Školstvo u medijima
KAKO NE IZBACITI UČITELJA IZ TAKTA
Devet stvari kojima srednjoškolci izluđuju učitelje
objavljeno: 2. siječnja 2019.

1) Ne postavljajte pitanja na koja sami možete pronaći odgovor

Učitelji rado odgovaraju na sva pitanja vezana za sadržaje koje poučavaju, na sva aktualna pitanja, na bilo koja pitanja koja potiču raspravu i zadovoljavaju intelektualnu znatiželju. Ali s manje entuzijazma odgovaramo na pitanja učenika koji su previše lijeni da sami pronađu odgovor. Ima li škola sustav koji vam omogućuje da provjerite svoje ocjene online? Upotrijebite ga. Niste sigurni kad trebate predati esej? Provjerite nastavni plan. Prije nego što postavite pitanje učitelju, razmislite.

2) Pričekajte pravi trenutak za postavljanje pitanja

Ne zaustavljajte učitelja na hodniku kako biste pitali koju ste ocjenu dobili. Vjerovali ili ne, učiteljica nije upamtila ocjene svih 150 učenika. Isto vrijedi i za rezultate posljednjeg ispita i domaću zadaću otprije tri dana koju niste predali. Umjesto toga upitajte kad je pravo vrijeme za razgovor o ocjenama ili o neispunjenoj domaćoj zadaći.

3) Vjerujte da učitelj ima plan

Jer ga ima. Ne pitajte učitelja „Hoćemo li mi ovdje danas išta raditi?”. Da, hoćete.

4) Zapamtite da se nastava odvija i bez vas

Ako ste bili odsutni, ne pitajte „Jesmo li išta radili jučer?”.

5) Ne postavljajte zahtjeve učiteljima i ne govorite im što bi trebali raditi

„Treba mi ocjena iz eseja.” „Treba mi potpisati prijavnicu.” „Trebali ste nam dati još jedan dan za pripremu za ispit.” I „molim vas” je uvijek lijepo čuti.

6) Ne ponašajte se kao da ste vi glavni

Ne namještajte termostat, ne uključujte i isključujte ventilator, ne otvarajte prozore bez učiteljeva dopuštenja. On je glavni, a ne vi.

7) Skinite se s telefona

Znamo zašto držite ruksak na stolu. Znamo zašto buljite u krilo. Znamo zašto ste uspravili fascikl. Ne prekidamo uvijek nastavu kako bismo se bavili vama, ali znamo. I pamtimo.

8) Barem se pretvarajte da obraćate pozornost

Dobro, sad kad ste se skinuli s telefona, barem se pretvarajte da vas zanima što se događa u učionici. Okrenite se prema učitelju. Ako on predaje šećući se razredom, okrenite tijelo ili glavu prema njemu. Kimajte. Nasmiješite se. Nagnite se naprijed. Izgledajte zainteresirano, zbunjeno ili fascinirano. Samo nemojte tupo gledati u prazno. I za ljubav Williama Shakespearea, nemojte nasloniti glavu na klupu. Morate pokazati da slušate.

9) Budite ljubazni

 

Nasmiješite se. Recite zdravo. Govorite kad vam se obraća. To su osnove pristojnosti kojoj su vas roditelji vjerojatno naučili. Ali u strci i stresu u školi neki učenici zaboravljaju prenijeti tu pristojnost i u odnos s učiteljima.

Čak i najbolja djeca zaboravljaju na pristojnost. Katkad su umorni i frustrirani. Školski je dan dug i iscrpljujuć. Lako je razviti neke manje ugodne navike. Učitelji to razumiju. Unatoč tome, volimo svoje učenike i svoj posao. Ipak, s malo dobre volje možete uljepšati školski dan, svima. Zato ću pokazati ovaj popis i svojoj djeci i razgovarati s njima o tome kako i oni mogu pridonijeti, čak i ako im se budem morala obraćati „učiteljskim” tonom.

………………

NAPOMENA

  • Grown and Flown – portal su osnovale dvije američke spisateljice, prijateljice i majke, bivše novinarke Lisa HEFFERNAN i Mary DELL HARRINGTON. Portal se bavi odgojem mladih od 15 do 25 godina.
  • Izvor: grownandflown.com
  • Photo by Ayo Ogunseinde on Unsplash