Školstvo u medijima
ISTRAŽIVANJE JE OBUHVATILO TISUĆU RODITELJA BRITANSKE I IRSKE DJECE U DOBI DO SEDAM GODINA
Djeca provode dvostruko više vremena pred ekranima nego u igri na otvorenome
objavljeno: 9. siječnja 2019.

S druge strane, samo 182 dana ili u prosjeku malo više od sat i pol dnevno, proveli su u igri na otvorenome.

Studija također pokazuje da je više od polovice vremena provedenog pred ekranima opisano kao „bezumno” – provedeno bez obitelji ili prijatelja, na samostalne aktivnosti.

Istraživanje je obuhvatilo tisuću roditelja britanske i irske djece u dobi do sedam godina te je otkriveno da se tri četvrtine tih roditelja koristi elektroničkim uređajima kako bi zabavilo svoje najmlađe dok se oni posvećuju drugim zadatcima.

Ali šest od deset roditelja priznaje da bi ovo ponašanje, iako prihvatljivo, moglo negativno utjecati na kreativno razmišljanje njihove djece i sposobnosti rješavanja problema.

Sir Ken Ronbinson, vodeći stručnjak za obrazovanje, kreativnost i ljudski razvoj te predsjednik Savjetodavnog odbora za razvoj djeteta, rekao je:

„Ako ste sad odrasla osoba, koliko ste vremena kao dijete proveli igrajući se na otvorenome, smišljajući igre s prijateljima, trčeći, padajući, a sve iz čiste zabave? Sve su donedavno djeca svaki tjedan provodila sate na ovu vrstu fizičke, maštovite, društvene igre. Prava igra poput ove nije samo ugodna: ona je iznimno važna u životu mladih. Istraživanje je pokazalo da ona ima ključnu ulogu u uravnoteženom razvoju djece i mladih.”

Studija je također otkrila da 62 posto roditelja želi da njihovo dijete provodi više vremena igrajući se na otvorenome umjesto da sjedi pred ekranom.

Više od 40 posto roditelja čak je priznalo da se njihova djeca koriste dvama ekranima odjednom.

Persil, koji je proveo ovu studiju, surađuje s inicijativom Dan otvorene učionice koja potiče škole da barem jednu lekciju održe na otvorenome te da naglašavaju važnost vremena za igru.

Sir Robinson je dodao: „Ovo posljednje istraživanje također pokazuje da djeca danas provode manje vremena na fizičku igru nego ikad ranije. Jedan je od razloga nevjerojatna količina vremena koju provode pred ekranima. Dakako, promjena digitalne tehnologije vrla je privlačna za užitak, slobodno vrijeme i obrazovanje. Ali postoji i negativna strana, a potpuni izostanak fizičke igre velik je dio toga. Ova studija i njezini uzbunjujući rezultati poziv su na djelovanje svim roditeljima, učiteljima i političarima da stvore vrijeme i prostor za fizičku igru u životima sve djece.”

…………….

NAPOMENA:

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: The Independent britanski je dnevni list koji izlazi u Londonu te je jedna od poznatijih britanskih liberalnih publikacija.
  • Izvor: independent.co.uk

https://www.independent.co.uk/life-style/children-screens-play-outside-computer-phone-time-healthy-games-a8603411.html