Iz školskog svijeta
ROBOCUPJUNIOR 2018.
Najveći susret mladih robotičara dosad
objavljeno: 21. studenoga 2018.

… na koje se prijavilo 106 ekipa u 13 različitih kategorija od vrtića do maturanata, a među natjecateljima su i tri ekipe iz Slovačke te po jedna ekipa iz Slovenije i Njemačke i mješovita ekipa Hrvatske i BiH.

…………….

RoboCupJunior 2018. održavase 24. i 25. studenoga 2018.
u zagrebačkoj OŠ Mate Lovraka, Aleja Blaža Jurišića 13

  • Otvaranje natjecanja

  • Subota, 24. studenoga 2018. u 10 sati

  • Proglašenje pobjednika

  • Nedjelja, 25. studenoga 2018. nakon 14 sati

………………

Na prvi RoboCup 2011. prijavilo se 46 ekipa i počelo se skromno, sa samo nekoliko kategorija. Ovog je puta 13 različitih kategorija. Tri su za male robotičare, tri za one koji rade primjerice godinu dana i sedam „ozbiljnih” kategorija, koje su izlučne za Svjetsko natjecanje u Sydneyju.

Škola za život među učenicima robotičarima i njihovim mentorima od Bola i Splita do Otočca, Zagreba, Varaždina, Popovače i drugih mjesta širom Lijepe Naše traje već godinama. Učenici redovito vikendom imaju radionice, uče, osmišljavaju robote, rješavaju probleme, a problem se zove – premala satnica tehničke kulture.

– Tehnička kultura primjena je znanja. Zato danas djeca imaju slabu primjenu praktičnih vještina – rekla nam je Jelka HRNJIĆ, profesorica informatike i tehničke kulture u zagrebačkoj Osnovnoj školi Mate Lovraka. No, našim vrijednim entuzijastima, mladim robotičarima, unatoč svemu, ništa nije teško. S velikih natjecanja, sa svjetskih prvenstava već se godinama vraćaju s medaljama i predstavljaju Hrvatsku u najboljem svjetlu.

Svi su oni mali genijalci, a da bi se to dogodilo, kaže učenik Marko Pongrac, prije osmišljavanja robota važno je dobiti ideju kako riješiti problem. Jerko Ćubić kaže da je za robotiku potrebno znanje fizike, matematike i informatike. Andrija Adamović našalio se da njegov robot – „samo” igra nogomet: „Robot je sam po sebi glup. Mi ga moramo programirati, jer je programiranje najbitniji dio robotike.”

Borut Patčev i Domagoj Antičić kazali su da su se prije robotike bavili slaganjem i elektronikom. „Moj robot u evakuacijskoj zoni pronalazi, raspoznaje i spašava žive žrtve” – opisao je Patčev skromno svoj robot s kojim je bio prvi na europskom natjecanju.

Hrnjić je naglasila da sve ovisi o volji i radu učenika.

„Borut je četrnaest puta slagao robot. Ravnateljica nam je omogućila da u školskome holu slažemo poligone za naše robote, a djeca su i podove svojih soba pretvorila u poligone” – ispričala je profesorica Hrnjić.

Vikend će opet biti u znaku natjecanja RoboCupJunior 2018., koji će izabrati najbolje, koji će Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu ovog puta predstavljati u Sydneyju, u Australiji.

  • Ove je godine Europsko natjecanje u Njemačkoj, a ondje planiramo prijaviti nekoliko ekipa u 10 kategorija.
  • Trebamo donacije za materijal i natjecanja, a posebice za smještaj i putne troškove pa očekujemo da ćemo poslije osam uspješnih godina biti prepoznati – rekla je Jelka Hrnjić.