Školstvo u medijima
10 JEDNOSTAVNIH NAČINA DA SVIJET UČINITE BOLJIM MJESTOM ZA UČITELJE
Prigrlite kreativnost i inovaciju svojih kolega, ali budite svoji
objavljeno: 8. siječnja 2019.

1)      Na kraju dana pošaljite kratku zahvalnicu ili kompliment putem e-maila nekome tko vam je pomogao ili napravio nešto lijepo za vas taj dan. Za učitelje: pošaljite kratki e-mail ili nazovite roditelje da biste osobno pohvalili njihovo dijete. Možete napraviti i rukom pisanu personaliziranu poruku te je sami dostaviti.

2)     Pronađite neke informacije ili izvore za kolegu kojem je potrebna pomoć ili ima poteškoća u određenoj situaciji. Također možete pronaći nekoga tko je vrlo vješt u određenom području i tražiti od njega da pomogne vašemu kolegi.

3)     Iznenadite kolegu i napravite nešto za što je on zadužen taj dan. To je učinkovito samo ako vam je namjera i svrha pomoći drugome. Nemojte ovo koristiti kao priliku da zasjenite kolegu, jer time pozitivnu gestu možete pretvoriti u negativnu.

4)    Zauzmite se za nekoga tko je u pravu i ima poteškoća s napretkom. Primjerice, na sastanku školskog osoblja možete javno reći nešto o tome ili poslati e-mail u koji ćete uključiti druge. Ključno je da pokažete podršku i potaknete raspravu o pitanjima koja se izbjegavaju. Osim toga, na ovaj način možete osnažiti i ohrabriti one čiji se glasovi ne čuju.

5)     Obvežite se da ćete u budućnosti napraviti nešto što će pomoći nekome da napravi nešto u sadašnjosti. Bezbroj je primjera kada drugi trebaju malo podrške i poticaja kako bi se pomaknuli s mrtve točke. Vaša gesta kojom se obvezujete na nešto u budućnosti upravo je ono što oni trebaju da bi pokrenuli stvari u sadašnjosti.

6)    Pronađite nešto smiješno i podijelite to s drugima. Ne možete ignorirati moć smijeha, a kad je predstavljen u pravo vrijeme upravo smijeh može značiti razliku između prosječnog i odličnog dana.

7)     Završite zadatak koji ste i planirali završiti. Toliko često kažemo da ćemo napraviti nešto, ali zatim stanemo na pola puta. Budite primjer drugima i završite ono što ste počeli…To ljudima mnogo znači.

8)    Zadajte nekome izazov s kojim će se moći nositi i uspješno ga prevladati. Predstavite taj izazov na način koji će naglasiti tuđe prednosti i podsjetite ih da vi vjerujete da su njihove vještine savršeno usklađene za ovaj izazov. Ovdje je ključno podići samopouzdanje nekome kome ga u posljednje vrijeme nedostaje.

9)    Počnite govoriti ‘da’ i ‘zašto ne’ više nego ‘ne’ i ‘to nije moguće’. No, budite pažljivi – ako uvijek govorite ‘da’ možete brzo postati preplavljeni količinom posla. Također, nemojte uvijek govoriti ‘ne’ zbog toga što ćete postati osoba kojoj nitko ne prilazi s novim idejama ili mogućim promjenama. Prigrlite kreativnost i inovaciju svojih kolega.

10)  Budite svoji i nemojte pokušavati biti netko tko niste. Prečesto pokušavamo biti onakvi kakvima nas drugi doživljavaju te naposljetku razočaramo i njih i sebe. Budite svoji i drugi će vam na tome biti zahvalni.

………………………………

NAPOMENA

  • SAD: autor teksta je Justin Tarte, strastveni edukator koji voli integrirati tehnologiju i društvene medije u obrazovno okruženje, s naglaskom na suradnju i transparentnost.
  • Izvor: justintarte.com