Zanimljivosti
SVAKAKO TREBA ZNATI
Kako poboljšati pamćenje učenika
objavljeno: 28. rujna 2018.

… jednostavno pokušava zaboraviti ono što mu nije potrebno, a njemu se nepotrebnim može učiniti štošta.

No, ako se ne mirite s time i želite poboljšati pamćenje djeteta kako bi postalo sabranije u životu i uspješnije u školi, tad vam savjetuju nekoliko jednostavnih pravila za poboljšanje pamćenja. Ovi savjeti mogu biti korisni ne samo učenicima, već i roditeljima.

PREDLAŽEMO DESET PRAVILA ZA POBOLJŠANJE PAMĆENJA I SAMOORGANIZACIJE

 1  ČITANJE LIJEPE KNJIŽEVNOSTI

Mnogi roditelji znaju kako je teško navesti školarca da pročita dobru knjigu umjesto da gleda animirane filmove, dopisuje se na društvenim mrežama ili igra videoigrice. No nije nemoguće, možete naučiti dijete da je čitanje moderno i korisno.

Najvažnije je pokazati mu vlastitim primjerom da je čitanje za vas sastavni dio života. Možete također prepričavati djetetu zanimljive priče koje ste doznali iz knjiga, predložiti mu da čita naglas se koje su vas inspirirale.

Također, kako bi vaše dijete imalo poticaj za čitanje i mogućnost čitati bilo gdje, možete mu dati modernu e-knjigu i sastaviti za njega popis važnih knjiga za koje mislite da su vrijedne čitanja.

✿ 2  NOVE VJEŠTINE

Nove vještine vrlo su učinkovite u treniranju memorije. Predložite djetetu da usvoji još jedan sport, ako se već bavi jednim ili ako vodi pasivan života. Ispričajte mu o mnogim zanimljivim tečajevima na kojima može naučiti svirati različite instrumente, pjevati, plesati, crtati, baviti se ručnim radom te mu predložite da se upiše gdje god hoće. 

 3  ŠIRITE VOKABULAR

Smislite uzbudljivu kućnu igru: svakodnevno otkrivanje nove riječi. U potrazi za složenim riječima i njihovim tumačenjima pomoći će vam internet. U njegovim prostranstvima možete saznati što je to proklaminacija, doksografija, fenestreja i sl.

 4  UČITE NAPAMET

Djeci najčešće zadaju učenje pjesmica napamet, uključite se u proces učenja i ispričajte djetetu o svojoj omiljenoj poeziji, pročitajte mu ih i predložite da ih nauči napamet.

 5  BROJEVI

Prisjećanje brojeva ima izvrstan učinak na pamćenje. Pokušajte sa svojim školarcima zapamtiti datume rođendana svih prijatelja, zaigrajte s njima igru: tko će ih se više prisjetiti?

 6  UČENJE STRANIH JEZIKA

Učenje stranih jezika odličan je trening za mozak. I u životu će to znanje vašem djetetu biti korisno. Zato – ako vaše dijete već ne uči strani jezik, valjalo bi to ispraviti… 

 7  RAZGOVARAJTE O PROTEKLIM DOGAĐAJIMA

Razgovarajte sa svojim djetetom, pitajte ga kako je bilo u školi, kako je bilo u šetnji s prijateljima. I ne zadovoljite se jednosložnim odgovorom, navedite ga na puni razgovor, ako on nerado prepričava počnite vi, a potom će se i on uključiti.

 8   SAN

Naravno, ne zaboravite na zdravi osmosatni san. Tijekom dana naš mozak rješava sve moguće vrste problema i zadaća stoga mu je noću potreban kvalitetan odmor. Tad je sutra ponovno spreman na rješavanje različitih zadaća. Ne zaboravite to!

 9  OSLOBODITE DIJETE RUTINE

Naučite dijete da se oslobodi rutine. Ne idite vikendom u svoj omiljeni kafić, pokušajte naći novo mjesto, smišljajte različite vrste doručka. Predložite djetetu svaki vikend provesti na različit način.

✿ 10  IGRE

Ako još ne igrate šah kod kuće, možete početi, ta igra odlično razvija pamćenje i logičko razmišljanje. Sastanite se oko partije šaha usred pisanja domaće zadaće, dopustite baki i djedu da sudjeluju.

Kako biste poboljšali svoje i djetetovo pamćenje, ne zaboravite na ove korisne savjete i trudite ih se primjenjivati svaki dan.

………………

NAPOMENA

  • Uaua – ukrajinska internetska enciklopedija o obitelji i odgoju.
  • Izvor: uaua.info