Savjeti stručnjaka
POSTOJI PET NAČINA
Evo kako učenicima možete pokazati da vam je stalo
objavljeno: 15. listopada 2018.

Iako nisam osoba koja voli pričati o emocijama i radije bih vam rekla da ne biste trebali pokazati previše emocija na samom početku školske godine, to ipak nije točno.

Zbog toga što se ovih pet načina na koje možete učenicima pokazati da vam je stalo zapravo svode na smanjenje jaza između vas kao osobe i kao učitelja.

To je razlog zbog kojeg će vas ovih pet pravila odvesti vrlo daleko:

  1. Pokažite im.
  2. Pokažite im.
  3. Pokažite im.
  4. Pokažite im.
  5. Pokažite im.

Vrlo je jednostavno. Tijekom godina otkrila sam da ne mogu dugo izdržati bez pokazivanja emocija u učionici. Nekad sam bila zagovornik ideologije koja kaže „nema smijanja do studenoga”, ali kako sam postala bolja u svom poslu tako sam morala odustati od nje. Učenici bolje reagiraju na učitelje koji otvoreno unaprijed pokazuju brižnost i ljubav, stoga kada dođe vrijeme da budete strogi, oni će vam pokazati koliko vas poštuju.

■  RECITE IM VEĆ PRVI DAN ■ 

Od samog početka škole koristim se riječima poput „volim”, „brinuti se” i „poštovati”, i to vrlo rano i što češće. To priprema teren za emocije koje bih željela vidjeti u svojoj učionici kad neizbježno dođemo do težih dijelova školske godine. Ne moram svojim učenicima cijele godine govoriti da mi je stalo do njih zbog toga što sam to već utvrdila. Također, riječi nisu dovoljne.

■  NEMOJTE VIKATI ■ 

Molim vas. Umjesto toga naučite kontrolirati glas kad je vrijeme za ozbiljnost te smirite situacije koje se mogu riješiti na smiren način. Kad se nađemo u situaciji u kojoj pokušavamo pokazati učenicima da se ne smiju igrati s nama, riskiramo gubitak svog autoriteta počnemo li vikati, a bilo je potrebno samo više smirenog pristupa. Npr., ako učenik spava na klupi, nema potrebe da vičete, jer taj učenik nije nikakva opasnost za ostale učenike u učionici. Umjesto toga, pronađite načina da izvedete učenika iz učionice i razgovarate s njim, recite mu da to nije prihvatljivo i zatim mu objasnite što se od njega očekuje.

■  IZGLEDAJTE SPREMNO ■ 

Čist i organiziran stol siguran je znak da vam je stalo. Rituali i rutine u nekim oblicima također pokazuju učenicima da vam je stalo do njih. Moj je stol obično neuredan, ali stolovi mojih učenika gotovo su cijele godine uvijek čisti. Okruženje u kojem se učenici nalaze važnije je nego što mislimo.

■  POZDRAVITE IH NA NEKI POSEBAN NAČIN  ■

Reći „dobro jutro” i ohrabriti učenike pri ulasku u učionicu prije nego što se usredotočite na akademske elemente svog rada pokazuje da priznajete njihovu ljudskost i individualnost. Neki se učenici možda žele usredotočiti izričito na akademske stvari, ali većina učenika koje poznajem želi izgraditi dobar odnos sa svojim učiteljem. Kad shvatimo da učenje nije linearno, tad vidimo kako čak i način na koje se koristimo jezikom stavlja učenike u nepovoljan položaj. Reći učeniku nešto poput „u krivu si” neuspjeh je komunikacije s djecom koja traže put do uspjeha.

Ovo su samo neki od načina na koje možemo pokazati učenicima da nam je stalo. Čestitajte im rođendane. Poslušajte njihovu glazbu i pokušajte shvatiti zašto vole stvari koje vole. Potapšajte ih po leđima ili im na neverbalne načine dajte do znanja da ih primjećujete.

Najvažnije od svega, cijele im godine pokazujte da vam je stalo do njih. Nemojte čekati do studenoga. Zbog toga što ne želite početi izgrađivati odnos s učenicima kad je pola školske godine već praktički iza vas. To je potraćeno vrijeme.

…………………

NAPOMENA:

  • Tekst je napisao José Luis Vilson, autor nekoliko knjiga o obrazovanju, aktivist i učitelj matematike iz New Yorka.
  • Izvor: thejosevilson.com