HRVATSKA MATICA ISELJENIKA

Predstavljen udžbenik za hrvatsku nastavu u inozemstvu

srijeda, 17. listopada 2018.

O udžbeniku Hrvatski u srcu, koji je u cijelosti usklađen s Kurikulumom hrvatske nastave u inozemstvu, govorile su dvije Blajke, autorica Dijana Ančić i urednica izdanja mr. sc. Emica Calogjera Rogić i recenzent dr. sc. Igor Marko Gligorić

Prvo zagrebačko predstavljanje udžbenika za hrvatsku nastavu u inozemstvu od 1. do 4. razreda osnovne škole, autorice Dijane ANČIĆ, u izdanju Školske knjige, održano je 16. listopada u Hrvatskoj matici iseljenika. O udžbeniku HRVATSKI U SRCU, koji je u cijelosti usklađen s Kurikulumom hrvatske nastave u inozemstvu, govorile su dvije Blajke, autorica Dijana Ančić i urednica izdanja mr. sc. Emica CALOGJERA ROGIĆ i recenzent dr. sc. Igor Marko GLIGORIĆ.

Pozdravnu riječ prisutnima uputio je dr. sc. Ivan TEPEŠ, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika. Promociju je vodila rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i šport HMI-ja Lada KANAJET ŠIMIĆ.

Dijana Ančić je učiteljica – savjetnica u OŠ Blato i dugogodišnja redateljica dramske družine koja djeluje pri HGSU Petar Milat u Blatu, autorica je nastavnih listića Eureka i Ispita znanja Eureka za 1. razred osnovne škole te jedna od autorica integriranog priručnika za razrednu nastavu – početnice Pčelica. Promotorica Emica Calogjera Rogić u Školskoj knjizi je od 2008. godine urednica za hrvatski jezik i strana izdanja. Bila je profesorica hrvatskog jezika u Hrvatskoj školi Bartol Kašić u Lyonu i Dijonu te lektorica za hrvatski jezik i književnost na Sorbonni u Parizu. Recenzent predstavljenog udžbenika Igor Marko Gligorić poslijedoktorant je na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a područja njegova istraživanja su hrvatski standardni jezik, materinski i inojezični hrvatski, dijalektologija, kognitivna lingvistika i primijenjena lingvistika.

Autorica Dijana Ančić korisnicima je sačinila koherentni i metodološki dosljedan udžbenik objedinjujući jezične, komunikacijske i književne sadržaje s onima koji se tiču povijesne, kulturne i prirodne baštine Hrvatske. Udžbenik je tematski organiziran u sedam cjelina: To sam ja, Učenje – rad – slobodno vrijeme, Ljudi u prostoru i vremenu, Vrijeme – promjene – kontinuitet, Kultura i društvo, Suvremeno društvo i Jedan svijet za sve. Udžbenik prati i radna bilježnica, iste autorice i izdavača, koja nizom vježbi i zadataka potiče jezičnu kreativnost učenika. Zadaci su također, kao i sam udžbenik, podijeljeni u sedam cjelina a prethodi im niz vježbi izgovora i pisanja glasova/slova č i ć, dž i đ te lj i nj.

Udžbenik Hrvatski u srcu prošle je godine najprije predstavljen u sklopu programa XXV. Blatskog ljeta 31. srpnja, a potom i 17. listopada u Dubrovniku, u organizaciji dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika.

Predstavljanje u Matici – uz smokve, prošek i lumbliju – pohodili su, uz autoričine i uredničine kolege, mnogi prijatelji Matice, kao i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zagrebačke županije, Agencije za odgoj obrazovanje,  Instituta za migracije i narodnosti i Društva Blaćana.

Autorica Ančić svima je zahvalila na dolasku, kolegama na suradnji, domaćinu na gostoprimstvu  a sve u nadi da će autorstvo mogućeg novog udžbenika prihvatiti s veseljem, i bez puno premišljanja. [ IZ DRUGIH IZVORA | matis.hr | tekst: Diana Šimurina-Šoufek; Fotografije: Snježana Radoš i Mirjana Ana-Marija Piskulić ]

Vezani članci
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima i didaktičko-metodičkim radionicama Feudalno…

Školski portal: U Bregani obilježen Svjetski dan kišobrana

U Bregani obilježen Svjetski dan kišobrana

… Ljubičasti dan (podršku oboljelima od epilepsije), Dan jabuka, Dan…

Školski portal: Dvogodišnji projekt stvaranje sustava poučavanja programiranja u OŠ

Dvogodišnji projekt stvaranje sustava poučavanja programiranja u OŠ

ŠKOLSKA KNJIGA je partner u projektu Erasmus + CodeInnova: Teaching…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima…

Školski portal: Enes Kišević oduševio male Splićane

Enes Kišević oduševio male Splićane

Ovaj iznimno zanimljiv književni susret omogućio…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…