Jučer-danas-sutra
NA SREDIŠNJEM ZAGREBAČKOM TRGU
Skup “Za sigurnu školu” okupio tisuće nezadovoljnih nastavnika i učenika
objavljeno: 15. prosinca 2018.

…  i materijalno stanje u hrvatskom obrazovanju što, kako ističu, ostavlja teške posljedice na sve sudionike obrazovnog procesa.

Učitelji i nastavnici traže bolju zaštitu u razredu, promjenu neefikasnih pedagoških mjera u školama te da se napad na učitelje zakonski odredi kao napad na službenu osobu.  

U organizaciji učiteljskih grupa Nastavnici organizirano i Školska zbornica, te Sindikata Preporod,  okupljanje je počelo u 11 sati ispred Hrvatskoga narodnog kazališta, odakle su se sudionici uputili Masarykovom,  Gundulićevom ulicom i Ilicom do središnjeg zagrebačkog trga gdje je središnji događaj simbolički počeo u 12 sati i 5 minuta.

S pozornice su im se obratilo nekoliko nastavnika, ali i roditelja, koji tvrde da su današnje hrvatske škole nesigurne, kako za učitelje,  i tako i za pristojnu djecu koja su izložena nasilju, kako se rekli, devijantnih učenika kojima nitko ne može i ne želi stati na kraj.

“Ne želimo više slušati o preventivnim programima i radionicama, želimo konačno da odgovorni naprave ono za što su debelo plaćeni. Tražimo status službenih osoba za sve odgojno-obrazovne radnike, da se svaki fizički napad na nastavno osoblje tretira onako kako ga se tretira u svim civiliziranim državama”, poručio je nastavnik Ivan PLANTIĆ iz Vela Luke, pozdravljen pljeskom i odobravanjima okupljenih. 

Među okupljenima nije bilo predstavnika resornog ministarstva, pa ni ministrice obrazovanja Blaženke Divjak,  a Plantić je istaknuo da se obraća “ljudima u grijanim uredima i foteljama, koji danas ne rade jer im je vikend, a  zadnji put su bili u doticaju s obrazovnim sustavom kada su maturirali”.

Nastavnici su za govornicom svjedočili o nizu ponižavajućih i uvredljivih situacija kojima su bili izloženi u razredu, a sudionici prosvjeda posebno su oduševljeno pozdravili Franju DRAGIČEVIĆA, profesora Tehničke škole u Čakovcu koji je nasrnuo na učenika nakon provokacije.

Dragičević je s pozornice upozorio da su škole u Hrvatskoj postale bojišnice devijantnih učenika, kojim su mete nastavnici i djeca koja žele učiti. Krivce vidi i u lošoj regulativi, ali i u ravnateljima škola koji ne reagiraju na nasilje s ciljem, kako smatra, održavanja dobrih odnosa s ministarstvom kako bi zadržali svoju poziciju.

Dragičevićev slučaj, zbog kojega je umalo dobio otkaz, pokrenuo je lavinu reakcija nastavnika i učitelja što je doživjelo vrhunac današnjim prosvjednim skupom. [ HINA ]