Jučer-danas-sutra
SAVJETI UČITELJIMA
Stiže pomoć u preživljavanju prosinca
objavljeno: 21. prosinca 2018.

Stoga, u nastavku možete naći 12 ideja koje će vam pomoći da se pobrinete sami za sebe i za koje bismo svi trebali naći vremena ovog mjeseca.

   DOPUSTITE NEKOM DRUGOM DA VAM SKUHA KAVU.

Zašto kava uvijek ima bolji okus kada je skuha netko drugi? Ne znam, ali to je jednostavno tako. Počastite sebe (barem jedanput na tjedan) u prosincu i dopustite da vam netko drugi pripremi kavu. Vi to zaslužujete.

  UZMITE NEKOLIKO MINUTA DA SE PROTEGNETE (ILI ZAPLEŠETE).

Uzmite nekoliko minuta u pauzi za ručak ili dok su vaši učenici na odmoru da biste se protegnuli za stolom. Ako se osjećate smjelo, možete i pustiti svoju omiljenu blagdansku pjesmu te malo zaplesati.

  ISKUŠAJTE ESENCIJALNA ULJA U SVOJOJ UČIONICI.

Izaberite nešto blagdansko ili nešto osvježavajuće. Esencijalna ulja doista mogu poboljšati vaše raspoloženje i raspoloženje vaših učenika.

  NAĐITE SE S PRIJATELJIMA I PRIČAJTE O STVARIMA KOJE VAS VESELE.

Iako vam se čini kao da nemate vremena, tridesetominutno druženje i smijanje s prijateljima pomoći će da zaboravite na stres i brige. Doduše, evo jednog savjeta: nemojte si dati oduška i pričati o tome koliko je težak bio vaš dan. Pokušajte pričati o sretnim stvarima da biste doista podigli svoj duh.

  SVAKOG DANA, ZAPIŠITE TRI STVARI ZA KOJE STE ZAHVALNI.

To neće uvijek biti lako, ali pisanje „dnevnika zahvalnosti“ podsjetit će vas na sve one dobre stvari kada se svakodnevica bude činila preplavljujućom.

  ANGAŽIRAJTE SVOJE UČENIKE.

Recite svojim učenicima da idete na brzi, tihi razredni izlet oko školske zgrade. Njihov jedini posao na tom izletu jest da nađu jednu malu stvar za koju smatraju da je lijepa i za koju misle da je drugi ne bi primijetili. Kada se vratite u učionicu, neka napišu nekoliko rečenica o onome što su našli.

  ODSPAVAJTE MALO DULJE.

Ako odete na spavanje samo 10-15 minuta ranije nego obično, to može jako mnogo značiti za vaše raspoloženje na poslu. Možda vam se čini kao da imate milijun stvari koje morate obaviti, ali pokušajte. Jamčim da će vam to poboljšati dan.

  NEMOJTE ZABORAVITI PITI DOVOLJNO TEKUĆINE.

Ovih napornih dana mnogi učitelji unose goleme količine kave u sebe, ali nemojte zaboraviti uzimati tekućinu u tijeku dana. To može značiti vrlo mnogo!

  POKUŠAJTE S MALO ORGANIZACIJE.

Katkad se sve dekoracije – svjetla, igračke – mogu činiti pomalo preplavljujuće. Priskrbite si malo duševnog mira tako što ćete očistiti mali prostor u svojoj učionici ili na stolu. To bi vam možda moglo donijeti malo duševnog zdravlja.

  KRENITE KUĆI DULJIM PUTEM I UŽIVAJTE U SVJETLIMA.

Katkad može biti depresivno odlaziti s posla kada je vani već mrak, ali ono što može uljepšati vašu vožnju kući jest prilika da pogledate blagdanska svjetla i ukrase u svom susjedstvu.

  UČINITE NEŠTO ZA SEBE.

To će biti drugačije za svakoga, ali učinite nešto za što znate da će vam pomoći da se bolje osjećate. Otiđite u dugu šetnju ili si priuštite dugu kupku. Otiđite na manikuru i pedikuru. Odgodite ocjenjivanje testova na 30 minuta i sklupčajte se u krevetu s knjigom. Kupite si mali dar koji će vam izmamiti osmijeh na lice.

  PROSLAVITE SA SVOJIM UČENICIMA.

Nakon što ste preživjeli neke od najstresnijih dana u školskoj godini, uzmite nešto vremena da biste sa svojim učenicima širili veselje. Osmislite neke jednostavne i zabavne aktivnosti, podijelite neke jednostavne (i jeftine!) darove, i pošaljite učenike na blagdanske praznike s osmijehom na licu.

UČITELJI, MI TO MOŽEMO! Samo nemojte zaboraviti pobrinuti se za sebe ovog mjeseca!

Kako vi nalazite vremena za sebe? Podijelite s nama svoje ideje u komentarima.

……………………….

NAPOMENA

  • We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com