PET SAVJETA KOJI ĆE VAM ZAJAMČENO POMOĆI

Kako je učiteljica pod stresom postala sretan učitelj

četvrtak, 13. rujna 2018.

Malo je stvari koje su za učitelja stresne kao što je početak nove školske godine. Sad kad imate malo vremena za opuštanje, možda ćete htjeti razmisliti o tome kako držati razinu stresa pod kontrolom u novoj nastavnoj godini.

Kako je učiteljica pod stresom postala sretan učitelj

Srećom, postoji nekoliko stvari koje možemo učiniti kako bismo ublažili stres. Otkrila sam da su me rjeđe usporedbe s kolegama, smanjena očekivanja i vrijeme odvojeno za sebe iz učitelja pod stresom pretvorili u sretnog učitelja. Evo nekoliko tehnika koje su me učinile sretnijom i oslobodili me stresa tijekom čitave školske godine.

1) NE USPOREĐUJTE SE S KOLEGAMA

To je težak, ali vrlo važan prvi korak. Ako ste prijatelj s mnogim svojim kolegama, teško je ne uspoređivati se s njima dok pretražujete njihov profil na društvenim mrežama i njihov život vam se učini savršenim. Često sam se pitala kako neki učitelji uspijevaju ne samo izgledati fantastično i imati predivne obitelji nego i istodobno naći vremena za stvaranje nevjerojatnih lekcija koje objavljuju na internetu.

Nakon što sam pročitala istraživanje o povezanosti Facebooka s depresijom i niskim samopouzdanjem, odlučila sam da ću se morati prestati uspoređivati se s kolegama želim li biti sretna učiteljica. Usredotočila sam se na ono što mi najbolje polazi za rukom, a što mi je bilo dovoljno da budem zadovoljna sama sobom.

2) ODVOJITE VRIJEME ZA SEBE

Kao učiteljica, znam da mnogi od nas često teško nalaze vrijeme za sebe, jer smo prezauzeti vođenjem brige o drugima. Mnogo vremena trošimo razmišljajući o planiranju aktivnosti u učionici, čime zanemarujemo svoj život. Shvatila sam da moram naći vremena za sebe želim li biti sretna učiteljica. Odlučila sam učiniti nešto za sebe najmanje jednom tjedno. Umjesto da ostajem u školi nakon nastave, otišla bih na satove joge ili u šetnju sa susjedima.

3) SAMANJITE OČEKIVANJA

Imam vrlo visoka očekivanja od same sebe. Grizla bih se kad bi mi lekcija pošla po krivu. Jedan sam dan razgovarala s kolegicom o lekciji kojom nisam bila zadovoljna i rekla mi je da razmišljam na potpuno krivi način. Ne bih trebala biti prestroga prema sebi, već lekciju koja je pošla po krivu shvatiti kao priliku da učim na svojim pogreškama. Nakon tog razgovora odlučila sam sniziti očekivanja od same sebe. Zanemarila sam ideju da svaka lekcija mora biti savršena. Ako ne bude sve teklo prema planu, učit ću iz toga.

4) PRETVARAJTE SE DOK SE DOISTA NE OSTVARI

Vjerojatno ste čuli za ovaj moto. To znači da biste trebali glumiti da ste sretni sve dok se ne počnete osjećati sretnima. Svaki put kad bih bila nesretna ili loše volje, sjetila bih se ovog mota i pokušavala se osmjehnuti. Što sam se više tjerala da se osjećam sretno, to sam se sretnije i osjećala. Kad pretvaranje nije pomoglo, pustila bih neku veselu glazbu da se oraspoložim. Ne samo da sam se ja osjećala bolje, već sam uspjela oraspoložiti i učenike. To je dobitna situacija za sve!

5) ODJENITE SE IMPRESIVNO

Svaki put kad sam se osjećala melankolično, odjenula bih svoj najdraži kostim za školu. Sređivanje mi uvijek podigne raspoloženje. Učitelji moraju biti na nogama cijeli dan, što obično znači da udobnost ima prednost pred modom. Međutim, kad se našminkam i napravim frizuru te odjenem svoj najbolji kostim, imam i više samopouzdanja, što me čini sretnijom. Kad god poželite na brzinu podići raspoloženje, posegnite za svojom omiljenom kombinacijom i za čas ćete se osjećati bolje.

Kako biste dosegli sreću kao učitelj, prestanite se uspoređivati s drugima, nađite vremena za sebe i radite stvari koje volite, pokušajte se ne gristi zbog neuspješne lekcije, podignite se, stresite prašinu s ramena, odjenite svoju omiljenu odjeću i nabacite smiješak. Otkrijte neku malu stvar koju možete učiniti za sebe barem jednom tjedno i uskoro ćete postati sretniji učitelj.

..................

NAPOMENA

  • Hey Teach! – stranica koja donosi savjete za uspjeh te humor koji učiteljima pomaže da „prežive”.
  • Izvor: wgu.edu
  • Photo by Marten Newhall on Unsplash
Vezani članci
Školski portal: Razredna pravila Opre Winfrey

Razredna pravila Opre Winfrey

Stoga smo pronašli neke od najboljih Oprinih citata koji će…

Školski portal: Aplikacije za povratak u školske klupe

Aplikacije za povratak u školske klupe

Neke od njih učenicima pomažu s domaćom zadaćom, olakšavaju pristup…

Školski portal: 10 razloga zbog kojih su tiskane knjige bolje od digitalnih

10 razloga zbog kojih su tiskane knjige bolje od digitalnih

Jednostavno volim digitalne i tiskane knjige. Čitam i jedne i…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Razredna pravila Opre Winfrey

Razredna pravila Opre Winfrey

Stoga smo pronašli neke od najboljih…

Školski portal: To su kvalitete odličnih učitelja

To su kvalitete odličnih učitelja

Da bi bio uspješan, odličan učitelj…

Školski portal: Bit će gore

Bit će gore

[ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…