Školstvo u medijima
RODITELJI + UČITELJI I KAKO UGLAZBITI ODNOSE
Kako se nositi s ovim tipovima teških roditelja
objavljeno: 21. rujna 2018.

Ne bi li bilo lakše kad biste se kao učitelj morali baviti samo učenicima, a ne i njihovim roditeljima?

Roditelji koji podržavaju učitelja uvelike mu olakšavaju život, ali s vremena na vrijeme naići ćete na mamu ili tatu iz noćne more koji će ostati urezani u vaše pamćenje i onda kad njihovo dijete već na bude fakultetu.

✿ NAMETLJIVI RODITELJI ✿  teško su „probavljivi”. Jedna učiteljica iz Škotske koja je vodila ansambl žičanih instumenata sjeća se kako je jedna mama došla neposredno prije probe zabrinuta jer je njezina kćer imala poteškoća s praćenjem ritma. „Katie je bila uzrujana prošlog tjedna kad ste joj rekli da ne svira uvijek u pravom trenutku”, obavijestila je učiteljicu. „Je li moguće slušati ju kako svira kako bih mogla zabilježiti ritam za nju?” Slično iskustvo imala je i voditeljica Francuskog orkestra mladih kad je primila poziv majke jedne čelistice: „Zašto ste dali mjesto u orkestru učeniku X, a ne mojoj kćeri? Svi znaju da ona svira mnogo bolje od X. Pitajte bilo koga!”

✿ ✿ još su jedna od opasnosti ovoga posla. Christian VACHON iz Konzervatorija Gatineau u Kanadi otkrio je: „Jedni su mi roditelji slali prijeteće poruke nakon što je njihov sin izbačen iz konzervatorija, a izbačen je jer nije položio ispit.”

Na drugom su kraju spektra ✿ DOBRONAMJERNI RODITELJI ✿  Manje zastrašujući za učitelja, ali jednako „smrtonosni”, barem kad su instrumenti u pitanju. Roditelji koji nemaju pojma o violinama sami se prihvaćaju posla popravka, objašnjava učitelj iz Mineapolisa Steve DUNLOP. „Mnogi roditelji nemaju pojma o instrumentima koje sviraju njihova djeca, a neskloni su potrošiti ijedan dolar na instrument.” Prisjeća se koncerta osnovnoškolskog orkestra kad je jedan otac ponosno priopćio učitelju kako je luk na violini otpao pa ga je on zalijepio i sad je spreman za predstavu.”

✿ NEZAINTERESIRANI RODITELJI ✿  Jedan se učitelj požalio na majku koja je odbijala prihvatiti da je njezinoj kćeri potrebno vrijeme za vježbu. „Ona nema vremena”, inzistirala je majka. „Tjedan proleti, što je s baletom, gimnastikom, jahanjem?” Tu su i oni koji olako shvaćaju učenje svoje djece. „On nikad ne vježba”, slegnu ramenima i uzdahnu, pokušavajući učenje violine prikazati kao kaznu. „Ne znam što je ona vježbala, ja sam ju poslao u sobu da vježba.”

NAJBOLJI SAVJETI ZA SUOČAVANJE S RODITELJIMA:

  • Komunikacija je ključna za razvoj dobrog odnosa s roditeljima – neka znaju što točno očekujete od djeteta i od njih.
  • Služite se dnevnikom za vježbu koji učenik može odnijeti kući i orijentirati se prema njemu. To je ujedno vrlo dobar alat za komunikaciju između vas i roditelja. Možete napraviti prikaz učenikova napretka i zadati im zadatke tako da bude jasno što točno trebaju vježbati. Isto tako možete potaknuti roditelje da se služe vašim prikazom upisujući komentare vezane za djetetove vježbe kod kuće.
  • Potičite uključenost roditelja koliko god je to moguće, dajte im do znanja da je njihova potpora ključna za uspjeh djeteta, posebno u ranijim godinama.
  • Uvijek pokazujte poštovanje prema roditelju i djetetu.
  • Kad razgovarate s roditeljima, uvijek imajte na umu djetetovu dobrobit i dajte im do znanja da vam je stalo do njihova djeteta.
  • Neka vaše granice budu jasne. Kažite im kako vas mogu najlakše kontaktirati, ali im isto tako dajte do znanja da ne možete provesti sate svaki tjedan raspravljajući o djetetovu napretku. Elektronička pošta može biti odlično sredstvo, jer roditelji mogu precizno pitati, a vi na njihove upite možete odgovoriti brzo i sažeto.

Unatoč raznim horor-pričama, svaki učitelj s kojim sam razgovarao naglasio je kako ima vrlo dobre odnose s roditeljima te da njihova potpora motivira njihovu djecu na veće stvari te u mnogim slučajevima roditelji i učitelji postaju dobri prijatelji. Uvijek će biti onih s kojima je teže raditi i u tom slučaju morate biti fleksibilni, ali čvrsti i držite se svog smisla za humor. I na kraju – ne zaboravite da ti roditelji pokušavaju učiniti ono što misle da je najbolje za njihovu djecu.

………………

NAPOMENA

 The Strad – portal s vijestima iz svijeta žičane glazbe.