PET STVARI ZA KOJE SE PRVO TREBATE POBRINUTI

Ako učitelj nije sretan, nitko nije sretan

srijeda, 13. lipnja 2018.

Trebala su mi dva desetljeća u ovoj profesiji da shvatim da je ono što najviše određuje hoću li imati dobru i uspješnu školsku godinu činjenica da se moram pobrinuti za samu sebe.

Ako učitelj nije sretan, nitko nije sretan

Nije važno hoću li održati najzanimljivije i najbolje nastavne satove ako ne mogu održati taj ritam cijelo polugodište, ako ne spavam cijele noći, jer se ne mogu prestati brinuti i ako nakon povratka iz škole nemam dovoljno energije biti dobra majka. To znači da nešto ne valja.

Stoga, na početku sljedeće školske godine planiram se držati ovih pet savjeta koji će mi pomoći da budem očuvam svoje zdravlje te da budem sretna i pribrana.

VJEŽBANJE

Ne moram vas podsjećati na ono što kažu istraživanja. Svi znamo da smo zdraviji i sretniji kad vježbamo. Međutim, nakon dugačkoga i napornoga školskog dana, mnogo je lakše racionalizirati samome sebi zašto je bolje odabrati neki dobar film nego obuti tenisice i otići u teretanu. Međutim, to se mora promijeniti. Svakog se dana moram posvetiti nekoj aktivnosti, bez obzira na to radi li se o odlasku u teretanu ili o dugačkoj šetnji. Čak i ako sam iscrpljena – što ću definitivno biti prvih nekoliko tjedana škole – provest ću barem 20 minuta radeći čučnjeve i vježbati s utezima dok gledam film!

ZDRAVA PREHRANA

Dok škola traje, vrlo je teško pridržavati se zdrave prehrane. Jedini je način na koji se mogu zaustaviti da odmah nakon povratka iz škole ne otvorim vrećicu čipsa taj da kod kuće uopće ne držim takve grickalice. Mnogo je bolje kupiti zdrave grickalice. Osim toga, nedjeljom popodne planiram provesti nekoliko sati na pripremanje obroka koje mogu jesti tijekom cijelog tjedna, poput velike zdjele umaka za tjesteninu koji će biti dovoljan za nekoliko obroka te prethodno narezanog povrća koje mogu iskoristiti za salatu ili za kuhanje. Da, to možda oduzima vrijeme, ali time ću se pobrinuti da moja obitelj i ja dobivamo dovoljno zdrave hrane za cijeli tjedan.

VRIJEME ZA SEBE

Očajnički trebam vrijeme za opuštanje, kad se mogu posvetiti sama sebi. Ako ne pronađem način da se smirim i usporim svoje misli, tad postoji mogućnost da ću preplavljena količinom posla trčati uokolo dok se ne slomim. Elektronički uređaji samo su pogoršali ovaj problem, jer uvijek postoji nešto što moram provjeriti ili potražiti. Ubuduće planiram pronaći više vremena za sebe. Poklonit ću sebi barem 20 minuta dnevno tijekom kojih ću ostaviti svoj mobitel u drugoj sobi i nešto pročitati ili meditirati. Radit ću nešto što bi moglo rasteretiti moj prenatrpani um.

 IZBJEGAVANJE DRAME

Ne znam kako je u vašoj školi, ali u mojoj je uvijek neka drama. Učitelji su ljutiti ili nervozni, a zbornica može vrlo brzo postati središte prigovora i žalbi. A meni se vrlo teško othrvati takvim situacijama. Znam da je najbolji način da očuvam svoje blagostanje taj da jednostavno izbjegavam određene ljude i situacije. Također bih voljela razviti sposobnost skretanja razgovora s teme tako da ne moram izbjegavati određene situacije. Međutim, sve dok to ne uspijem, težit ću pozitivnijim ljudima zbog kojih se nakon razgovora s njima osjećam bolje, a ne lošije.

ZAPAMTITE, TO JE SAMO POSAO.

Znam da je ovaj posao ujedno zvanje i strast, shvaćam to. Međutim, to je posao koji može isisati život iz vas i vaših odnosa ako ga ne uspijete odvojiti od privatnog života. Da, često moramo ocjenjivati učeničke radove nakon nastave i tijekom vikenda, ali moramo pronaći vremena za sebe, svoje obitelji i prijatelje. Još ne znam kako to postići, kako isključiti posao, ali znam da to moram napraviti. Stoga, sljedeće školske godine planiram raditi na „strategijama za isključivanje”, koje će mi pomoći da katkad prihvatim i manje od najboljeg. To možda zvuči loše, ali mislim da nije tako. Često ulažem mnogo više energije i vremena u poučavanje nego što je zapravo potrebno. Umjesto toga, moram znati kad prestati. Na primjer, katkad je u redu iskoristiti i prošlogodišnji nastavni sat bez dodatnog prilagođavanja novim učenicima.

To je moj plan i nadam se da ću ga se uspjeti pridržavati. Sigurno će biti trenutaka kad ću si priuštiti brzu hranu ili dopustiti da me uvuku u neke dramatične situacije kojih bih se radije klonila, međutim dok god sam predana i pridržavam se ovih savjeta, moja će sljedeća školska godina biti sretna, zdrava i uspješna. Nadam se da će i vaša biti takva!

…………….

NAPOMENA

  • Blog Learning in room 213 posvećen je učiteljima, nastavnim planovima i idejama samih učitelja, koje su namijenjene njihovim kolegama.
  • Izvor: reallearningroom213.blogspot.com

Ključne riječi

Vezani članci
Školski portal: Biti seoski učitelj

Biti seoski učitelj

Koliko god se gradske škole žale na skroman proračun, one…

Školski portal: Ovo bi moglo spasiti vašu učiteljsku karijeru

Ovo bi moglo spasiti vašu učiteljsku karijeru

10. RAZVIJTE ZDRAVU I KORISNU MREŽU ZA PROFESIONALNO UČENJE. Povezanost…

Školski portal: „Ne želim da drugi vide moj neuspjeh”

„Ne želim da drugi vide moj neuspjeh”

Profesorica Galina SAHARJEVIČ došla je do zaključka da učitelj treba…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…