Jučer-danas-sutra
„NEKONFERENCIJE” I OBRAZOVNI KAMPOVI
Kad se nastavnici sami pobrinu za svoje obrazovanje
objavljeno: 7. prosinca 2018.

Radi se o konferencijama čija je organizacija usmjerena prema velikom broju nastavnika ili predmeta, gdje se vrlo rijetko razgovara o stvarnim problemima i poteškoćama u svakodnevnom nastavničkom radu.

Termin „nekonferencija” nije novost – on se odnosi na onu vrstu profesionalnog okupljanja na kojem ne postoji unaprijed određen raspored predavanja i na kojem sudionici na početku okupljanja sami predlažu teme, a nakon toga organiziraju raspored. Bilo tko može biti predavač na tim skupovima, jer su oni zamišljeni više kao razgovori nego kao predavanja. Najčešće se sudionici podijele u nekoliko manjih skupina, na osnovi vlastitih interesa.

Frustracija i nezadovoljstvo postojećim obrazovnim sadržajem potaknulo je nastavnike i nastavnice da sami organiziraju okupljanja, najčešće vikendom. Oni, naravno, nemaju financijsku podršku institucija, ali im ta okupljanja pružaju mogućnost da razmijene informacije i prakse koje su im zaista potrebne u učionici. Nastavnici su jedna od najbrojnijih profesionalnih skupina na Twitteru, koji koriste kao način da se povežu s kolegama koji imaju slične interese ili probleme.

Priču je to o nastavnicima koji su profesionalno obrazovanje uzeli u svoje ruke u vrijeme kada je najnormalnije da, zbog nedostatka podrške, kako financijske tako i profesionalne, oni odustaju od svoje profesije. Ova okupljanja demoraliziranim nastavnicima nude ohrabrenje i podršku zajednice.

Fondacija Edcamp, koja djeluje u SAD-u, osnovana je 2013. godine, a 2015. počela je primati financijsku podršku Fondacije Bill i Melinda Gates.

Jedna od najuspješnijih skupina bila je, na primjer, ona organizirana za edukatore djece u dobi od jedne do tri godine, gdje su odgojitelji raspravljali o tome što da učine kad dijete ugrize drugo dijete – ova je pojava, naime, mučila mnogo odgojitelja i odgojiteljica koje rade s mališanima.

Sustav ovakvih nastavničkih obrazovnih kampova pokazao se toliko uspješnim da je postao dijelom postojećih programa nastavničkih konferencija, a organizira se i za ravnatelje vrtića i škola. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema The New York Times  ]