.

Tijekom boravka u Slatini učenici su posjetili obje slatinske srednje škole, a organiziran je i obilazak grada u okviru kojega su obišli Stari podrum, gdje je nastao prvi hrvatski pjenušac, zatim Zavičajni muzej, slatinsko kino… [ IZ DRUGIH MEDIJA | radioslatina.hr ]