OVO MORATE ZNATI

Kako što uspješnije odraditi razgovor za posao

utorak, 10. srpnja 2018.

Prijava za posao vam je prihvaćena i dobili ste poziv na razgovor. Nemojte paničariti. Već ste ih uspjeli impresionirati na papiru, sad morate pokazati svom potencijalnom poslodavcu da stojite iza svojih riječi.

Kako što uspješnije odraditi razgovor za posao

Razgovor za posao ne bi trebao biti razlog za paniku. Kako bismo vam pomogli da vaš razgovor prođe što uspješnije, zamolili smo skupinu stručnjaka za nekoliko savjeta.

■  PRVI DOJAM MNOGO ZNAČI

Sviđalo vam se to ili ne, prvi dojam mnogo znači, a vi ga vjerojatno ostavljate mnogo ranije nego što ste zapravo svjesni.

  • „Vi ste na razgovoru od trenutka kad stignete u školu”, kaže Richard Fawcett, bivši ravnatelj koji sad radi kao savjetnik u Udruzi ravnatelja i dekana u Ujedinjenom Kraljevstvu.
  • „Važno je biti pristojan i prema školskome portiru te se ponašati prema učenicima onako kako biste očekivali da se i ostali učitelji ponašaju.”

Richard kaže da ima kandidata koji su se prijavljivali za viša mjesta u školi, ali su propustili priliku zbog toga što su ušetali u školu s rukama u džepovima i krivo svezanom kravatom.

■   PROSTORIJA ZA RAZGOVOR

Kad stignete u prostoriju u kojoj se obavlja razgovor, oni koji će vam postavljati pitanja vjerojatno već imaju mišljenje o vama i prije nego što ste odgovorili na njihovo pitanje, kaže John Howson, profesor na Sveučilištu Oxford Brookes i TES-ov kolumnist.

On tvrdi da je ostatak razgovora tek potragu za informacijama koje bi poduprle to mišljenje. „To je poput sante leda, gdje se riječi nalaze iznad površine, a neverbalne informacije čine one dvije trećine ispod površine i na temelju toga se donose prosudbe o kandidatima.”

■  GOVOR TIJELA

Nakon prvih dojmova, govor tijela najvažniji je tijekom ostatka razgovora, pogotovo kontakt očima, prema mišljenju Davida Tucka, predsjednika britanske Nacionalne udruge ravnatelja.

„Vi želite da vas netko gleda u oči, ali ako osoba cijelo vrijeme provjerava je li obula odgovarajuće cipele to ne budi povjerenje u nju.”

■  BUDITE PRISUTNI

Da biste se istaknuli u gomili drugih kandidata, morate imati još nešto. „Prisutnost”, kaže Tuck. „To je teško definirati, ali svodi se na sposobnost da komunicirate i da kod druge osobe potaknete osjećaj povjerenja u vas.”

Vrlo je tanka granica između hvalisanja i promicanja samoga sebe, međutim Tuck kaže da traži nekoga tko može pričati o svojim postignućima i tko zna pridobiti pozornost.

Ravnatelji također često žele vidjeti kako se učitelji odnose prema djeci. Neke škole traže od kandidata da održe pokusni sat, dok Tuck kaže da je katkad tražio od kandidata da razredu pročitaju priču kako bi vidio reakciju učenika. „Odnos između učitelja i djece najvažnija je stvar u obrazovanju”, kaže David.

■  NEMOJTE BLEBETATI

Lindsay Roy, ravnateljica Srednje škole Inverkeithing, kod kandidata traži kvalitete poput prisutnosti, rasuđivanja, sposobnosti za komunikaciju i prenošenje onoga što želite reći bez blebetanja.

Odgovori bi trebali biti dovoljno dugi da pokažu drugima da znate o čemu govorite, ali ne toliko dugi da izgubite pozornost osobe koja vodi razgovor.

Kandidati bi trebali pokazati strast prema onome što rade. „Tražim nekoga s entuzijazmom, nekoga tko može inspirirati, pokrenuti mlade umove i biti vođa: svaki je učitelj vođa u učionici”, kaže Roy.

Iako je teško odrediti što je točno tajna uspješnog razgovora, važno je pokušati izgraditi odnos s osobama koje vode razgovor, kaže Richard Fawcet.

Humor i nasmijanost također igraju važnu ulogu, a iako je smisao za humor dobra stvar, neozbiljnost i lakomislenost nisu poželjni. „Najbolje je uspostaviti dijalog”, slaže se John Howson. „Najgora je vrsta razgovora ona u kojoj netko postavi pitanje, vi odgovorite i zatim se odmah prelazi na novo pitanje. Mnogo je bolje pokrenuti neku vrstu rasprave s osobama koje vode razgovor za posao.”

………………….

NAPOMENA

  • TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati edukatore širom svijeta.
  • Izvor: tes.com
  • Photo by Štefan Štefančík on Unsplash
Vezani članci
Školski portal: Dragi roditelji, poštovanje prema učitelju uči se kod kuće

Dragi roditelji, poštovanje prema učitelju uči se kod kuće

… ovom dugačkom popisu negativnih strana učiteljskog posla, a taj…

Školski portal: Učiteljski posao zapravo nikad ne završava

Učiteljski posao zapravo nikad ne završava

Učitelji ne dobivaju dovoljno pohvala za naporan rad koji kontinuirano…

Školski portal: Kako zaista voljeti učiteljski posao

Kako zaista voljeti učiteljski posao

Razina stresa je viša nego ikad prije. Učenici su zahtjevniji…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Artur Bagdasarov, „Armenija Noina zemlja“

Artur Bagdasarov, „Armenija Noina zemlja“

Hrvatskoj je čitateljskoj publici poznat po…

Školski portal: „Slatnogori sakupljači” uživali u tradicijskim igrama

„Slatnogori sakupljači” uživali u tradicijskim igrama

… Valerija Stipić, David Stipanić, Ivan…

Školski portal: Manje vršnjačkog nasilja i ponavljača u višim razredima

Manje vršnjačkog nasilja i ponavljača u višim razredima

U ITALIJI djeca počinju s nastavom…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…