Iz školskog svijeta
IZVJEŠĆE UNHCR-A
Milijuni djece izbjeglica ne idu u školu
objavljeno: 10. prosinca 2018.

… sa sve većim brojem izbjeglica, unatoč naporima vlada, UNHCR-a i njegovih partnera, navodi se u priopćenju.

Krajem 2017. godine u svijetu je bilo više od 25,4 milijuna izbjeglica, od toga 19,9 milijuna pod mandatom UNHCR-a. Više od polovice, odnosno 52 posto činila su djeca, među kojima je bilo 7,4 milijuna djece školske dobi.

– Obrazovanje je najbolji način da pomognemo djeci da zacijele rane, ali je također i iznimno važno za izgradnju njihovih domovina – rekao je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo GRANDI i dodao da će bez obrazovanja biti napravljena nepovratna šteta budućnosti te djece i njihovih zajednica.

Tek 61 posto djece izbjeglica pohađa osnovnu školu, u usporedbi s 92 posto djece širom svijeta.

Ovaj se jaz produbljuje kako djeca rastu. Skoro dvije trećine djece izbjeglica koja idu u osnovnu školu ne upiše srednju školu. Općenito gledavši, 23 posto djece izbjeglica pohađa srednju školu, u usporedbi s 84 posto djece širom sveta, navodi se u izvješću.

Globalno promatrano, stopa je upisa u visokoškolske ustanove 37 posto, u odnosu na samo jedan posto izbjeglica koji ima tu priliku. Ovaj se podatak ne mijenja u posljednje tri godine.

Izvješće ističe napredak koji su ostvarile zemlje koji su se obvezale poštovati Njujoršku deklaraciju za migrante te upisati dodatnih pola milijuna djece izbjeglica u školu koja ju tijekom 2017. nisu pohađala. U isto vrijeme, u izvješću se apelira na to da se učini više kako bi se svim izbjeglicama osiguralo kvalitetno obrazovanje, kakvo i zaslužuju.

Izvješće poziva zemlje prihvata migranata da uključe djecu izbjeglica u nacionalne obrazovne sustave, uz odgovarajuće nastavne planove tijekom osnovnog i srednjeg obrazovanja. Svrha je omogućiti postojanje priznatih kvalifikacija koje bi toj djeci poslužile kao odskočna daska za upis na fakultete ili u visoke škole. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema UNHCR ]