Školska knjiga za vas
HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
Predstavljen udžbenik za hrvatsku nastavu u inozemstvu
objavljeno: 17. listopada 2018.

Prvo zagrebačko predstavljanje udžbenika za hrvatsku nastavu u inozemstvu od 1. do 4. razreda osnovne škole, autorice Dijane ANČIĆ, u izdanju Školske knjige, održano je 16. listopada u Hrvatskoj matici iseljenika. O udžbeniku HRVATSKI U SRCU, koji je u cijelosti usklađen s Kurikulumom hrvatske nastave u inozemstvu, govorile su dvije Blajke, autorica Dijana Ančić i urednica izdanja mr. sc. Emica CALOGJERA ROGIĆ i recenzent dr. sc. Igor Marko GLIGORIĆ.

Pozdravnu riječ prisutnima uputio je dr. sc. Ivan TEPEŠ, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika. Promociju je vodila rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i šport HMI-ja Lada KANAJET ŠIMIĆ.

Dijana Ančić je učiteljica – savjetnica u OŠ Blato i dugogodišnja redateljica dramske družine koja djeluje pri HGSU Petar Milat u Blatu, autorica je nastavnih listića Eureka i Ispita znanja Eureka za 1. razred osnovne škole te jedna od autorica integriranog priručnika za razrednu nastavu – početnice Pčelica. Promotorica Emica Calogjera Rogić u Školskoj knjizi je od 2008. godine urednica za hrvatski jezik i strana izdanja. Bila je profesorica hrvatskog jezika u Hrvatskoj školi Bartol Kašić u Lyonu i Dijonu te lektorica za hrvatski jezik i književnost na Sorbonni u Parizu. Recenzent predstavljenog udžbenika Igor Marko Gligorić poslijedoktorant je na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a područja njegova istraživanja su hrvatski standardni jezik, materinski i inojezični hrvatski, dijalektologija, kognitivna lingvistika i primijenjena lingvistika.

Autorica Dijana Ančić korisnicima je sačinila koherentni i metodološki dosljedan udžbenik objedinjujući jezične, komunikacijske i književne sadržaje s onima koji se tiču povijesne, kulturne i prirodne baštine Hrvatske. Udžbenik je tematski organiziran u sedam cjelina: To sam ja, Učenje – rad – slobodno vrijeme, Ljudi u prostoru i vremenu, Vrijeme – promjene – kontinuitet, Kultura i društvo, Suvremeno društvo i Jedan svijet za sve. Udžbenik prati i radna bilježnica, iste autorice i izdavača, koja nizom vježbi i zadataka potiče jezičnu kreativnost učenika. Zadaci su također, kao i sam udžbenik, podijeljeni u sedam cjelina a prethodi im niz vježbi izgovora i pisanja glasova/slova č i ć, dž i đ te lj i nj.

Udžbenik Hrvatski u srcu prošle je godine najprije predstavljen u sklopu programa XXV. Blatskog ljeta 31. srpnja, a potom i 17. listopada u Dubrovniku, u organizaciji dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika.

Predstavljanje u Matici – uz smokve, prošek i lumbliju – pohodili su, uz autoričine i uredničine kolege, mnogi prijatelji Matice, kao i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zagrebačke županije, Agencije za odgoj obrazovanje,  Instituta za migracije i narodnosti i Društva Blaćana.

Autorica Ančić svima je zahvalila na dolasku, kolegama na suradnji, domaćinu na gostoprimstvu  a sve u nadi da će autorstvo mogućeg novog udžbenika prihvatiti s veseljem, i bez puno premišljanja. [ IZ DRUGIH IZVORA | matis.hr | tekst: Diana Šimurina-Šoufek; Fotografije: Snježana Radoš i Mirjana Ana-Marija Piskulić ]