6. KAŠTELANSKE GLENDE I BATUDE

Još su jednom nasmijali brojnu publiku, jer „smij je najbolji lik”

utorak, 4. rujna 2018.

Baš kao i svih ranijih godina, Gospojska štrada u Kaštel Sućurcu bila je pretijesna za brojnu publiku koja je poželjela čuti što im je ove godine pripremila Gradska knjižnica Kaštela u sklopu 6. Večeri kaštelanski’ glendi i batudi.

Izvedbom šaljivog igrokaza „Jubav u doba turizma” autorice Renate Dobrić na kaštelanskoj čakavštini, mladi glumci Dramske skupine GKK oduševili su sve nazočne, prikazavši kako se u Kaštelima živilo, radilo i ljubovalo u nekim starijim vremenima, kad su se Kaštelani tek počinjali organizirano baviti turizmom.  

Opuštenom i veselom izvedbom Anton Jerkunica, Antea Jurlin, Nevena Kovač, Frane Maleš, Anja Katalinić, Roko Jerkunica, Ivan Siničić, Marijeta Batina i Marin Šego izazvali su salve smijeha i pokupili golemi pljesak, nakon čega su publici zahvalili razigrano otpjevavši „Nije u šoldima sve”. Igrokaz je odigran u režiji Marijane Jerkunice, koja je djecu ujedno uvježbala za izvrsnu izvedbu, dok je za scenografiju 6. Večeri kaštelanski’ glendi i batudi i ove godine zaslužna Anamarija Kelava, koja je budnim okom pazila kako bi prirodna pozornica Gospojske štrade odisala duhom davnih vremena, kad se u Kaštilima živilo „po starinski”, uz trud i znoj, smij i suze, glende i batude.
Smijeh i veliki pljesak publike dobio je i mladi glumac Roko Kraljević, koji je izvedbom monodrame „Društvena mriža” Renate Dobrić na šaljiv način usporedio kako se u Kaštilima „korteđavalo, upoznavalo, živilo i volilo” u doba dok nije bilo mobitela i društvenih mreža poput Facebooka, Instagrama, Twittera i kako se to radi danas „u vrimenu društveni' mriž'”.
S nekoliko pjesama nadahnutih sućuračkom prošlošću i šaljivih anegdota iz „života našega čovika” publiku je razveselila i nasmijala pjesnikinja Željka Kraljević Blažević, nakon koje je nastupio sad već stalan gost Večeri kaštelanski’ glendi i batudi Marijan Grbavac, koji je ovom prilikom na svoj osebujan način prepričao nekoliko istinitih humorističnih događaja iz svoga kraja, tiskanih u nedavno objavljenoj knjizi „Materin šudarić”, a za što je od publike nagrađen smijehom i velikim pljeskom.
Ipak, kao i svih ranijih godina, najveći pljesak, smijeh i oduševljenje publike izazvao je „sućuraški meštar o' glendi i batudi i meštar o' maškar” Ivica Žegarac Žuti, koji se i ovom prilikom iskazao kao vrstan poznavatelj istinitih šaljivih događaja iz sućuračke i
kaštelanske prošlosti. Glendama i batudama iz starije prošlosti u kojima su glavni „glumci” oni koji već odavno nisu među nama, kao i istinskim šaljivim dogodovštinama iz najnovijih vremena, Žuti je još jednom pokazao kako je „život u Sućurcu i Kaštilima uvik vesel, pa čak
i kad je tužan, i kako je sve oko nas šaka suza, vrića smija”.
Večer kaštelanski’ glendi i batudi savršenom izvedbom nekoliko pjesama uveličala je i ove godine stalna suradnica GKK-a, sudionica emisije „Zvjezdice” kojoj su se na prekrasnoj pozornici pod zvijezdama, okruženoj kamenim zidinama, pridružili i najmlađi članovi KUD-a Putalj otplesavši kaštelanski ples.
– Jedan je od glavnih ciljeva Večeri kaštelanski’ glendi i batudi nasmijati publiku, u skladu s poslovicom naših starih 'smij je najbolji lik'. Kako je publike svake godine sve više i kako Gospojska štrada svake godine sve više odzvanja od smijeha, nadamo se kako je i
ove godine 'smij izličija barenko maleni dil Vaši problemi' i kako je cilj postignut. Osim toga, organizacijom ove večeri i izvedbama igrokaza iz kaštelanske prošlosti na čakavštini u kojima sudjeluju mladi trudimo se očuvati kaštelansku nematerijalnu baštinu i sačuvati
je za buduće generacije – istaknula je Renata Dobrić na samom kraju 6. Večeri kaštelanski’ glendi i batudi.

Vezani članci
Školski portal: Produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda

Produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda

…od početka školske godine 2018./2019. Nastava bi se održavala u…

Školski portal: Od jeseni produženi boravak za učenike 1. i 2. razreda

Od jeseni produženi boravak za učenike 1. i 2. razreda

Nastava bi se odvijala u Osnovnoj školi Bijaći u Kaštel…

Školski portal: Javite se na „Kaštelanske štorije 2018.”

Javite se na „Kaštelanske štorije 2018.”

Natječaj je otvoren od 2. siječnja do 16. veljače 2018.…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima…

Školski portal: Enes Kišević oduševio male Splićane

Enes Kišević oduševio male Splićane

Ovaj iznimno zanimljiv književni susret omogućio…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…