Školstvo u medijima
BUSINESS INSIDER > KAKO TO RADE PRVACI TEHNOLOGIJE
Bill Gates i Steve Jobs odgojili su svoju djecu bez tehnologije
objavljeno: 20. rujna 2018.
  • Intervjui s Billom Gatesom, Steveom Jobsom i drugim tehnološkim divovima dosljedno pokazuju da su roditelji iz Silicijske doline strogi kad je u pitanju upotreba tehnologije.
  • Nova knjiga govori o tome kako već dugo postoje naznake da upotrebu pametnih telefona treba regulirati.
  • Možda postoji način na koji možemo integrirati tehnologiju u učionicu, a koji bi pritom izbjegao njezine štetne učinke.

Istraživanja su pokazala da rizik za razvijanje depresije kod učenika osmog razreda raste za 27 posto kad se oni prečesto koriste društvenim medijima. Također, djeca koja se koriste svojim mobitelima barem tri sata dnevno vjerojatnije će biti sklona samoubojstvu. Nedavno istraživanje otkriva da stopa samoubojstava u SAD-u sada premašuje stopu ubojstava, a mobiteli su glavni uzročnik te promjene.

Međutim, već se desetak godina govori o rizicima povezanima s upotrebom pametnih telefona, kažu edukatori Joe Clement i Matt Miles, koautori knjige  „Obrazovani pred ekranima: dva učitelja veterana otkrivaju kako prekomjerna uporaba tehnologije zaglupljuje našu djecu.”  

Činjenica je da su pojedinci poput Billa Gatesa i Stevea Jobsa u rijetkim slučajevima dopuštali svojoj djeci da se igraju s proizvodima koje su sami pomogli stvoriti.

„Znaju li ovi tehnološki divovi nešto o vlastitim proizvodima što njihovi potrošači ne znaju?”, napisali su autori. Sve više dokaza pokazuje da problem leži u ovisničkoj moći digitalne tehnologije.

Godine 2007. Gates je uveo ograničenje vremena koje njegova djeca provode pred ekranima kad je njegova kćer počela razvijati nezdravu vezanost za videoigru. Također nije dopustio svojoj djeci da nabave mobitele dok nisu navršila 14 godina. 

Jobs, koji je bio izvršni direktor Applea, sve do svoje smrti 2012., otkrio je u razgovoru za New York Times 2011. kako je zabranio svojoj djeci da koriste iPad. „Mi u svome domu ograničavamo vrijeme koje naša djeca provedu ispred ekrana ”, rekao je Jobs.

U svojoj knjizi Clement i Miles tvrde da roditelji iz Silicijske doline više nego šira javnost shvaćaju koliko pametni telefoni, tableti i računala mogu izazvati ovisnost – unatoč činjenici da ovi roditelji često zarađuju za život stvarajući i ulažući u tu istu tehnologiju.

Clement i Miles smatraju da bi se djeca Stevea Jobsa, kad bi danas pohađala prosječnu američku školu, više koristila tehnologijom u učionici nego što su se njome koristila kod kuće tijekom svog odrastanja.

S druge strane, u Silicijskoj dolini postoji mnogo posebnih škola, poput Waldorfske škole, koja se koristi tehnologijom u vrlo malim količinama. Oni se služe kredom i olovkom. Umjesto da uče kako kodirati, djecu se poučava „mekanim” vještinama poput suradnje i poštovanja. U školi Brightworks djeca uče biti kreativna tako što izrađuju stvari i pohađaju nastavu u kućicama na drveću.

  • OBRAZOVNA TEHNOLOGIJA NIJE LIJEK ZA SVE

Otkako je uveo zabranu tehnologije u svojoj kući, Gates se usredotočio na personalizirano obrazovanje, pristup koji se služi elektroničkim uređajima za prilagodbu planova lekcija za pojedinog učenika.

U tekstu na svom blogu Gates je hvalio Summit Sierra, školu u Seattleu koja bilježi osobne ciljeve učenika – poput upisa na poseban fakultet – i osmišljava put do tog cilja. Učitelji u personaliziranim okruženjima za učenje preuzimaju ulogu koja više nalikuje na trenera nego na učitelja, a to pomaže učenike vratiti na pravi put kad skrenu s njega.

Tehnologija se u ovim slučajevima upotrebljava u vrlo posebne svrhe – te na načine za koje Gates smatra da su korisni za razvoj učenika, a ne za zabavu.

„Personalizirano učenje nije univerzalno rješenje za sve obrazovne probleme”, napisao je Gates, ali se nada da bi ovaj pristup mogao pomoći mnogim mladim ljudima da na najbolji mogući način iskoriste svoje talente.

…………………….

NAPOMENA

  • Business Insider portal je posvećen financijskim, medijskim, tehnološkim i drugim vijestima iz poslovnog svijeta.
  • Izvor: businessinsider.com