Školstvo u medijima
MOBILNI TELEFONI NISU ZDRAVI ZA NAS
Volio bih da mamin telefon nije izumljen
objavljeno: 20. lipnja 2018.

Što kad bi vam vaša djeca rekla kako se točno osjećaju zbog vaših aktivnosti na mobitelu, bilo to pisanje poruka, objavljivanje slika ili čitanje vijesti?

„Mrzim mamin telefon, da ga barem nema”, napisao je jedan učenik nižih razreda osnovne škole u svojoj školskoj zadaći.

Američka učiteljica Jen ADAMS BEASON objavila je komentar na Facebooku i otkrila da je četvero od njezina 21 učenika kazalo kako bi voljeli da mobitel nikad nije izumljen. Beason je također objavila rad učenika drugog razreda koji je pisao o sastavak o temi „Što biste željeli da nikad nije izumljeno”.

„Rekao bih da ne volim telefon”, napisalo je jedno dijete. „Ne volim telefon, jer su moji roditelji na telefonu svaki dan. Telefon je katkad vrlo ružna navika.”

Učenik je upotpunio rad crtežom prekriženoga mobilnog telefona i velikoga tužnog lica koje kaže: „Mrzim ga.”

Objava je podijeljena 170 tisuća puta, uz komentare šokiranih roditelja koji su nakon toga razmislili o svojim navikama vezanima za tehnologiju.

„Oh, iz usta jednog djeteta. Svi smo krivi!”, odgovorila je korisnica Tracy Jenkins.

„Jake riječi za učenika drugog razreda. Roditelji, slušajte!”, dodala je Sylvia Burton.

Netko je napisao: „To je tako tužno i tako osuđujuće. Odličan podsjetnik svima nama da spustimo telefone i više se pozabavimo svojom djecom.”

Drugi su se učitelji također pridružili raspravi kako bi objavili svoja iskustva dječjih reakcija na uporabu mobilnih telefona njihovih roditelja.

„Imali smo razrednu raspravu o Facebooku i svaki je učenik rekao da im roditelji provode više vremena na Facebooku nego razgovarajući s njima”, komentirala je Abbey Fauntleroy.

Neki su roditelji ponudili svoje iskustvo rješavanja tog problema. Beau Stermer je napisao da je doživio negativnu reakciju svoga dvogodišnjeg sina na njegovu upotrebu mobilnog telefona. „Katkad mi usred igre sa sinom zazvoni telefon. Nakon što završim razgovor on se više ne želi razgovarati sa mnom. To me ubija. Obećao sam stoga sam sebi da sve drugo može čekati kad se igram sa svojim sinom.”

Jedna je mama, međutim, naglasila da su njezini tinejdžeri jednako loši te često biraju mobitel umjesto vremena provedenog s obitelji.

Istraživanje provedeno u SAD-u 2017. godine pokazalo je da polovica ispitanih roditelja smatra da tehnologija ometa interakciju s djetetom tri ili više puta dnevno, a to je fenomen nazvan „tehno-uplitanje”.

………………

NAPOMENA

  • BBC News je odjel BBC-a odgovoran za prikupljanje i emitiranje vijesti i informativnog programa. Taj je odjel najveća svjetska organizacija za emitiranje vijesti koja stvara 120 sati radijskog i televizijskog programa svaki dan te redovito objavljuje vijesti na internetu.
  • Izvor: bbc.com