Zanimljivosti
OŠ EUGENA KUMIČIĆA I OŠ EUGENA KVATERNIKA, VELIKA GORICA
„Lajkam sebe, lajkam tebe” – put kroz život
objavljeno: 27. prosinca 2018.

Program kreativnih susreta učenika sedmih i osmih razreda i njihovih roditelja „Lajkam sebe, lajkam tebe” otvara siguran prostor mladima za susrete u kojima dijele jedni s drugima ono što je trenutačno prisutno u njima, usporava ih, odvodi u priče njihova srca, svježih emocija i dubljih potreba, na mjesto gdje se povezuju, podržavaju i druže.

Kako njegovati toplinu pravog, autentičnog ljudskog susreta?!

Odnosi s bliskim ljudima važni su u stvaranju slike o sebi i slike o svijetu u kojem živimo, pogotovo dok smo još djeca i učimo i o sebi i o svijetu kroz refleksiju onoga što dobivamo. Kvalitetan kontakt s drugim ljudskim bićem pomaže u razvoju emocionalnih i socijalnih vještina i kapaciteta. No, to katkad nije lako ni dostupno.

Mnogi od nas žive po principu da prvo treba zadovoljiti vanjske obveze i očekivanja, a onda je, ako ostane vremena, u redu pogledati unutra i učiniti nešto za sebe. 

Nekad je zapravo jednostavnije juriti naokolo i osigurati se različitim štitovima u obliku pretjeranih obveza, nego stati i biti bliski sa sobom, s drugima.

Kako se to uopće radi, gdje se to uči?!

I tinejdžeri imaju svoj razrađeni mehanizam skupljanja bodova, bitno je koju su ocjenu dobili, koliko lajkova skupili, kakvu majicu navukli. I sve bi to bio uobičajen put da često ne nedostaje mali, a toliko potreban dio – prilika za iskren susret s vršnjacima, mjesto oslobođeno bodova, vršnjačkih procjena, gdje dijele svoju istinu i gdje su viđeni i prihvaćeni u svojoj istini. 

Da bismo znali biti autentični i iskreni u kontaktu s drugima, bitno je da znamo biti i u kontaktu sa sobom. Prihvaćanje sebe, svojih osjećaja i misli, njegovanje i voljenje sebe ključni su za naš odnos sa sobom, a potom i okolinom.

Program „Lajkam sebe, lajkam tebe” provodi psihologinja Sandra RAKOVIĆ, koja svoje dugogodišnje iskustvo kombinira s kreativno ekspresivnim vježbama izražavanja, pomažući učenicima i njihovim roditeljima da naprave još jedan korak prema zajedničkom zbližavanju i u svoj svijet unesu više boja, i doslovno i preneseno.

Kako to izgleda u stvarnosti najbolje znaju roditelji i učenici sedmih i osmih razreda dviju velikogoričkih osnovnih škola – OŠ Eugena Kumičića i OŠ Eugena Kvaternika, koji su se nizom kreativnih radionica povezali na nešto drukčiji način.

 ŠTO RODITELJI KAŽU:

 ✿ Lijepo je slušati o iskustvima, problemima, radostima drugih. Čovjek se osjeća manje napeto. Svi se bore i iz te borbe obično izađe nešto dobro.

Jako mi se svidjelo druženje s djecom. Ne smijemo zaboraviti da su i oni puni strahova i pitanja.

✿ Jako sam sretna i zahvalna na ovom programu koji mi je dao nove ideje za komunikaciju i pristup svojoj djeci. Smatram da bi se radionice ovog tipa trebale održavati češće i kroz dulje razdoblje, kako bi se omogućila dublja povezanost i razumijevanje roditelja i djece. Svima nam treba pomoć kako bismo rasli zajedno i kao roditelji i djeca. Hvala!

 ✿ Današnje je druženje bilo jako poučno, pozitivno i ispunjavajuće. Pokazalo je da se treba više vremena provoditi s djecom i znati ih slušati. S ovog sastanka i druženja odlazim zadovoljno.

A ŠTO KAŽU DJECA:

 ✿ Nakon svake sam se radionice osjećala vrlo lijepo. Lijepo je znati da se ne nosiš sam s time. Ovo je predivno, neponovljivo iskustvo. Drago mi je što sam odlučila doći i probati.

 ✿ Ova mi se grupa jako svidjela. Vidjela sam kakve probleme svi imaju i da nisam jedina, podržavali smo jedni druge.

 ✿ Ovo je super. Stvarno mi se svidjelo. Dobio sam samopouzdanje i super sam se zabavio. Pronašao sam i nove prijatelje. Sa sobom nosim moć samopouzdanja. I prijateljstva.   

Za korisnike je program bio besplatan, budući ga je ove godine, kao i protekle, podržao i financirao Grad Velika Gorica – Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i šport.