Jučer-danas-sutra
4 SAVJETA ZA UČINKOVITE LJETNE PRAZNIKE
Eto rujna, uživajte u ljetu
objavljeno: 17. srpnja 2018.

Ljetni praznici jedna su od onih prednosti koje vam vaši prijatelji koji nisu učitelji „nabijaju na nos”. Mnogi od njih potpuno su nesvjesni količine napora koji ulažete tijekom cijele godine. Vi zaslužujete odmor, i to pošteni odmor.

Ovo nije samo vrijeme koje vam je nužno potrebno kako biste izbjegli „izgaranje” na poslu, već omogućuje i profesiji da se odmori, opusti, osvrne na svoj rad i reagira na pogreške.

✿ ODMORITE SE

Postoji razlog zašto je ovo na vrhu popisa. Poučavanje je toliko zamoran posao da je odmor najvažniji.  Slušajte svoje tijelo. Možda trebate otići u dugu šetnju u toploj ljetnoj noći. Možda trebate isključiti alarme i priuštiti si zasluženo izležavanje. Nekima je potrebno putovanje, drugima svakodnevni odlazak u park. Što god odaberete, potrudite se iskoristiti slobodno vrijeme najbolje što možete i nemojte zbog toga imati grižnju savjesti.

✿ OPUSTITE SE

Koliko god bilo teško, potrudite se da se prvih tjedana isključite iz školskog rada. To će vam pomoći da mu se kasnije vratite iz drukčijega kuta. Možete se služiti tehnikama svjesnosti ili provesti neko vrijeme čitajući knjige. Pobrinite se da slobodno vrijeme iskoristite za posjet najmilijima i prijateljima koji osjećaju vašu odsutnost za vrijeme školske godine.

✿ OSVRNITE SE

U drugoj polovici praznika počinjem se osvrtati na svoj rad. Također pokušavam pribaviti anonimne povratne informacije od učenika i kolega. Vjerujem da se najbolji učitelji uvijek osvrću na svoj rad te da je poučavanju svojstveno istraživanje mogućnosti.

✿ REAGIRAJTE

Kad ste se jednom osvrnuli na svoj rad, vrijeme je da napravite potrebne prilagodbe i stvorite odgovarajući plan. Najvažnije je napraviti popis dostižnih ciljeva i pridržavati ga se.

Ne očekujte previše od sebe, to su ipak samo praznici. Mnogi su učitelji priznali da osjećaju „prazničku krivnju”, a i sama znam da je to nešto što je katkad teško izbjeći.

✿ ŠTO ĆETE UČINITI?

Dakle, što ćete raditi ovog ljeta? Ja ću volontirati na nekim besplatnim online tečajevima, posjetiti neke muzeje u Londonu i provoditi vrijeme sa svojim sjajnim nećacima, obitelji i prijateljima.

✿ Odmaranjem, opuštanjem, osvrtanjem i reagiranjem planiram maksimalno iskoristiti ove ljetne praznike. To znači da ću u rujnu biti spremna svojim učenicima pružiti entuzijastično, energično i stimulativno učenje.

………………

NAPOMENA

  • TheTeacherToolkit – internetska stranica nastala kao projekt alternativnog programa osposobljavanja učitelja The Region 13 Educator Certification Program (ECP), koji profesionalcima iz različitih područja djelovanja omogućuje da postanu učitelji pomoću alternativnog programa razvijenog u Teksasu.
  • Izvor: teachertoolkit.co.uk