Zanimljivosti
POVODOM SVJETSKOG DANA TURIZMA
Fotosafari na jezeru Kuti
objavljeno: 3. listopada 2018.

Organizatorica i voditeljica fotosafarija bila je učiteljica mentorica Aleksandra Lukić-Skelić, a sudjelovala je i učiteljica Marijana Kljusurić sa svojim 4. c razredom.

Ujutro, 27. rujna 2018. učenici su krenuli do jednoga od mnogobrojnih kanala delte Neretve, blizu Opuzena, gdje su se ukrcali na lađe i vozili do jezera Kuti. Vidjeli su i utvrdu Fort Opus koju su sagradili Mlečani u 17. stoljeću te Kulu Norinsku, utvrdu iz 16. stoljeća. Obje su služile za obranu od Turaka.

Dok su se vozili na lađama učenici su ponovili sadržaje Prirode i društva o uvjetima života, važnosti vode, Sunca, zraka i tla za život ljudi, biljaka i životinja.

U tajanstvenim dubinama jezera krije se legendarni potopljeni grad. Narodna predaja kaže da se radi o Gavanovim dvorima, obitavalištu zlog Gavana kojega je snašla pravedna kazna, dok neki istraživači čak vjeruju da se radi o ostatcima drevne Troje!

Istina je da se za vrijeme niskoga vodostaja jezera vide ostatci zidina, što posjetitelje ostavlja bez daha.

Osim u ljepotama jezera, učenici su uživali i u prirodi koja obiluje šašom, lopočima, lokvanjima, a na malim obradivim površinama, koje dijele vodeni kanali, obilje je dozrelih mandarina. Cijelo vrijeme puta čuo se cvrkut ptica i kreket žaba.

………..

UČENICI O FOTOSAFARIJU

 Ovakva nastava je super i želim je ponoviti

Danas sam s prijateljima rano ujutro pošla na jezero Kuti.  Ušli smo u lađu i pošli na opuštajuću vožnju. S puta smo vidjeli mandarine i druge ukusne plodove. Vozeći se u lađi, mahali smo kravama, patkama i gnjurcima. Pjevali smo dalmatinske pjesme.

Ubrzo smo se približili lađi učiteljice Aleksandre i njezinom 4. d razredu. Pokušali smo ih preteći, ali nismo uspjeli.

Nakon vesele i uzbudljive vožnje, stigli smo na ranč Adrija. Gledali smo ljepotu prirode. Ranč nas je oduševio.

Sve te životinje, patke, magarci, žabe, koze, ovce, kokoši i paunovi, ni sam ne znaš što bi prije gledao. Vidimo brdo Marin Vjenac i naselje Mislina. Malo nas je udario visoki šaš, ali oprostit ćemo mu.

Ovakva nastava je super i želim je ponoviti. [ učenica Antea KONCUL, 4. C | učiteljica Marijana KLJUSURIĆ ]

 Vožnja jezerom na valovima

Povodom Svjetskog dana turizma krenuli smo na nastavu u prirodi do jezera Kuti. Ukrcali smo se u lađu.  

Bilo je božanstveno.

Vožnja jezerom na valovima, tužne vrbe, lopoči, lokvanji i sva ta prekrasna priroda… Iznad nas oblaci, mekani poput snijega, plovili su nebom. Patkice i žabe veselo su skakutale i plivale.

Miris mandarina svuda oko nas. Šaš nas je bockao i škakljao dok smo se mi veselo smijali. Nakon vožnje, izašli smo na ranč i vidjeli pauna, magarce i mnoge druge životinje.

Bilo je kao u bajci, raskoš boja koji je ispunjavao moje srce.

Ovaj dan pamtit ću po svim njegovim ljepotama. [ učenica Josipa BORAS, 4. D |  učiteljica Aleksandra LUKIĆ-SKELIĆ ]

………..

Nakon ove živopisne vožnje učenici su došli na ranč Adrija, gdje ih je dočekao ljubazni vlasnik Marko Sršen. Prošetao je s učenicima cijelim rančem i pokazao im životinje koje uzgaja: magarce, koze, patke, fazane, paunove, kokoši… Oko glava njihali su se mirisni plodovi šipaka i mandarina.

Nakon obilaska, učenici su razgovarali i iznosili svoje dojmove o svemu što su vidjeli, a zatim su pisali sastavak Fotosafari.

Na satu likovne kulture slikali su pastelnim bojama krajolik koji su vidjeli i doživjeli.

Poslije slasnoga ručka (koji su svi pojeli) i kratkoga odmora, imali su sat Tjelesne i zdravstvene kulture pa su na obližnjoj livadi, koja pripada ranču, igrali natjecateljske igre.

Na kraju dana učenici su bili oduševljeni i zaključili su da je nastavni dan bio uspješan. Svi su se složili kako se sve ovo mora ponoviti.

Fotogalerija će vam približili djelić ove prirodne divote, koju od 1996. godine posjećuju mnogobrojni turisti.

………….

Aleksandra LUKIĆ-SKELIĆ, učiteljica mentorica, OŠ Stjepana Radića, Metković

….

Aleksandra Lukić-Skelić učiteljica je mentorica u OŠ Stjepana Radića u Metkoviću. Dugogodišnja je voditeljica školskoga KUD-a te vodi četiri izvannastavne aktivnosti: dramsku, radijsku, mali zbor i malu klapu. Sa svojim učenicima pet je puta sudjelovala na Državnoj smotri LiDraNo u tri različite kategorije: skupni scenski, pojedinačni scenski nastup i radijske emisije. U OŠ Stjepana Radića osnovala je klapu učiteljica Žveljarin, koja je djelovala devet godina, i dramsku skupinu učitelja, koja je imala nekoliko zapaženih nastupa. Pjevala je u mješovitoj klapi Cantus te ženskoj klapi Ar’ja, a 2018. godine osnovala je žensku klapu Metkovke, koja je nakon tri mjeseca rada osvojila drugu nagradu žirija na festivalu Melodije hrvatskog juga, Opuzen 2018.