Školstvo u medijima
PET NAČINA NA KOJE RAVNATELJI MOGU PODIĆI UČITELJSKI MORAL
Možda ste čuli ovo: „Ovdje smo zbog djece…ne zbog učitelja”
objavljeno: 29. lipnja 2018.

Ja zapravo tvrdim da su oni neraskidivo povezani. Drugim riječima, sretni su učitelji učinkovitiji. Zapravo, moral vašega školskog osoblja važna je komponenta snažne školske kulture.

Evo i dobrih vijesti: nije toliko teško podići moral svojih učitelja! Ali to se obično ne događa slučajno, već na tome morate svjesno raditi.

Ovdje možete pronaći PET NAČINA na koje možete PODIĆI MORAL SVOJIH UČITELJA:

 1) REDOVITO PODSJEĆAJTE SVOJE UČITELJE NA UTJECAJ KOJI IMAJU NA SVOJE UČENIKE.

Iako je učiteljski posao vrlo zadovoljavajući karijerni odabir, lako je postati obeshrabren silnom administracijom i papirologijom. Svakodnevni napor koji učitelji ulažu u planiranje lekcija, ocjenjivanje radova i nošenje s bezobraznim učenicima može isisati njihovu životnu energiju i radost. Trebamo podsjetiti svoje učitelje zašto dolazimo na posao svakog dana. Moramo usmjeriti njihov fokus na naše učenike, a ne na svakodnevne gnjavaže koje idu uz ovaj posao. Podsjećajmo učitelje na utjecaj koji imaju na učenike. Oni su heroji u učionici svakoga dana i nikad to ne smijemo zaboraviti. Kad pomažemo učiteljima da ostanu usredotočeni na ono što je zaista važno, oni će vjerojatnije moći ostati hladne glave i usmjeriti se na ono što je zaista važno. Kad se prisjete zašto su odabrali ovu profesiju, to im može pomoći da prebrode stresne trenutke u danu.

 2) UKLJUČITE SVOJE UČITELJE U ŠKOLSKE ODLUKE.

Učitelji su motiviraniji kad surađuju u vođenju škole. Kad se njihova mišljenja cijene, i oni se osjećaju cijenjeno. Ozbiljno shvaćajte povratne informacije svojih učitelja. Kad su učitelji uključeni u proces donošenja odluka, preuzet će kontrolu nad cijelom školom, a ne samo nad svojom učionicom.

 3) VJERUJTE PROSUDBI SVOJIH UČITELJA.

Učitelji su profesionalci, stoga se tako prema njima i odnosite. Poštujte njihova iskustva i stručnost. Ja shvaćam da su ravnatelji odgovorni za cijelu školu i da su naposljetku odgovorni za sve što se događa u školi. Ali, mikroupravljanje najbrži je način da se uništi moral školskog osoblja. Dajte svojim učiteljima priliku da se dokažu. Dobri vođe brzo će shvatiti koje članove školskog osoblja treba pomnije nadzirati.

 4) IMAJTE POVJERENJA U SVOJE UČITELJE.

Povjerenje je temelj zdravoga školskog okružja. Kad ste frustrirani zbog nečega što je učitelj rekao ili napravio, uvijek pretpostavite da je imao dobre namjere. Nemojte osuđivati. Dokažete li svojim učiteljima da imate povjerenja u njih, oni će znati da ih bezuvjetno podržavate, poštujete i cijenite.

5) PRIMIJETITE MALE STVARI KOJE VAŠI UČITELJI RADE.

Nemojte zaboraviti često pohvaliti svoje učitelje. Učinite to pred njihovim kolegama. Zahvalite im na malim stvarima koje rade za svoje učenike, kolege i školu. Budite posebni i iskreni. Nikad nemojte uzimati zdravo za gotovo svoje učitelje ili važan rad koji obavljaju.

 Kako će rasti učiteljski moral, tako će rasti i pozitivna energija u školi. Učenici i roditelji to će također primijetiti, kao i svatko tko posjeti školu. U mome svijetu ne postoji trenutak kad učiteljski moral nije važan.

Snažno vjerujem da će učitelji koji s veseljem dolaze na posao i koji vole ono što rade biti učinkovitiji zaposlenici. Oni će unijeti dodatnu energiju u svoju učionicu te biti otporniji kad se suoče s poteškoćama. A djeca će od toga također imati koristi!

 ………………..

NAPOMENA

  • Danny Steele je ravnatelj koji na svom blogu piše o ljubavi prema učenicima, učiteljima, školskoj kulturi, vodstvu i javnom obrazovanju.
  • Izvor: steelethoughts.com