Iz školskog svijeta
OŠ SUHOPOLJE
Održana 2. Humanitarna radionica Hobice za bebice
objavljeno: 14. lipnja 2018.

Liječnici u Danskoj još su 2013. godine otkrili važnost pletenih hobotnica koje pomažu prijevremeno rođenim bebama, a trenutačno se njima u Hrvatskoj koristi 12 bolnica.

Otkrili su da su prijevremeno rođene bebe koje su u svojim prvim danima uz sebe imale pletene hobotnice poboljšale disanje, imale pravilne otkucaje srca i više nego zadovoljavajuću razinu kisika u krvi. Osim što se pokazalo da male hobotnice pozitivno utječu na ukupno zdravstveno stanje, imale su i odličan smirujući utjecaj na bebe.

U Hrvatskoj se ovome posvetila inicijativa pod nazivom CroHobice za palčiće, a podržala ih je i Udruga KrEdA iz Suhopolja.

Na inicijativu nastavnice njemačkog jezika iz suhopoljske škole Sandre Pintarić, okupili su se i počeli s izradom hobotnica. U cijelom procesu pridržavali su se strogo zadanih veličina, vrste konca i punjenja, kako bi sve bilo savršeno za bebe. Pletene hobotnice podsjećaju bebe na njihove pupčane vrpce, zbog čega osjećaju sigurnost, a samim time omogućuje se lakši rad medicinskom osoblju, jer bebe ne čupaju sonde na koje su spojene. Bebe se prigrle uz hobotnice, one ih smiruju i daju im oblik fizičkog kontakta zbog kojeg se vraćaju ugodne uspomene i odvraća im pažnju od inkubatora.

– Sve je zamišljeno kao interaktivno međugeneracijsko druženje plemenitog cilja. Mame, bake, tete, učiteljice i učenici okupili su se i razmijenili znanje u kukičanju. Nakon što su se u prezentaciji, koju je pripremila Lucija Lukačević, učenica 6. a razreda OŠ Suhopolje, upoznali s cijelim projektom i ciljem, oni vješti odmah su počeli izrađivati hobice, a ostali su pomogli u punjenju. Učenici 8. razreda Ema Anđelković, Maja Validžić, Filip Grčić, Klaudio Čimin, Ella Štajner i Tomislava Đurinić izradili su motivacijski plakat s porukama ohrabrenja za bebe i njihove obitelji. Cijeloj aktivnosti priključile su se i učiteljice i umirovljene učiteljice iz škola u Virovitici. Ovom su se projektu priključili i polaznici DV Suhopolje, koji su se upoznali sa svijetom hobotnica kroz dječje enciklopedije i s volonterima udruge KrEdA izradili likovne radove o toj temi, koje će zajedno s hobicama poslati bebama uz pozitivne poruke za roditelje.

Druženje su obogatile i polaznice Glazbene škole Jan Vlašimsky iz Virovitice i PO Suhopolje Ella Štajner i Rene Helena Lukačević, koje su za sve prisutne pripremile mali klavirski koncert.

Konac potreban za izradu hobica osigurala je tvrtka Flora VTC, Robi monterski obrt iz Suhopolja i trgovina tekstila JAMNIĆ, a svoje prostore ustupili su besplatno OŠ Suhopolje i Općina Suhopolje, čiji su predstavnici pripremili i osvježenje za sve sudionike radionica.

– ZA CroHobice prvi sam put čula kada sam vidjela prilog na televiziji. Nakon toga sam potražila njihovu grupu CroHobice za palčiće na Facebooku. Pridružila sam se grupi te uz njihovu pomoć i sama počela izrađivati hobotnice. S obzirom na to da je sve veći interes bolnica za hobice, odlučila sa se javiti udruzi KrEdA odnosno Nataliji Kožić Lukačević za pomoć. A s obzirom na to da ona i udruga KrEdA uvijek rado sudjeluju u raznim humanitarnim, edukativnim i kreativnim akcijama, znala sam da sam se javila na pravu adresu. Tako nam je projektom osiguran potreban konac i prostor u kojem smo imale prvi sastanak te se veselimo sljedećem – rekla je voditeljica projekta Sandra Pintarić.

Nakon što sve hobice budu završene, bit će poslane na adresu CroHobica, koje će ih provjeriti i po iskazanim potrebama rasporediti po bolnicama.

……………

Anja FOSIĆ, suosnivačica Udruge KrEdA | voditeljica radionica za predškolce pri knjižnici Matija Gubec, Suhopolje ć