Školstvo u medijima
UČITELJI MORAJU BITI SAMOPOUZDANI I UVJERLJIVI ČAK I KAD SU UMORNI, RAZDRAŽLJIVI, RASTRESENI…
Kako osvojiti Oskara za najboljeg učitelja
objavljeno: 16. srpnja 2018.
  • Kada ste umorni, gladni i žedni, a tek je ponedjeljak prijepodne i morate se suočiti s razredom i poučavati puni entuzijazma.
  • Ravnatelj vas je upravo obavijestio da ne možete dobiti dopust, jer nemate zamjenu.
  • Dodijeljena vam je nova dužnost na školskom igralištu, a planirali ste za vrijeme odmora obaviti fotokopiranje.
  • Dodijelili su vam učenike šestog razreda, nakon godina provedenih u razrednoj nastavi, a baš ne volite stariju djecu.
  • Jedan od vaših učenika upravo je učinio nešto urnebesno smiješno, a znate da ga morate ukoriti (u sebi se smijete i znate da će to biti sjajna priča za zbornicu).

Učitelji moraju biti samopouzdani i uvjerljivi čak i kad su umorni, razdražljivi, rastreseni te kad im nedostaje entuzijazma.

Evo pet načina „glume” koji će vam pomoći da prebrodite dan:

1) SLUŽITE SE POZITIVNIM GOVOROM TIJELA

Između 85 i 90 posto naše je komunikacije neverbalno, od toga 55 posto pokreta tijelom, a 38 posto ton glasa i intonacija. Želite li biti uspješni u komunikaciji, budite svjesni suptilnih poruka koje šaljete govorom tijela i tonom glasa. Ako ste ljuti na njih ili frustrirani, oni će to znati. Međutim, ako i ne volite neke učenike, oni to ne smiju znati.

Razmislite o tome na koji način upotrebljavate neverbalne ili minimalno verbalne znakove, poput palca gore, osmijeha, kimanja glavom, kontakta očima koje koristite da potvrdite poželjno ponašanje ili da podsjetite učenike da dovrše zadatak.

Ako imate učenika koji se teško koncentrira na zadatak, uvedite tajni znak koji znate samo vas dvoje kako biste mu dali do znanja da su mu misli odlutale. Isto tako, on može vama dati znak kad mu je potrebna pomoć, a ne želi se osramotiti pred razredom. To će smanjiti učenikovu tjeskobu, pružajući mu dodatne upute i smanjujući količinu razgovora koji morate obaviti.

Upotreba neverbalnih znakova također naglašava učenicima da, kad govorite, zaista imate nešto vrlo važno za reći.

2) RAZMISLITE O TONU, VISINI I JAČINI GLASA KAD SE OBRAĆATE UČENICIMA.

Jeste li ikad slušali nekoga tko govori monotono? Ako jeste, onda znate da to može biti vrlo iscrpljujuće i dosadno.

Učitelji mogu prenijeti osjećaj snage, hitnosti, samouvjerenosti, topline i sve to samo – glasom. Koristite „svjetlo i sjenu” u svom govoru kako bi vas učenici željeli slušati. Nemojte osjećati potrebu da ispunite svaku prazninu govorom, dopustite pauze i tišinu. Umjesto da podižete glas, koristite se neverbalnim znakovima kako biste pridobili pozornost, a potom govorite tiho da bi vas morali slušati žele li čuti.

3) PRIPREMA

Svi dobri glumci i učitelji znaju što rade, kako to rade i imaju spremne rekvizite za ono što rade. Mnogi se problemi u ponašanju mogu izbjeći pripremom i planiranjem. Vaši će učenici za trenutak početi ometati nastavu ako nisu uključeni u smislene aktivnosti ili su previše prepušteni sami sebi.

Budite fleksibilni. Biti pripremljen znači imati i plan B. Ako lekcija ne teče po planu, mijenjajte je! Pripremite li dodatne aktivnosti u slučaju da učenici prerano završe s radom, to također može spriječiti probleme u ponašanju.

4) SAMOUVJERENOST

Svaki dobar glumac poznaje moto: „Glumi dok ne uspiješ!” Iako se ne osjećate smireno, učenici će se osjećati sigurno ako vjeruju da sve imate pod kontrolom i da znate što radite. Ako učenik ne osjeća da učitelj ima kontrolu, tad je okružje za učenje kompromitirano.

5) DIJELJENJE

Svaki dan u učionici podijelite dio sebe, svoj talent, svoju osobnost, svoje nade i aspiracije. Najbolji su učitelji usredotočeni na izgradnju pozitivnih odnosa s učenicima, jer znaju da djeca najbolje uče od onih za koje vjeruju da im je stalo do njih.

Da, učitelj itekako treba biti glumac. Zato odjenite svoj najbolji kostim i zadivite publiku!

………………

NAPOMENA

  • The highly effective teacher – portal namijenjen učiteljima s naglaskom na pozitivnom pristupu i izgradnji dobrih odnosa.
  • Izvor: thehighlyeffectiveteacher.com