Zanimljivosti
INDUSTRIJSKA STROJARSKA ŠKOLA, ZAGREB
Prva mobilnost projekta Erasmus+
objavljeno: 24. prosinca 2018.

… i osnaživanja stručnih i osobnih kompetencija učenika i nastavnika. Učenici u zanimanju CNC-operater Domagoj BARIŠIĆ, Filip BESEDNIK, Fran HEGIĆ, Dominik HORJAK, Dominik JELINČIĆ, Matija OSTOIĆ, Dorian PODGORSKI i Juraj ŠTAJCER, u pratnji nastavnice strojarske skupine nastavnih predmeta Katarine KNEŽEVIĆ, boravili su u francuskom gradu Toulouseu.

Sam vikend dolaska domaćini su iskoristili kako bi učenicima ISŠ-a približili božićni ugođaj središta Toulousea i njegovih kulturnih znamenitosti kao što je katedrala, gradska vijećnica Capitole, Pont Neuf – najstariji most u Toulouseu koji datira iz 16. stoljeća i spaja dvije strane grada, a učenici su imali priliku razgledati i baziliku st. Sernina te jakobinsku crkvu.

Radni su tjedan učenici ISŠ-a u pratnji nastavnice Katarine Knežević počeli odlaskom u CFAI Midi-Pyrenees u Toulouseu, gdje su obišli obrazovni centar sa svim njegovim radionicama, praktikumima i učionicama. Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji koordinatorice projekta COVET „Competitive VET for learners and teachers” nastavnice strojarske skupine nastavnih predmeta u ISŠ-u Meri RUŽEVIĆ i sjajnim partnerima u Francuskoj, učenicima je mobilnost projekta Erasmus+ bila odlična mogućnost za poboljšanje stručnih kompetencija. Učenici su u CFAI Midi-Pyrenees bili podijeljeni na četiri radna mjesta, pri čemu je svaka skupina imala pomoćnika iz samog centra koji je pokazivao zadatke i usmjeravao učenike ISŠ-a u radu, dok je nastavnik mentor Marcel VANNSON nadgledao sve skupine.

Učenici su na prvomu radnomu mjestu pripremali stroj za obradu i tako svladavali osnove pripreme proizvodnje zadanog obratka, na drugomu radomu mjestu pratili su proizvodnju, dok su na trećemu mjestu puštali CNC-stroj u rad. Završni, četvrti dio procesa podrazumijevao je provjeru gotovih proizvoda pomoću različitih uređaja, a učenici su polirali i brusili dijelove koji su to zahtijevali.

Učenici ISŠ-a, s učenicima I nastavnicima iz CFAI-a, posjetili su tvrtku COMAU, koja je vodeća na području industrijske automatizacije na globalnoj razini. Djelatnost tvrtke COMAU jest povezivanje, montaža i strojna obrada za tradicionalna i električna vozila te robotizirane proizvodne sustave. COMAU razvija sustave, proizvode i usluge koristeći se mogućnostima industrije 4.0. Ova tvrtka djeluje na tržištu rada već 45 godina pa se doista može pohvaliti bogatim iskustvom i poslovanjem na 32 lokacije s 9000 zaposlenih te desetak međunarodnih partnera za osposobljavanje djelatnika.

Peti dan boravka u Francuskoj bio je za učenike ISŠ-a posebno dojmljiv, jer su posjetili Airbus. Tvrtka je to koja ima 60 tisuća zaposlenih sa sjedištima u 16 europskih država te dvije vlastite škole. Airbus je međunarodna tvrtka u zrakoplovnoj industriji gdje se na četiri radna mjesta sklapaju avioni, a proizvodi se 13 aviona mjesečno. Sjajni domaćini iz Francuske organizirali su i izlet u Cite de l’Espace, veliki muzej u neposrednoj blizini Toulousea posvećen svemiru i istraživanju svemira. Muzej sadrži replike raketa i svemirske stanice MIR, Curiosityja, planetarij i kino IMAX 3D. Sve su replike izložene u muzeju u stvarnoj veličini, a kolekcija uključuje i neke izvorne izloške koje su im donirali SAD i Rusija. Muzej je u cijelosti interaktivan i prostire se na tako velikoj površini da je potrebno nekoliko sati kako bi ga se potpuno istražilo. Muzej sadrži i mali TV studio u kojem se posjetitelji mogu okušati u vođenju vremenske prognoze. Učenici ISŠ-a posjetili su i gradić Cité de Carcassonne, u kojemu je predivni dvorac Carcassonne koji je pod zaštitom UNESCO-a. Stari utvrđeni grad Carcassonne izvrstan je primjer srednjovjekovnih utvrda, čiji masivni zidovi datiraju još iz kasne antike, a okružuju dvorac i okolne građevine, ulice i gotičku katedralu.

U pratnji nastavnice Katarina Knežević, mentora Marcela Vannsona i Zdravka CEROVEČKOG učenici su nastavili svoje radne aktivnosti u tvrtki ESTEVE. Tvrtka je to koja ima četrdesetogodišnju tradiciju i uspješnu suradnju s tvrtkom Airbus. ESTEVE je tvrtka koja je iznimno otvorena za suradnju s učenicima pa su se učenici ISŠ-a i ovdje osjećali dobrodošlima i bilo im je zadovoljstvo obavljati radne zadaće primjenjujući teorijska i praktična znanja iz dosadašnjeg obrazovanja u ISŠ-u. U ESTEVE-u su učenici također imali mentora koji im je u svakom trenutku bio od pomoći kako bi tehnološki postupak izrade i/ili radni zadatak uspješno priveli kraju i tako ispunili sve ciljeve planirane ovom mobilnošću.

Nakon svakoga radnog dana učenici su pisali dnevnik rada kako bi ih mentor mogao ocijeniti i vrednovati njihov napredak.

U petak, 14. prosinca 2018. bio je zadnji radni dan za učenike ISŠ-a pa su domaćini iz CFAI Midi-Pyreneesa pripremili svečanost u sklopu koje su učenici ISŠ-a dobili potvrde o obavljenoj stručnoj praksi pa su u neslužbenom ozračju nastavili razmjenu iskustava s učenicima i mentorima iz CFAI Midi-Pyreneesa u Toulouseu, koji će svim učenicima ISŠ-a ostati u nezaboravnom sjećanju kao iskustvo koje ih je obogatilo i osnažilo.

………..

Katarina KNEŽEVIĆ, Kristinka LEMAIĆ, Meri RUŽEVIĆ i Mate SABOL