Školstvo u medijima
DRUGA STRANA MEDALJE
Slučaj koji je razotkrio lažnu brigu ministrice Divjak za nadarene učenike
objavljeno: 23. studenoga 2018.

… da se mladim matematičarima ne odobri potpora za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima pa tako ni putni troškovi za odlazak na matematičku olimpijadu. Povjerenstvo za provedbu natječaja ove je godine odbilo zahtjev Hrvatskog matematičkog društva, iako mladi matematičari pet godina zaredom osvajaju zlato.

Paradoks je tim veći što je odluku donijelo Ministarstvo kojem je na čelu HNS-ova ministrica Blaženka DIVJAK, koja je i sama po struci matematičarka. Inače, provedbom Natječaja u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. dodijeljena su bespovratna sredstva za 60 projekata u ukupnome iznosu od 7.7 milijuna kuna, no za mlade briljantne matematičare ove godine novca nije bilo.

Kako piše Jutarnji list, ovu svoju odluku Ministarstvo je pokušalo opravdati time što im ove godine nedostaju sredstva iz prihoda od igara za sreću, od kojih se financira natječaj. Iz Ministarstva kažu kako se na natječaj prijavilo mnogo kvalitetnih projekata i da ih je, s obzirom na ograničena sredstva, bilo nemoguće sve financirati. Navode da se do kraja godine očekuje financiranje dodatnih projekata, ovisno o priljevu lutrijskih sredstava, i da očekuju da će među njima biti i taj projekt. Iz navedenoga  se može zaključiti da Ministarstvo poručuje građanima: igrajte loto kako bismo moglo dodijeliti sredstva nadarenim matematičarima. Još jedna kap u moru hrvatskih apsurda.

Profesor matematike i bivši ravnatelj V. gimnazije Petar MLADINIĆ, smatra da je ovakva odluka velika sramota za Ministarstvo.

“Ovo je sramotno pogotovo što se ovo događa u vrijeme kada smo uspjeli stabilizirati da djeca sudjeluju, da se daroviti učenici okupljaju. Profesori koji ih vode volontiraju. Od 1992. sudjelujemo na matematičkim olimpijadama, a mi stalno gostujemo. Svaka država trebala bi jednom organizirati olimpijadu. Pokušali smo, ali Ministarstvo nije dalo potvrdu da će podmiriti troškove. Stalno smo gosti i to je frustrirajuće, a sada nećemo moći ni gostovati. Kunu se u potporu darovitima, a sada ovako. Ogorčen sam. Ako ne možeš financirati, makni se. Kao što se roditelj mora pobrinuti za gladno dijete, tako bi i oni trebali brinuti za učenike”, rekao je Mladinić.

Podsjetio je na još jednu skandaloznu odluku Ministarstva i Vlade. Riječ je o postupku donošenja prijedloga zakona kojim se ukida zaklada za stipendiranje srednjoškolaca i studenata preko koje se trebalo kanalizirati sto i nešto milijuna kuna.

Ističe kako su zakladu financirale privatne tvrtke i sve je bilo transparentno. “To nije dobro. Gledaju samo sebe. Slijepci vode one koji dobro vide i kuda će vas odvesti – u grabu. Tko će se pobuniti? Roditelji će sve morati financirati iz svoga džepa”, ogorčen je Mladinić.

Prema njegovim riječima u slučaju plaćanja troškova putovanja radi se o nekih 100 do 200 tisuća kuna. “Pa to je lijeva kopačka od nogometaša!, kaže i dodaje:

“Za sportaše ima novaca, a nadarenoj djeci neka se raduju samo nastavnici i roditelji”, kaže Mladinić te zamjera Ministarstvu što nema vizije. “Nema im se tko suprotstaviti, sve morate na silu gurati”, ističe Mladinić i dodaje kako ministrica sada govori o potrebi rebalansa proračuna. “Ali to nije rješenje. Dajte stabilnu priču. No, njih uopće nije briga”, kaže prof. Mladinić.

Podsjeća kako je kod gradonačelnika Zagreba Milana BANDIĆA svojevremeno uspio izboriti da se učenici koji imaju međunarodne nagrade ne prijavljuju na natječaje za stipendije s ostalim učenicima, već stipendije dobivaju automatski. Prije su se na natječaje javljali svi zajedno.

  • S Ministarstvom će, očito, biti puno teže pronaći trajno rješenje financiranja nadarenih učenika. Obeshrabruje ga i to što vladajući opstruiraju referendumske inicijative.

“Četiristo tisuća ljudi se potpisalo da žele referendum o izmjenama izbornog sustava, ali oni nikoga ne slušaju, možete jedino s medijima pritiskati i skandalizirati”, rekao je Mladinić upitavši na kraju: Zar će za pozitivne promjene u društvu trebati masovno izaći na ulicu? A to je pitanje koje brojni analitičari hrvatskih prilika u posljednje vrijeme često ističu. Čuju li to na Markovu trgu. Bojimo se da ne. [ IZ DRUGIH MEDIJA |  teleskop.hr  | Piše Marinko BOBANOVIĆ ]