NJEGOV MIRIS MNOGE PODSJEĆA NA KOLAČE I BLAGDANSKO RASPOLOŽENJE, A BRINE SE I O ZDRAVLJU

Cimet – jedna od najstarijih mirodija

petak, 7. prosinca 2018.

Cimet je kora s grane cimetovca, maloga zimzelenog drveta iz porodice lovora (Lauraceae). U divljini naraste do sedam metara, a kultivirani grmovi nisu viši od tri metra. Kora i lišće su aromatični…

Cimet – jedna od najstarijih mirodija

… a cvjetovi imaju neugodan miris. Listovi su ovalni s izraženim žilama. Plodovi su bobice purpurne boje. Uspijeva u područjima s vrućom i vlažnom klimom (tropskim područjima). Kvalitetan cimet ima snažan aromatičan miris, a okus mu je pomalo ljut i slatkast.

Cimet je jedna od najstarijih i najaromatičnijih mirodija. Spominje se i u Starom zavjetu, a zabilješke o njemu postoje i u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima. U starom Egiptu cimet su rabili pri čaranju i balzamiranju te njime aromatizirali piće. Bio je skuplji od zlata. U kineskoj botanici iz 2800. g. pr. Kr. spominje se Kwa, a tako se u Kini cimet zove i danas. U srednjem je vijeku bio jako popularan. Podrijetlom je iz Šri Lanke, Mjanmara i Indije. Uzgaja se i u Kini, Indoneziji i Brazilu.

Postoje četiri vrste cimeta. Cinnamomum zeylanicum, poznatiji kao „cejlonski”, smatra se „pravim cimetom”. Ostali su mu rođaci, a najpoznatiji je kasija, Cinnamomum cassia ili kineski (lažni) cimet. U našim se trgovinama najčešće može naći kineski cimet, koji je jeftiniji, ali i puno lošije kvalitete od cejlonskog, nema toliko ljekovitih svojstava, a zbog visoke doze kumarina koji sadrži može biti štetan za jetra i bubrege uzima li se redovito u većim količinama. Cejlonski cimet najbolje je kvalitete, mirisa i okusa te ima jako puno ljekovitih svojstava.

Drvo cejlonskog cimeta (Cinnamomum zeylanicum)

.....

Da bi se dobila ova mirodija, stabla se podrezuju da se potakne stvaranje mnogobrojnih mladih izdanaka. Dvogodišnji izboji se odrežu, odstrani im se vanjska, grublja kora (koja nema ljekovita svojstva), a uzima unutrašnja, nježnija, koja se uvija u svitke (štapiće) promjera oko 2,5 cm. Ti se svitci suše prvo u hladu, a onda na suncu. Cimet se može kupiti mljeveni (u prahu) ili u obliku štapića. Štapići cimeta mogu trajati i do godinu dana dok je trajanje mljevenog cimeta oko šest mjeseci. Da biste bili sigurni u svježinu cimeta, uvijek ga pomirišite. Svježi cimet ima slatkastu aromu. Ulje cimetovca eterično je ulje oštrog palećeg mirisa i gorkog okusa, a dobiva se ekstrakcijom cimetove kore. Služi kao sirovina u izradi arome.

Štapići, prah i sušeni cvjetovi cimeta (Cinnamomum verum)

.....

Cimet je idealan za dodavanje u vaš „zdrav način prehrane”, jer je hranjiv, aromatičan, ljekovit i ima malo kalorija. U cimetu ima mangana, željeza, vitamina C, kalcija i vlakana kao i cinamaldehida, cinamil-acetata i cinamil-alkohola, tvari koje u tijelu djeluju kao antioksidansi. Popis ljekovitih svojstava cimeta je dugačak. U prošlosti se cimet uvelike koristio kao prirodan lijek za mnoge tegobe i bolesti, a suvremeni su znanstvenici i dokazali njegovo blagotvorno djelovanje.

