Školstvo u medijima
OVO SU STVARI KOJE RAVNATELJI ŽELE ČUTI OD SVOJIH UČITELJA
Visoka očekivanja za svakog učenika…
objavljeno: 9. listopada 2018.

Često se čini kao da su jedini razgovori koje učitelji vode s ravnateljima zapravo brze razmjene u prolazu na školskim hodnicima.

Međutim, u onim rijetkim situacijama kad dobijete priliku iskreno popričati sa svojim ravnateljem, što on zaista želi čuti od vas?

ON ŽELI ČUTI OD VAS DA VOLITE SVOJE UČENIKE.

Svi smo ovdje zbog toga što volimo djecu i volimo poučavanje, zar ne? Ravnatelji žele čuti da svakom pojedinom učeniku svakodnevno dajete novu priliku i svjež početak u svojoj učionici. Oni žele znati da gajite visoka očekivanja za svakog učenika i da vjerujete da svaki učenik može i hoće uspjeti ove školske godine.

ON ŽELI ČUTI DA VOLITE DOLAZITI NA POSAO SVAKI DAN.

(A ako ne volite dolaziti na posao, što on ili ona može napraviti da vam pomogne?)

Katkad se teško izvući iz kreveta i otići na posao. Poučavanje može biti teško. To je posao koji nije poput drugih. Nekih nam se dana može činiti da se alarm prerano oglasio. No, najviše od svega vaš ravnatelj želi znati da volite svoj posao i svoju školu.

ON ŽELI ČUTI DA ZNATE KAKO VAŠI UČENICI NAPREDUJU.

Praćenje napretka svojih učenika podrazumijeva da ste svjesni toga koliko bi učenici trebali znati i koliko trenutno doista znaju. To znači da ste svjesni toga koji učenik čita na kojoj razini i kako se taj učenik može usporediti s ostatkom razreda.

To znači da čuvate podatke o svojim učenicima i znate što ti podatci znače.

ON ŽELI ČUTI DA STE U KONTAKTU S RODITELJIMA PUTEM TELEFONA ILI E-MAILA I DA IH OBAVJEŠTAVATE O „DOBRIM STVARIMA” KOJE SE DOGAĐAJU U UČIONICI.

Odvojite nekoliko minuta svakog tjedna da biste podijelili dobre vijesti s roditeljima. Ulaže li neki učenik dodatan trud? Pomaže li neka učenica svom kolegi? Je li netko svladao neku prepreku? Obavijestite roditelje o takvim stvarima!

ON ŽELI ČUTI DA KONTAKTIRATE RODITELJE KAD STE ZABRINUTI ZBOG NEKOG UČENIKA.

Roditelji moraju biti u toku, a učitelji su zaista „prva linija obrane”. Nijedan roditelj ne voli neugodna iznenađenja na roditeljskom sastanku. Stoga, ako ste zabrinuti zbog ponašanja učenika ili pak njegova ili njezina napretka u gradivu, kontaktirajte roditelje što prije.

ON ŽELI ČUTI DA MOŽETE BITI FLEKSIBILNI.

Biti fleksibilan nije uvijek lako. No, u školi je ključno biti timski igrač, pogotovo kad svi blisko surađuju i pokušavaju dati sve od sebe za svakoga pojedinog učenika. Biti fleksibilan kad se radi o promjenama rasporeda i biti pozitivan dio školskog tima iznimno je važno za svaku školu.

AKO STE SE SUSRELI S NEKIM KONKRETNIM PROBLEMOM, VAŠ RAVNATELJ ŽELI ZNATI DA STE RAZMISLILI O NJEMU I PRONAŠLI NEKOLIKO RJEŠENJA.

Mnogi ravnatelji vode škole s vrlo malim timom administratora, ako ga uopće imaju, stoga je svaka pomoć koju im možete dati u rješavanju problema dobrodošla. To ne znači da sami morate osmisliti savršen plan kojim ćete riješiti sve školske probleme, ali ako imate ideje o tome kako biste mogli riješiti vlastite probleme to može imati velik utjecaj na to koliko brzo oni zapravo mogu biti riješeni.

  •  Što vi mislite da ravnatelji žele čuti od svojih učitelja? Podijelite svoje mišljenje s nama u komentarima!

…………………..

NAPOMENA

  • We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com