Jučer-danas-sutra
OVO MORATE ZNATI
Kako što uspješnije odraditi razgovor za posao
objavljeno: 10. srpnja 2018.

Razgovor za posao ne bi trebao biti razlog za paniku. Kako bismo vam pomogli da vaš razgovor prođe što uspješnije, zamolili smo skupinu stručnjaka za nekoliko savjeta.

■  PRVI DOJAM MNOGO ZNAČI

Sviđalo vam se to ili ne, prvi dojam mnogo znači, a vi ga vjerojatno ostavljate mnogo ranije nego što ste zapravo svjesni.

  • „Vi ste na razgovoru od trenutka kad stignete u školu”, kaže Richard Fawcett, bivši ravnatelj koji sad radi kao savjetnik u Udruzi ravnatelja i dekana u Ujedinjenom Kraljevstvu.
  • „Važno je biti pristojan i prema školskome portiru te se ponašati prema učenicima onako kako biste očekivali da se i ostali učitelji ponašaju.”

Richard kaže da ima kandidata koji su se prijavljivali za viša mjesta u školi, ali su propustili priliku zbog toga što su ušetali u školu s rukama u džepovima i krivo svezanom kravatom.

■   PROSTORIJA ZA RAZGOVOR

Kad stignete u prostoriju u kojoj se obavlja razgovor, oni koji će vam postavljati pitanja vjerojatno već imaju mišljenje o vama i prije nego što ste odgovorili na njihovo pitanje, kaže John Howson, profesor na Sveučilištu Oxford Brookes i TES-ov kolumnist.

On tvrdi da je ostatak razgovora tek potragu za informacijama koje bi poduprle to mišljenje. „To je poput sante leda, gdje se riječi nalaze iznad površine, a neverbalne informacije čine one dvije trećine ispod površine i na temelju toga se donose prosudbe o kandidatima.”

■  GOVOR TIJELA

Nakon prvih dojmova, govor tijela najvažniji je tijekom ostatka razgovora, pogotovo kontakt očima, prema mišljenju Davida Tucka, predsjednika britanske Nacionalne udruge ravnatelja.

„Vi želite da vas netko gleda u oči, ali ako osoba cijelo vrijeme provjerava je li obula odgovarajuće cipele to ne budi povjerenje u nju.”

■  BUDITE PRISUTNI

Da biste se istaknuli u gomili drugih kandidata, morate imati još nešto. „Prisutnost”, kaže Tuck. „To je teško definirati, ali svodi se na sposobnost da komunicirate i da kod druge osobe potaknete osjećaj povjerenja u vas.”

Vrlo je tanka granica između hvalisanja i promicanja samoga sebe, međutim Tuck kaže da traži nekoga tko može pričati o svojim postignućima i tko zna pridobiti pozornost.

Ravnatelji također često žele vidjeti kako se učitelji odnose prema djeci. Neke škole traže od kandidata da održe pokusni sat, dok Tuck kaže da je katkad tražio od kandidata da razredu pročitaju priču kako bi vidio reakciju učenika. „Odnos između učitelja i djece najvažnija je stvar u obrazovanju”, kaže David.

■  NEMOJTE BLEBETATI

Lindsay Roy, ravnateljica Srednje škole Inverkeithing, kod kandidata traži kvalitete poput prisutnosti, rasuđivanja, sposobnosti za komunikaciju i prenošenje onoga što želite reći bez blebetanja.

Odgovori bi trebali biti dovoljno dugi da pokažu drugima da znate o čemu govorite, ali ne toliko dugi da izgubite pozornost osobe koja vodi razgovor.

Kandidati bi trebali pokazati strast prema onome što rade. „Tražim nekoga s entuzijazmom, nekoga tko može inspirirati, pokrenuti mlade umove i biti vođa: svaki je učitelj vođa u učionici”, kaže Roy.

Iako je teško odrediti što je točno tajna uspješnog razgovora, važno je pokušati izgraditi odnos s osobama koje vode razgovor, kaže Richard Fawcet.

Humor i nasmijanost također igraju važnu ulogu, a iako je smisao za humor dobra stvar, neozbiljnost i lakomislenost nisu poželjni. „Najbolje je uspostaviti dijalog”, slaže se John Howson. „Najgora je vrsta razgovora ona u kojoj netko postavi pitanje, vi odgovorite i zatim se odmah prelazi na novo pitanje. Mnogo je bolje pokrenuti neku vrstu rasprave s osobama koje vode razgovor za posao.”

………………….

NAPOMENA

  • TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati edukatore širom svijeta.
  • Izvor: tes.com
  • Photo by Štefan Štefančík on Unsplash