Potvrđeno je da cimet pomaže kod upala i infekcija, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, djeluje protuupalno i smanjuje ljepljivost krvnih pločica, smanjuje udio mokraćne kiseline u krvi, uklanja gljivične infekcije, ublažava reumatske bolove, smanjuje količinu lošega kolesterola, ublažava menstrualne tegobe, pomaže u mršavljenju, poboljšava aktivnost mozga, snižava krvni tlak, snižava temperaturu zbog prisutnosti salicilata itd.

Cimet je popularan začin za kuhanje i pečenje, a služi i kao konzervans, jer usporava rast i razvoj bakterija. U kuhinji cimet zauzima važno mjesto, jer osim što je mirisan i ukusan začin ima i funkciju uklanjanja otrova i neutralizacije brojnih štetnih tvari koje mogu biti sadržane u namirnicama.

Cimet se dodaje jelima i pićima. Puno se koristi u slanim jelima Bliskoga istoka i sjeverne Afrike. Cimet se dodaje u mesne marinade, neka riblja jela, jedan je od osnovnih sastojaka karija, garam masale i drugih začinskih mješavina, pije se s crnom kavom, s vrućom čokoladom, s čajem, dodaje se u kuhano vino, kompote. Cimet se vrlo često koristi u slasticama s voćem i orašastim plodovima, poput savijača od jabuka i šljiva, baklava, krustada, kompota i džemova. Preporuka je cimet dodati na kraju kuhanja da bi se sačuvali svi njegovi sastojci, miris i aroma.

One dane kada nemate dovoljno vremena za kuhanje i pripremu slastica bit će dovoljno da ujutro popijete pola žličice cimeta i žlicu domaćeg meda u čaši vode i tako se pobrinete za ukusan i zdrav početak vašeg dana. Utvrđeno je da smjesa meda i cimeta liječi mnoge bolesti. Ta se kombinacija koristi kao lijek već stoljećima. Med i cimet imaju ljekovita svojstva, koja, ako se pomiješaju, daju lijek izvanredne moći, mirisa i okusa.

Uz mnoge druge začine cimetu dajte posebno mjesto u vašoj kuhinji i vašem životu, jer je zaista učinkovit i prirodan dodatak prehrani.

………….

Napisala Karla VUKŠIĆ, prof. kemije

………….

Popis literature:

Grotto, D.: „101 namirnica koja bi vam mogla spasiti život”, Mozaik knjiga, Zagreb, 2010.

Borić, N.: „Enciklopedija začina i začinskih mješavina”, Selman, Zagreb, 2011.

Borovac, M.: „Začini i začinsko bilje”, Mozaik knjiga, Zagreb, 2007.

Mateljan, G.: Najzdravije namirnice svijeta, Planetopija, Zagreb, 2008.

Bosnar, V.: Nova akropola-časopis, 2009.

Wikipedija – cimet

Vezani članci
Školski portal: Učenica izrađuje „rođendanske kutije” učenicima koji si ne mogu priuštiti proslavu rođendana

Učenica izrađuje „rođendanske kutije” učenicima koji si ne mogu priuštiti proslavu rođendana

Prije dvije je godine Bella pokrenula projekt nazvan „BELLINE KUTIJE”,…

Školski portal: Provjerite znanje hrvatskog pravopisa

Provjerite znanje hrvatskog pravopisa

Vlasnici mobilnog uređaja pogledaju zaslon svog telefona u prosjeku i…

Školski portal: Oduševio glazbeno-scenski spektakl Palčica

Oduševio glazbeno-scenski spektakl Palčica

Predstava je glazbeno i scenski izvedena na zavidnoj razini. Impozantna…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Samohvala bez konkretnih podataka

Samohvala bez konkretnih podataka

I ne samo mi. Ista ili…

Školski portal: Osnivači ne žele zatvarati svoje škole

Osnivači ne žele zatvarati svoje škole

…koje imaju manje od 150 učenika…

Školski portal: Simbol našega kraja – crkva

Simbol našega kraja – crkva

Za njih je to bio poseban…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…