Školstvo u medijima
IZ ZDRAVSTVENG UČILIŠTA ZAGREB
Uveli sandučiće za mobitele, učenici nemaju ništa protiv
objavljeno: 17. rujna 2018.

[ IZ DRUGIH MEDIJA | 100posto.hr ] Nevezano za Macrona, u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi, a riječ je Zdravstvenom učilištu Zagreb, došli su na sličnu ideju, koju su proveli u djelo istodobno kad i Francuzi. Ravnatelj je predložio, a školski odbor i vijeće roditelja skoro pa jednoglasno potvrdili, da škola naruči posebne sandučiće za mobitel u koje učenici tijekom nastave odlažu svoje ‘ljubimce’. Rečeno – učinjeno. Svi sandučići su stigli iz radionice Drvodjelske škole u Zagrebu.

 “Zadnjih godina imali bismo jednu do dvije ozbiljnije stvari, a o ideji smo počeli razmatrati još u listopadu 2017. godine. Imali smo ozbiljan incident, učenica je u više navrata snimala profesoricu za vrijeme nastave, a snimljeno reproducirala na javnom mjestu. Zbog toga je dobila strogu odgojnu mjeru, opomenu pred isključenje, a isključena nije samo zato što smo kroz razgovor shvatili kako nije bilo zle namjere, već se radilo o ‘mladenačkoj gluposti’. Drugi incidenti bili su više vezani uz kulturu korištenja moderne tehnologije, prije svega društvenih mreža. Učenici moraju shvatiti da objavom na bilo kojoj društvenoj mreži možete povrijediti nekoga i uzrokovati mu veće traume nego da ga, primjerice, udarite… Sve to smo nastojali uredili novim Pravilnikom o kućnom redu, kako bi bio usklađen s vremenom, a i dalje nam je namjera educirati djecu, a tek ako je potrebno djelovati i kaznama”, kaže ravnatelj Zdravstvenog učilišta Hrvoje ODAK. […]

“Nisam za zabrane. Prvo, iz razloga što je naše vrijeme takvo da svi koristimo mobitele za sto važnih i nevažnih stvari u životu. No, to i dalje znači da ih koristimo i za korisne stvari. Recimo, neki učitelji koriste ‘Kahoot!’ kvizove za provjeru znanja, koji su jako praktični – učenici ih rješavaju preko mobitela, a nastavnik u roku od pet minuta dobije rezultate na svom laptopu. Naša je namjera bila da pokušamo minimalizirati loše stvari koje se vežu uz korištenje mobitela, dakle da djeca ne fotografiraju ispite, ne snimaju profesore, imaju ‘šalabahtere’ u njima ili da jednostavno nisu koncentrirana na nastavu”, pojašnjava ravnatelj.

Kako to izgleda na terenu, provjerili smo u zubotehničkom laboratoriju. Tamo nas je dočela profesorica Nevenka VRANIĆ i njezini maturanti. Njihovi mobiteli stajali su na katedri, a učenici, kojima nije bio najavljen posjet, bili su zadubljeni u svoj posao.

“Mislim da je ovo rješenje sa sandučićima izvrsno. Mi smo u laboratoriju i do sad skupljali mobitele. Učenici bi ih ostavili na katedri, pa bi zbrajali koliko ih je na kupu, ovo nam je pojednostavilo stvari. Svakako da su mobiteli zanimacija koja za vrijeme nastave nije dobrodošla”, kaže nam profesorica Vranić. […]

I učenici, barem javno, podržavaju ovakvu odluku. Kao ‘glasnogovornica’ pred mikrofon je stala predsjednica razreda Dora ŠVEDI koja nema ništa protiv sandučića.

“Neki su stvarno zloupotrebljavali mobitele, snimali bi profesore, rušili njihov autoritet, prava. Mobiteli nam stvarno ne trebaju za vrijeme nastave, za vrijeme sati koje provodimo u školi trebali bismo nešto naučiti”, kaže nam Dora, onako u diplomatskom stilu kako dolikuje nekome s titulom ‘predsjednice’. [ IZ DRUGIH MEDIJA | 100posto.hr ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.