Zanimljivosti
OŠ DON LOVRE KATIĆA, SOLIN
Stručno usavršavanje u Rigi
objavljeno: 19. listopada 2018.

… ispred OŠ don Lovre Katića iz Solina sudjelovala učiteljica engleskog jezika, prof. Nina DUPOR MAROVIĆ. Svrha je ovog usavršavanja bila upoznati se s inovativnim metodama u poučavanju povijesti, kulture, umjetnosti i stranih jezika. Radionica u glavnome gradu Latvije, uz sudjelovanje 120 učitelja iz 24 europske države, bila je zapravo sjajna prilika za uspostavu suradnje s europskim kolegama kako bi pokrenuli međunarodne eTwinning projekte.

Učiteljica Nina Dupor Marović pohađala je više predavanja i dvije tematske radionice o izradi povijesnog stripa i načinu uporabe analognih društvenih mreža u poučavanju povijesti i kulture.

Stručno usavršavanje bilo je odlično organizirano. Iako vrlo intenzivno, ostajalo je dosta vremena za različite radne i društvene aktivnosti, komunikaciju s europskim kolegama i osmišljavanje projektnih ideja. Svaki od sudionika dao je svoj doprinos. Stalno se radilo u različitim skupinama kako bi upoznali i podijelili ideje s većim brojem sudionika. Domaćini su bili vrlo srdačni. Omogućili su nam da se upoznamo s latvijskim tradicionalnim plesovima, njihovom hranom i kulturom.

Kao rezultat ove mobilnosti prof. Dupor Marović planira provesti međunarodni eTwinning projekt sa zadatkom izrade povijesnog stripa koji bi povezao više europskih škola i učitelja, sudionika ovog usavršavanja. Učenici bi učili kroz teme projektnih zadataka, spoznali važnost očuvanja povijesnog nasljeđa te razvijali međukulturne, jezične, digitalne i međunarodne kompetencije.

Učiteljica Dupor Marović, i u ovoj nastavnoj godini, želi uspješno nastaviti provoditi eTwinning projekte. Prošlogodišnji Greetings from Europe! Postcard Exchange Celebrating 2018 European Year of Cultural Heritage i B.R.A.V.E. dobio je Nacionalnu oznaku kvalitete koja se dodjeljuje učiteljima za suradnju na izvrsnim eTwinning projektima. To je potvrda da je projekt dosegnuo određenu razinu kvalitete u njihovoj zemlji.